Anemi/Blodbrist

Anemi/Blodbrist innebär att du har för lite röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna transporterar syre till cellerna och Behövs för de flesta av kroppens funktioner, som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion Blodbrist kan göra att du blir trött, yr och får huvudvärk. Ofta går det att återställa mängden röda blodkroppar med hjälp av läkemedel.

Anemi - Gränsvärden

Blodbrist/Anemi anges ofta som ett hemoglobin-värde under referensområdet eller enligt WHO:s klassifikation (Hb mindre än 130 g/L hos män och mindre än 120 g/L hos kvinnor).

Lågt blodvärde

Den kanske vanligaste orsaken till ett lågt blodvärde är järnbrist men även brist på vitamin B12 kan ge upphov till blodbrist/anemi.

Lågt blodvärde ger trötthet och ofta en blekhet i slemhinnor. Vita blodkroppar är en viktig komponent i kroppens immunförsvar och låga värden ger misstanke om bl.a. blodsjukdom. Låga värden ses även vid blodsjukdomar som leukemi samt efter en större blödning då våra blodplättar ”förbrukats”.

Högt blodvärde

Lite högre värden ses vid bl.a. infektioner (vilket är normalt), men även hos patienter som röker.

Werlabs Hälsokontroll XL

1 395 kr

Förstå de åtta viktigaste områdena av din hälsa med 33 hälsomarkörer samt en personlig läkarkommentar. Läs mer.

Symptom - Anemi / Blodbrist

Symptom för blodbrist/anemi beror mycket på hur snabbt det utvecklas. Det förekommer nämligen att patienter kan gå runt helt opåverkade trots extremt låga hemoglobin-värden. Symptomen ökar oftast med ett sjunkande hemoglobin-värde men är i sig inte helt anemispecifika. Vid symptom bör man ta prov. Några exempel på dessa symptom är följande:

  • trötthet
  • blodtrycksfall
  • hjärtklappning
  • svimning
  • avmagring

Symptom varierar i omfattning beroende på hur stor bristen är men även indiviuella variationer spelar roll. Olika personer kan uppleva helt olika symptom trots samma värde. Kroppen kan också anpassa sig till en låg nivå om blodbristen ökar långsamt. Du kan du få lindriga besvär trots en kraftig anemi.

Följande markörer testas för att indikera risk för blodbrist/anemi

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Vad säger våra användare?

Våra användare är överväldigande nöjda med vår tjänst och 9 av 10 skulle rekommendera oss till en vän.

Användaromdömen