Sköldkörteltest

Uppskattningvis 400 000 svenskar kan ha sköldkörtelrubbning och mörkertalet kan vara stort. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten på ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.

Symptomen på sköldkörtelrubbning är många och varierade och det är inte alltid lätt att veta vad som ligger bakom. För att ta reda på om man har en sköldkörtelrubbning eller inte kan man göra en blodanalys.

Vilket Sköldkörteltest ska jag välja?

Sköldkörteltest

Lilla Sköldkörteltestet

Det Lilla Sköldkörteltestet visar vilka nivåera av sköldkörtelhormon (TSH, T4 och T3) du har. Utifrån detta kan vi se om du har en sköldkörtelrubbning och av vilken typ den är (under/överproduktion).


445 kr


Stora Sköldkörteltestet

Det Stora Sköldkörteltestet visar förutom dina nivårer av sköldkörtelhormon även vad sköldkörtelrubbningen beror på. Genom att antikroppar (TPO-ak och TRAK) kan man se om rubbningen orsakas av en autoimmun sjukdom, sk. Hashimoto's.


745 kr


Varför ska jag testa sköldkörteln?

Om du upplever bestående symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet kan detta orsakas av en sköldkörtelrubbning. Ett test ger snabbt svar på frågan och har du inte en nedsatt sköldkörtelfunktion så vet du i alla fall att det inte är orsaken till dina besvär.

Vad är sköldkörtelrubbning?

Sköldkörtelrubbning delas in i underproduktion (hypotyreos) och överproduktion (hypertyreos) av sköldkörtelhormon. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen i kroppen och har du en rubbning så påverkas denna så den antigen blir långsam eller snabb.

Hypotyreos

Hypotyreos innebär att du har en underproduktion av sköldkörtelhormon. Sympomen är många och skiljer sig åt från person till person. Vanliga symptom på hypotyreos är trötthet, utmattning, viktuppgång och en allmän känsla av att något inte är som det ska.

Hypertyreos

Hypertyreos innebär att du har en överprodukion av sköldkörtelhormon. Symptomen är precis som vid hypotyreos varierande och ibland vaga. Vanliga symptom är trötthet, ofrivillig viktnedgång, depression, och nervositet.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.


745 kr