Karin Björkegren Jones

Lär känna din sköldkörtel

Min födelse var dramatisk. Jag föddes med navelsträngen två varv runt halsen, var tydligen cyanidblå och behövdes sugas på en massa slem. Ibland tänker jag att halsen har varit min svaga punkt ända sedan dess.

I yogan pratar man om halschakrat som sitter precis mellan kropp och huvud och fungerar som en bro som skapar förbindelse mellan de båda. Jag tänker att det inte är för intet som vi har sköldkörteln placerad just där, på halsen och den där bron. Tänk bara på ordet sköld, som ska skydda oss, och det faktum att man brukar säga saker som ”Att blotta strupen”, vilket betyder att man sätter ord på känslor och talar från hjärtat istället för huvudet. Men eftersom det kan upplevas som en stor risk att göra det håller många istället tyst och trycker det de vill säga långt ner i halsen. Detta gör att vi ofta hamnar i konflikt med oss själva, när huvudet säger en sak medan kropp och känslor säger något helt annat i en värld där vi värderar huvudet högt – samtidigt som vi kräver en massa av kroppen utan att för en sekund lyssna på vad den försöker säga – är det kanske inte konstigt att vi får blockeringar i halsområdet. Kanske är det därför vi får halsont, spänningshuvudvärk och problem med nacken, ämnesomsättningen och sköldkörteln.

Sköldkörteltest visade hypothyreos

Att jag många år senare blev diagnostiserad, via ett test Werlabs med hypotyreos, ett tillstånd då sköldkörteln tillverkar för lite hormoner, känns därför nästan symboliskt. Som om det var förutbestämt. Allt började för sex till sju år sedan då jag kände att något var fel. Jag var trött fastän jag precis hade sovit. Min ork var inte som den brukade. Jag tappade jättemycket hår och dessutom kände jag att jag gick och drog på en långdragen förkylning. Så dök en annons från Werlabs upp på Facebook och jag nappade direkt och tog ett sköldkörteltest. Det visade sig att jag hade hypotyreos det vill säga min sköldkörtel producerade för lite thyroideahormon så det var ju inte konstigt att jag känt mig så nere.

Minskade stressen i sitt liv

Jag skickade mitt testsvar till tre olika läkare och till en näringsterapeut och jag fick fyra olika svar på hur jag skulle behandla min sköldkörtelproblematik. De olika svaren gjorde mig faktiskt hoppfull, lite som att jag blev sporrad att ta reda på så mycket jag kunde om sköldkörteln. Jag upplevde då att det inte fanns så mycket skrivet som var lättillgängligt och vi vet ju att kunskap är makt. Och har man varit, som jag mycket i vårdens händer, vill i alla fall jag veta om det finns alternativ. Jag ville ta reda på vad jag kunde göra för att må bättre och hur jag kunde boosta min sköldkörtel. Jag var helt enkelt beredd på att göra en livsstilsförändring för att må bättre. Och det första jag tänkte, det var att göra mig av med stressen i mitt liv.

Diffusa symtom

Jag vet inte hur länge jag haft hypotyreos. Det är inte särskilt ovanligt att många kvinnor går länge med sköldkörtelproblem som inte tas på allvar. Det kan viftas bort som klimakteriebekymmer eller en lättare form av depression. Dessutom är det många som fortsätter att må dåligt trots att de fått medicin. Jag hittade som sagt inte något bra och lättillgängligt sätt att lära mig mer om sköldkörteln, varför man får problem och hur man kan hjälpa kroppen att läka sig själv. Så jag bestämde mig för att skriva en bok. Jag intervjuade experter, läkare, yogalärare, en näringsterapeut, en andningsexpert och personer med sköldkörtelproblem.

Yoga kan hjälpa

Jag upptäckte att det finns flera sätt att som hjälpte mig att må bättre och det gav mig hopp. Inom den medicinska yogan finns det yogaövningar som hjälper dig att komma till ro och som minimerar stressen i din kropp. Du kan ta hjälp av andningsövningar som faktiskt hjälper dig att öka blodgenomströmningen runt sköldkörteln, vilket är positivt. Du kan titta på maten du äter och många som lyckats må bättre, har också ändrat sin kost. Antiinflammatorisk kost är alltid en bra början.

Idag får jag NDT, naturligt sköldkörtelhormon, som är ett bioidentiskt hormon, på licens från en svensk läkare. Det gör att jag mår bättre. Men jag måste hela tiden hålla koll på mina värden. Till exempel har jag upptäckt att sköldkörteln reagerar på årstiderna. På sommaren när det är varmt, eller om jag är utomlands på vintern behöver jag mindre sköldkörtelhormon. Sköldkörteln mår som bäst på sommaren. På vintern måste jag boosta den lite extra.

Så mitt tips om du har sköldkörtelproblem är så klart att uppsöka en läkare, sedan hålla koll på din sköldkörtel med hjälp av regelbundna tester. Men du har också allt att vinna på att också se över din inre stress, din livsstil och kanske göra några mindre förändringar i din kost.

Karin Björkegren Jones
Journalist, författare och yogalärare

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Beställ