Vanliga frågor om covidbevis

Nedan listar vi de vanligaste frågorna om covidbevis. Har du andra frågor eller funderingar, kontakta oss så hjälper vi dig.

Med ditt covidbevis visar du på ett enkelt och säkert sätt att du har blivit vaccinerad mot covid-19 eller har testats negativt för covid-19 via ett PCR- eller Antigen-test.

Olika länder kräver att man har intyg som visar ett negativt resultat för pågående Covid-19 infektion. Olika länder har olika tids- och åldersgränser då PCR- eller Antigen-testet ska utföras. Det är ditt ansvar att undersöka vad det är för tids- och åldersgränser som gäller för ditt resmål. Information om detta hittas enklast via UD (Sweden Abroad.) eller er researrangör.

Du får ditt covidbevis efter ett negativt testresultat i din personliga journal. Du ska logga in med BankID eller email för att komma åt ditt covidbevis. Inne i journalen kan du välja att ladda ner ditt covidbevis genom att trycka på knappen: Hämta Covidbevis (resor inom EU).

Du kan använda ditt covidbevis vid resor inom EU.

Olika länder kräver att man har intyg som visar ett negativt resultat för pågående Covid-19 infektion. Olika länder har olika tids- och åldersgränser då PCR- eller Antigen-testet ska utföras. Det är ditt ansvar att undersöka vad det är för tids- och åldersgränser som gäller för ditt resmål. Information om detta hittas enklast via UD (Sweden Abroad) eller er researrangör.

För resor utanför EU så gäller läkarintyg. En av våra läkare kommer att gå igenom ditt provresultat från ditt PCR- eller Antigen-test och utfärda ett läkarintyg för resor utanför EU vid ett negativt resultat.

När ett läkarintyg är utfärdat så loggar du in på din personliga journal. Inne i journalen kan du välja att ladda ner ditt reseintyg genom att trycka på knappen: Hämta läkarintyg (resor utanför EU).

Olika länder kräver att man har intyg som visar ett negativt resultat för pågående Covid-19 infektion. Olika länder har olika tids- och åldersgränser då PCR- eller Antigen-testet ska utföras. Det är ditt ansvar att undersöka vad det är för tids- och åldersgränser som gäller för ditt resmål. Information om detta hittas enklast via UD (Sweden Abroad) eller er researrangör.

Det finns två olika typer av covidbevis för dig som ska resa:

  • Om du är vaccinerad och kan få ett vaccinationsbevis* så ska du välja det.
  • Är du inte vaccinerad är det möjligt att göra ett test för covid-19, ett PCR-test eller Antigen-test. Om testet är negativt kan du få ett testbevis.

*Vaccinationsbeviset visar att du har fått vaccin mot covid-19. Det är ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller i det land som du ska resa till. Gå till Sweden Abroad.

Sju dagar efter att du har blivit vaccinerad kan du hämta ditt covidbevis. Det gör du genom att logga in på covidbevis.se. Du behöver ha en svensk e-legitimation. Har du en digital brevlåda (Digimail, e-Boks, Kivra eller Min Myndighetspost) får du ditt covidbevis till den.

Om du saknar e-legitimation kan du få ditt covidbevis på papper postat till din folkbokföringsadress. Mer information hittar du på covidbevis.se.

Från den 1 juli kan du använda ditt covidbevis vid resor inom Europa, för att visa att du har blivit vaccinerad.

Mer information hittar du på covidbevis.se.

  • Om ditt vaccinationsbevis är utfärdat 1 juli-30 september 2021 så är det giltigt i 90 dagar.
  • Om ditt vaccinationsbevis är utfärdat 1 oktober-31 december 2021 så är det giltigt i 180 dagar.

För testbevis gäller att det är upp till varje medlemsland att bestämma vilken giltighetstid som gäller för PCR-test och antigentester. Ta reda på vad som gäller för ditt resmål innan du tar ett test. Tillfrisknandebevis kommer att vara giltigt i 180 dagar från det datumet du hade ett första positivt testresultat.

Det finns inget sätt att återkalla vaccinationsbevis. Av säkerhetsskäl har man valt att sätta en giltighetstid på 90 dagar, för bevis som är utfärdade 1 juli-30 september 2021. För bevis som är utfärdade 1 oktober-31 december 2021 gäller en giltighetstid på 180 dagar.

Du kan när du vill hämta ut ett nytt vaccinationsbevis.

Beställ