Vitaminer/Mineraler

Vitaminer och mineraler tillhör den typ av ämnen som måste tillföras kroppen via kosten för att man inte ska råka ut för bristsjukdomar. Båda tillhör kroppens byggstenar men behöver inte tillföras i lika stor mängd som det gäller för andra näringsämnen som t.ex. proteiner, kolhydrater och fett.

De flesta vitaminer som behövs i kroppen tillförs på ett naturligt sätt genom vår dagliga föda. Det gäller också mineralerna, som liksom vitaminerna tillförs i mycket små mängder. De går därför under den gemensamma beteckningen spårämnen. Om födan av olika anledningar inte är tillräckligt varierad kan man råka ut för bristsjukdomar av olika slag. Precis som man tappar i muskelstyrka om man inte tillför kroppen tillräckligt med proteiner tappar man i motståndskraft mot vissa sjukdomar om man lider av vitamin- eller mineralbrist.

Brist på D-vitamin kan ge trött- och energilöshet, i förlägningen även benskörhet. B12 kan leda till bl.a. anemi, alltså blodbrist. Järnbrist analyseras som en självklar del i ett mineralstatus för kvinnor, här även med järndepåvärde (ferritin). Viktiga analyser för dig som tränar är dessutom Magnesium och Zink. Homocystein speglar nivå av flertalet vitaminer, t.ex. B6, B9 och folat. Homocystein fungerar som riskmarkör vid mängder av sjukdommar, t.ex. demens, hjärt- och kärlsjukdom, mm.

Följande markörer testas för en heltäckande vitamin och mineralanalys

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Vad säger våra användare?

Våra användare är överväldigande nöjda med vår tjänst och 9 av 10 skulle rekommendera oss till en vän.

Användaromdömen