Vitaminer/Mineraler

Vitaminer och mineraler tillhör den typ av ämnen som måste tillföras kroppen via kosten för att man inte ska råka ut för bristsjukdomar. Båda tillhör kroppens byggstenar men behöver inte tillföras i lika stor mängd som det gäller för andra näringsämnen som t.ex. proteiner, kolhydrater och fett.

De flesta vitaminer som behövs i kroppen tillförs på ett naturligt sätt genom vår dagliga föda. Det gäller också mineralerna, som liksom vitaminerna tillförs i mycket små mängder. De går därför under den gemensamma beteckningen spårämnen. Om födan av olika anledningar inte är tillräckligt varierad kan man råka ut för bristsjukdomar av olika slag. Precis som man tappar i muskelstyrka om man inte tillför kroppen tillräckligt med proteiner tappar man i motståndskraft mot vissa sjukdomar om man lider av vitamin- eller mineralbrist.

Hitta hälsokontrollen för dig baserat på 5 enkla frågor

Svara på frågorna

Brist på D-vitamin kan ge trött- och energilöshet, i förlängningen även benskörhet. Brit på B12 kan leda till bl.a. anemi, alltså blodbrist. Järnbrist analyseras som en självklar del i ett mineralstatus för kvinnor, här även med järndepåvärde (ferritin). Viktiga analyser för dig som tränar är dessutom Magnesium och Zink. Homocystein speglar nivå av flertalet vitaminer, t.ex. B6, B9 och folat. Homocystein fungerar som riskmarkör vid mängder av sjukdomar, t.ex. demens, hjärt- och kärlsjukdom, mm.

Följande markörer testas för en heltäckande vitamin och mineralanalys

Vitamin & Mineraltest

1 195 kr

  • Kontrollera dina Vitamin- & Mineralvärden
  • 15 hälsomarkörer
  • Snabba provsvar & Personlig läkarkommentar
  • Beställ med Mobilt BankID
Visa mer

Så fungerar Werlabs

Tre enkla steg för att ta reda på hur du mår på insidan, där det räknas.

Beställ

Beställ din hälsokontroll med e-post eller BankID.

Ta ditt prov

Välj provtagningsställe och ta ett vanligt blodprov.

Få snabba svar

En utförlig läkarkommentar medföljer dina provsvar.

Se alla hälsokontroller och enskilda blodprov

Våra hälsokontroller

Vad säger våra användare?

Våra användare är överväldigande nöjda med vår tjänst och 9 av 10 skulle rekommendera oss till en vän.

Omdömen
Beställ