Glutenintolerans

Gluten är en sammansättning av olika proteiner som du hittar i sädesslag som råg, vete och korn. När en person är glutenintolerant börjar immunförsvaret i kroppen att bekämpa vissa proteiner som finns i gluten. Detta besvär kallas även för celiaki och 1-2 % av den svenska befolkningen lider av detta i någon grad. Symtomen är trötthet, diarré, viktminskning, brist på järn och vitaminerna folsyra och B12, blåsor och så vidare. Det är även vanligt att man blir nedstämd och uppgiven på grund av glutenintolerans. Om glutenintoleransen inte upptäcks och får pågå under lång tid kan det leda till problem som känslig tarm (IBS, irritable bowel syndrome).

Idag är det möjligt att med stor säkerhet fastställa om du är glutenintolerant eller inte genom blodprov. Då letar vi efter antikroppen Transglutaminas/IgA. Blodprovet kan visa om du har ett större antal antikroppar samt om du har brist på vissa ämnen i blodet. Glutenintolerans går att leva med. Genom att ta hjälp av bland annat en dietist kan du få hjälp med att lägga om kosten så att du slipper alla besvär som gluten kan ge dig. Mat som bröd, pasta, panerade maträtter, kexchoklad och så vidare är dåliga för magen. Däremot går det bra att äta bland annat ägg, kött, fisk, grönsaker och så vidare. Idag finns det till och med gott bröd som inte innehåller gluten alls.

Här testar vi antikroppen Transglutaminas / IgA.