Apolipoprotein B (Apo B)

Analysbakgrund

Blodfettsrubbningar och höga kolesterolvärden är vanligt förekommande och trots att de inte ger symptom i sig leder det till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar om de inte behandlas adekvat. Kolesterolnivåer i blodet är därför viktiga markörer för att värdera  en persons risk för framtida hjärt- och kärlsjukdomar.

Apolipoprotein B analyseras tillsammans med andra blodfetter för att ta reda på risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden. Apolipoprotein B är ett bärarprotein som är involverat i transport av LDL-kolesterol vilket även kallad för det ”onda” kolesterolet, samt andra skadliga fettpartiklar som även dessa är associerade med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom såsom VLDL och IDL1.

 

Varför behöver provet analyseras?

Genom mätning av Apolipoprotein B-värden tillsammans med andra lipidvärden får man en uppskattning av sin risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Utifrån Apolipoprotein B- och Apolipoprotein A1-värden kan man även beräkna ApoB/ApoA1-kvoten.

 

Förhöjt värde

Ett högt Apolipoprotein B-värde kan innebära förhöjd risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Höga värden kan bero på ärftliga faktorer men även på en ohälsosam livsstil med brist på motion och högt kaloriintag. Höga Apolipoprotein B-värden kan också utvecklas till följd av andra sjukdomar, exempelvis sköldkörtelunderfunktion och diabetes.

 
Låga värden

Låga värden är oftast inte ogynnsamt men kan i vissa fall vara associerat med andra sjukdomar, exempelvis sköldkörtelöverfunktion.

 
Vilka tester och testpaket innehåller Apolopoprotein B (Apo B)?

Apolopoprotein B är en blodanalys som du kan hitta i våra två stora paket: Hälsokontroll XL och Hälsokontroll Large. Du kan även utforska alla tester genom att trycka på knappen nedan:


Gå till Alla tester


Gå till Hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.



Referenser:

1.   Walldius G. The apoB/apoA-I Ratio is a Strong Predictor of Cardiovascular Risk, Published in: Lipoproteins in Health and Diseases, ISBN 978-953-51-0773-6, eds. Frank S and Kostner G. 2012, pages 95-148.