Toggle Navigation

Sköldkörtelrubbning

Över 400 000 svenskar är diagnostiserade med en rubbning i sköldkörteln. Risken att drabbas är 5-10 gånger större för kvinnor än för män, och en stor ärftlig komponent finns. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och är så liten och mjuk att det oftast är svårt att känna den. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten för ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.

T4 är ett hormon som verkar som kroppens gaspedal och stimulerar ämnesomsättning och energinivå. TSH utsöndras av hypofysen i hjärnan och är dirigenten som håller takten på utsöndring av alla sköldkörtelhormoner och ser till så att de ligger i balans. Vid underfunktion ses låga T4-värden och höga TSH-värden på provresultaten. Trötthet, nedstämdhet, frusenhet och viktuppgång är vanliga symptom. Vid det omvända, alltså en överproduktion av sköldkörtelhormon (höga T4-värden) blir resultatet det omvända: inre oro, stresskänsla, hjärtklappning, darrningar, svettningar och ofrivillig viktnedgång är ofta symptomen som föranleder testning.

Sjukdomarna kan debutera när som helst under livet men sker oftast under eller efter graviditet samt i medelåldern. Orsaken är ofta en så kallad autoimmun process där vårt eget immunförsvar angriper sköldkörteln.

Följande tester görs för att bedöma sköldkörtelns funktion:

Gå till Alla tester


Gå till Hälsokontroll Info.

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.