Luteiniserande hormon (LH)

Varför analyserar man LH?

LH-testet kan vara värdefullt vid infertilitet eller onormalt låg sexlust, för att diagnosticera hypofyssjukdomar som påverkar LH-produktionen, vid sjukdomar som påverkar äggstockar och testiklars funktion, i utredning av oregelbunden eller utebliven menstruation, eller för att diagnosticera orsakerna till fördröjd alternativt brådmogen pubertet hos barn. Även vid en rad andra sjukdomstillstånd kan LH-testvärden vara viktiga att känna till.

Vad är Luteiniserande hormon (LH)?

Luteiniserande hormon (LH) är ett hormon som är centralt i fortplantningen och bidrar till att reglera bl.a. ägglossning hos kvinnor och testosteronproduktion hos män. Hos både kvinnor och män används LH ofta i kombination med andra tester (FSH, testosteron, östrogen och progesteron).

LH produceras i hypofysen. Om du är kvinna är LH en viktig del av din menstruationscykel. Hormoner fungerar tillsammans med follikelstimulerande hormon (FSH), vilket är en annan gonadotropin gjord i hypofysen. FSH stimulerar äggstocksfollikeln, vilket gör att ägget växer. Det utlöser också produktionen av östrogen i follikeln.

Vad är kopplingen mellan LH och FSH?

Ökningen i östrogen triggar hypofysen att sluta producera FSH och börja göra mer LH. Växlingen till LH får ägget att släppas från äggstocken vilket är den process vi kallar ägglossning. I den tomma follikeln prolifererar cellerna och omvandlar den till ett corpus luteum. Denna struktur frigör progesteron, ett hormon som är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Om graviditet inte uppstår faller nivåerna av progesteron och cykeln börjar igen.

För män producerar hypofysen också LH. Hormonet binder till receptorer i vissa celler i pungen som kallas Leydig-celler. Detta leder till frisläppandet av testosteron, ett hormon som är nödvändigt för att producera spermier.

Hur är LH referensvärden?

Hos kvinnor varierar värdet med menstruationscykeln enligt följande:

  • Follikelfas: 2-13 IE/L
  • Mittcykeltopp: 14-100 IE/L
  • Lutealfas: 1-12 IE/L
  • Postmenopaus: 7-60 IE/L

Vad innebär ett högt LH-värde?

LH-nivåer och andra testnivåer kan bidra till att skilja mellan primär äggstockssvikt (fel på äggstockarna själva eller brist på äggstocksutveckling) och sekundär äggstockssvikt (fel på äggstockarna på grund av störningar i antingen hypofysen eller hypotalamus).

Ett förhöjt värde kan tala för primär äggstocksvikt, dvs att skadan/felet sitter i äggstockarna.

Vad innebär ett lågt LH-värde?

LH-nivåer och andra testnivåer kan bidra till att skilja mellan primär äggstockssvikt (fel på äggstockarna själva eller brist på äggstocksutveckling) och sekundär äggstockssvikt (fel på äggstockarna på grund av störningar i antingen hypofysen eller hypotalamus).

Ett lågt värde kan tala för sekundär äggstocksvikt, dvs att skadan/felet sitter i hypofysen som därför stimulerar äggstockarna otillräckligt.


Osäker på vilket test som passar för dina behov?

Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.

Hitta testet för mig

eller

Se alla blodprov
Beställ