Article image
Senast uppdaterad: 2023-11-27
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 4 minuter

D-vitaminbrist - vanliga symptom och behandling

Vitamin D är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för att må bra. Det hjälper till med flera funktioner, inklusive att hålla skelettet starkt genom att ta upp kalcium och fosfor från maten vi äter. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur D-vitaminbrist uppstår, hur det påverkar kroppen och vilka symptomen på d-vitaminbrist är.

Vad är vitamin D?

Vitamin D är en grupp fettlösliga vitaminer som spelar en avgörande roll för kroppens förmåga att upprätthålla en sund benstruktur och ett fungerande immunförsvar. Det unika med just D-vitamin är att kroppen kan producera det på egen hand när huden utsätts för solljus. D-vitamin är också naturligt förekommande i vissa livsmedel, som till exempel fet fisk som lax och makrill, och i berikade livsmedel som mjölk och spannmålsprodukter.

Vitamin D finns i två huvudformer: D2 (ergocalciferol) och D3 (cholecalciferol). D2 finns i svampar och växter som har exponerats för UV-strålning och D3 produceras i vår hud när den exponeras för solljus och finns även i animaliska produkter som fet fisk och äggulor.

En viktig skillnad är att D3 absorberas bättre av kroppen och omvandlas mer effektivt till den aktiva formen av D-vitamin i kroppen. Medan båda formerna kan bidra till att upprätthålla hälsosamma nivåer av D-vitamin, är D3 generellt att föredra för att förebygga eller behandla D-vitaminbrist.

Vad har vitamin D för funktion i kroppen?

D-vitamin bidrar till flera viktiga funktioner i kroppen, vilket gör det till ett livsviktigt näringsämne för vår allmänna hälsa. Det är framförallt känt för sin roll i benhälsa, eftersom det främjar upptaget av kalcium i tarmen och underlättar normal mineralisering av skelettet. Dessutom spelar vitaminet en kritisk roll i celltillväxt, neuromuskulär funktion och inflammation. Forskning tyder även på att det kan ha skyddande effekter mot flera sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. I linje med detta kan tillräckliga nivåer bidra till att stärka immunförsvaret och främja mental hälsa.

Vitamin D bidrar till:

  • Benhälsa: främjar upptag av kalcium i tarmen och underlättar normal mineralisering av skelettet. Det hjälper till att förhindra att ben blir tunna, spröda eller växer fel.

  • Celltillväxt: spelar en kritisk roll i att stimulera ny celltillväxt och reglerar celldelning och specialisering.

  • Neuromuskulär funktion: Det stödjer normala muskelfunktioner och hjälper till att bibehålla nervsystemets hälsa.

  • Inflammation: D-vitamin kan hjälpa till att reglera immunreaktioner och minska inflammation i kroppen.

  • Skydd mot sjukdomar: Forskning tyder på att tillräckliga nivåer av D-vitamin kan ha skyddande effekter mot vissa sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

  • Immunförstärkning - kan bidra till att stärka immunförsvaret och förbättra kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

  • Mental hälsa: Det finns forskning som tyder på att D-vitamin kan ha en positiv effekt på mental hälsa, inklusive att minska risken för depression och förbättra kognitiv funktion.

Varför får man brist på vitamin D?

Det finns flera orsaker till varför man kan få D-vitaminbrist. En av de vanligaste är otillräcklig exponering för solljus. Andra orsaker till brist på D-vitamin kan vara relaterade till kosten, där livsmedel som är rika på vitamin D inte konsumeras i tillräckliga mängder. Vissa sjukdomar och mediciner kan också minska kroppens förmåga att producera och absorbera D-vitamin.

Symptom på D-vitaminbrist

D-vitaminbrist är vanligtvis inte lätt att upptäcka eftersom symtomen kan vara diffusa och ofta förväxlas med andra sjukdomar. Vanliga tecken på D-vitaminbrist inkluderar:

  • trötthet

  • muskelsvaghet, värk och ömhet

  • nedstämdhet och depression

  • nedsatt immunförsvar

  • benskörhet och ökad risk för frakturer

  • koncentrationssvårigheter

Behandling av D-vitaminbrist

Det första steget är att genom blodprov mäta nivåerna av vitaminet i kroppen. Om det bekräftas att man lider av D-vitaminbrist kan det behandlas med hjälp av kostförändringar och tillskott. Livsmedel som är rika på vitamin D inkluderar fisk, ägg, mejeriprodukter och livsmedel såsom spannmålsprodukter och mjölk.

För personer med svår brist kan det krävas högre doser av tillskott under en period för att få upp nivåerna till en normal nivå. Det är viktigt att följa läkares rekommendationer när det gäller dosering av tillskott.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin D

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av 10 mikrogram D-vitamin. Rekommendationen gäller både barn och vuxna. Personer som är över 70 år och personer som mycket sällan får sol på huden bör istället få i sig 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Ta reda på om du har D-vitaminbrist

D-vitaminbrist är ett relativt vanligt hälsoproblem som kan vara svårt att upptäcka då symptomen kan vara diffusa. För att behandla bristen krävs oftast kostförändringar och tillskott. Genom att vara medveten om risken för brist på D-vitamin och regelbundet testa sina nivåer av vitaminer kan man undvika de negativa konsekvenserna av D-vitaminbrist. Det är viktigt att alltid rådgöra med en läkare vid misstänkt brist eller vid frågor kring ens hälsa. Vårt D-vitamintest kan hjälpa dig att identifiera en eventuell brist och ta kontroll över din hälsa. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring ditt D-vitaminintag.