Apolipoprotein B (Apo B)

Analysbakgrund

Apolipoprotein B-testet (apo B)används, tillsammans med andra lipidtester (fettester), för att ta reda på risken för att en person ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Apo B är ett protein som är involverat i ämnesomsättningen av lipider (fetter) och utgör den viktigaste proteinkomponenten i lipoproteiner såsom LDL-kolesterol (så kallat ”dåligt kolesterol”). Halten av apo B brukar samvariera med halten av dåligt kolesterol.

Varför behöver provet analyseras?

Testet kan göras om en person har hjärt- och kärlsjukdomar eller höga kolesterolvärden eller triglycerinvärden i släkten. Det kan tillsammans med andra tester hjälpa till att diagnosticera orsakerna till förhöjda blodfettvärden, särskilt om patienten har höga triglyceridvärden. Det kan också utföras som en led i en behandling för att sänka skadliga blodfettvärden för att avgöra om behandlingen är effektiv.

Förhöjt värde

Höga värden ses vid primära och sekundära hyperlipoproteinemier. De sekundära ses bl.a. vid hypotyreos, nefrotiskt syndrom, obstruktiva leversjukdomar och diabetes mellitus. '

Låga värden

Låga värden vid hypertyreos, malabsorbtion, medfödd betalipoproteinsjukdom (acantocytose).

Vilka tester och testpaket innehåller apolopoprotein B (apo B)?

Apolopoprotein B är en blodanalys som du kan hitta i våra två stora paket: Hälsokontroll XL och Hälsokontroll Large. Du kan även utforska alla tester genom att trycka på knappen nedan:


Gå till Alla tester


Gå till Hjärt- och kärlsjukdomar eller Hälsokontroll Info

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.