Stora Graviditetstestet

Under en graviditet så finns det två hormoner som är särskilt viktiga, HCG och progesteron. HCG, som står för humant choriogonodotropin, är ett hormon som bildas när du blir gravid. Ett vanligt graviditetstest visar om de förekommer HCG i din urin, ett säkert sätt att se om du faktiskt är gravid eller inte. Du kan dock inte se hur HCG nivåerna ser ut, endast att de finns där. Om graviditeten utvecklas normalt syns detta i HCG nivåerna eftersom de håller sig inom vissa värden. Om HCG nivåerna däremot inte håller sig till de normala är det ett tecken på att graviditeten utvecklas onormalt.

Progesteron är ett könshormon som är viktigt för utvecklingen av fostret. Hormonet ser bland annat till att livmodern kan ta emot de befruktade ägget samt att slemhinnan stannar kvar i livmodern. Hormonet hämmar även kvinnans immunförsvar, vilket är en förutsättning för att kroppen inte ska stöta bort barnet. Progesteron ser även till att bland annat mjölkceller i brösten bildas. Om progesteronnivåerna sjunker under graviditeten orsakar detta ett missfall.

Bägge dessa hormon är med andra ord viktiga att hålla koll på både före och under en graviditet. Genom att utföra bägge test samtidigt kan du få en klarare bild på hur din graviditet utvecklas.

I denna analys ingår graviditetstest, HcG samt även det viktiga hormonet Progesteron.