Sköldkörtelprov

Uppskattningsvis 400 000 svenskar kan ha sköldkörtelrubbning och mörkertalet kan vara stort. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten på ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.

Symptomen på sköldkörtelrubbning är många och varierade och det är inte alltid lätt att veta vad som ligger bakom. För att ta reda på om man har en sköldkörtelrubbning eller inte kan man göra en blodanalys.


Lilla Sköldkörtelprovet

Det Lilla Sköldkörtelprovet visar vilka nivåer av sköldkörtelhormon (TSH, T4 och T3) du har. Utifrån detta kan vi se om du har en sköldkörtelrubbning och av vilken typ den är (under/överproduktion).

Lilla Sköldkörtelprovet

445 kr

  • Testa de 3 viktigaste sköldkörtelhormonerna: TSH, T4 & T3
  • Beställ med email eller BankID

Sköldkörtelprov

Sköldkörtelprov visar förutom dina nivåer av sköldkörtelhormon även vad sköldkörtelrubbning beror på. Genom att antikroppar (Anti-TPO och TRAK) kan man se om rubbningen orsakas av en autoimmun sjukdom, sk. Hashimoto's.

Sköldkörtelprov

845 kr

  • Testa de 5 viktigaste sköldkörtelhormonerna: TSH, T4, T3, TRAK & Anti-TPO
  • Beställ med email eller BankID

Så fungerar Werlabs

Tre enkla steg för att ta reda på hur du mår på insidan, där det räknas.

Beställ

Beställ din hälsokontroll med e-post eller BankID.

Ta ditt prov

Välj provtagningsställe och ta ett vanligt blodprov.

Få snabba svar

En utförlig läkarkommentar medföljer dina provsvar.

Varför ska man testa sköldkörteln?

Om du upplever bestående symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet kan detta orsakas av en sköldkörtelrubbning. Ett test ger snabbt svar på frågan och har du inte en nedsatt sköldkörtelfunktion så vet du i alla fall att det inte är orsaken till dina besvär.

Vad är sköldkörtelrubbning?

Sköldkörtelrubbning delas in i underproduktion (hypotyreos) och överproduktion (hypertyreos) av sköldkörtelhormon. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen i kroppen och har du en rubbning så påverkas denna så den antingen blir långsam eller snabb.

  • Snabbt & smidigt blodprov på valfritt provtagningsställe
  • Konfidentiella resultat online i 'Min journal' via BankID
  • Ackrediterade samarbeten för blodprovstagning och analys
  • Legitimerad Werlabs-läkare kommenterar dina resultat

Hypotyreos

Hypotyreos innebär att du har en underproduktion av sköldkörtelhormon. Symptomen är många och skiljer sig åt från person till person. Vanliga symptom på hypotyreos är trötthet, utmattning, viktuppgång och en allmän känsla av att något inte är som det ska.

Hypertyreos

Hypertyreos innebär att du har en överproduktion av sköldkörtelhormon. Symptomen är precis som vid hypotyreos varierande och ibland vaga. Vanliga symptom är trötthet, ofrivillig viktnedgång, depression, och nervositet.