Beställ
8 mars

Internationella kvinnodagen

kvinnohälsa

Fyra olika perspektiv på kvinnohälsa

På Internationella Kvinnodagen 2022 har vi valt att lyfta en artikelserie på temat kvinnohälsa. Det är dags att vi pratar mer om hur kvinnor mår och vad man kan göra för att må bättre.

Vi har därför bett fyra av Sveriges mest kända hälsoprofiler att dela med sig av deras personliga berättelser om hur de har mått under vissa perioder i deras liv. De pratar om alltifrån sköldkörtelproblematik och hormoner till järnbrist. Genom att lyfta specifika områden inom kvinnohälsa hoppas vi att några av er kan ta lärdom av deras erfarenheter och kanske känna er mindre ensamma med problem som många av oss har.

När börjar och slutar klimakteriet?

Katarina Wilk brinner för kvinnohälsa och specifika frågor som rör förklimakteriet. Hon är i grunden medicinsk journalist och har även gett ut en bok med fokus på just förklimakteriet.

I Katarinas artikel kommer du äntligen få veta när klimakteriet börjar och slutar.

Till artikeln >

Fotograf: Johan Strindberg

Så kan en koffeinfri livsstil påverka din menscykel

Womensync grundades av Susanna Moen och Sara Norrbom som brinner för att kvinnor ska kunna må så bra som möjligt under alla skeden av livet. Deras mission är att förmedla kunskap och verktyg för att leva ett liv i synk med sin kvinnliga biologi. De driver en community på instagram, har gett ut en bok på temat, skapar produkter som gör skillnad för kvinnor samt driver en podcast.

Inför Internationella Kvinnodagen har Womensync skrivit en artikel om sambandet mellan fertilitet, koffein och livsstil.

Till artikeln >

Fotograf: Womensync

Från järnbrist till järnkoll

Food Pharmacy består av duon Lina Nertby Aurell och Mia Clase som brinner för att förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar och förbättra folkhälsan. De har gett ut tre bästsäljande böcker på temat och driver idag sin egen webshop och podcast. Allt för att utbilda och ge tips på hur man kan förbättra sin hälsa.

Inför Internationella Kvinnodagen delar Lina med sig av hennes personliga resa, från järnbrist till järnkoll.

Till artikeln >

Fotograf: Andreas Lind

Lär känna din sköldkörtel

Karin Björkegren Jones brinner för kvinnohälsa och har skrivit flera böcker på temat, bland annat om sköldkörteln. Utöver det är hon en yogaexpert och har ofta yogaevents runtom i landet. Hon driver även sin egen podcast och har flera utbildningar inom hälsa i bagaget.

Inför Internationella Kvinnodagen har Karin skrivit en personlig artikel om hennes sköldkörtelresa, från diffusa symtom till diagnos.

Till artikeln >

Fotograf: Anneli Hildonen

Känner du igen dig i någon av artiklarna ovan?

Letar du efter svar på varför du mår som du gör? Nedan hittar du ett urval av tester som vi har på temat kvinnohälsa.