FSH + Östrogen (Östradiol)

Vad är östrogen?

Östrogen är en grupp steroidhormoner, som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Östrogen finns i kroppen hos både kvinnor och män, men i avsevärt högre halter hos kvinnor. De viktigaste kroppsegna östrogenerna är östradiol, östron och östriol. Hos dig som kvinna är östrogenet ett av flera hormon som är viktigt för att du ska få bröst och mens och för att du ska kunna ta emot ett befruktat ägg. Östrogen finns även hos män. Där är det viktigt för spermieproduktion. Efter puberteten så bildas det mer av både östrogen och testosteron. Både tjejer och killar får mer av båda dessa hormon men i olika mängd.

Östrogen är bra för immunförsvaret, för minnet, motverkar benskörhet och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom – detta gäller för både kvinnor och män. Tyvärr så kan vi inte erbjuda Östradiol-känslig som rekommenderas till män.

Klimakteriet – östrogenet minskar

I klimakteriet så sjunker östrogennivån till en väldigt låg nivå. Denna hormonförändring kan göra så att du får humörsvängningar och värmevallningar. För att minska besvären när östrogennivån sjunker så kan du få hormonbehandling. För många kvinnor fungerar detta bra medan andra kan få biverkningar. Man ska dock inte behandlas med hormoner om man inte har besvär.

Om du fortfarande har mens tar du provet den 3-5 dagen från att din mens börjar. Om du inte har haft mens på ett tag kan du ta provet vilken dag som helst.

Mat med östrogen
Nu tittar forskning på mat som innehåller mycket växtöstrogen som ett alternativ till hormonbehandling. Mat som innehåller mycket växtöstrogen är sojaprodukter så som sojamjölk, sojabönor, tofu och andra produkter som är baserade på soja. Även bönor, kikärtor, linser, grovt mjöl av olika slag, frön, nötter, grönsaker, svamp, frukt, bär och choklad innehåller mycket växtöstrogen.
FSH

FSH står för follikelstimulerande hormon och är centralt för fortplantningen. FSH stimulerar utvecklingen av könsceller och dess stödceller från puberteten. 

FSH aktiveras olika för fertila kvinnor och män. Hos kvinnor stimulerar FSH utvecklingen av folliklar (ägg, granulosa celler) i äggstockarna, och dess värde varierar under menstruationscykeln: ett par dagar innan ägglossning sjunker FSH hastigt för att sedan lika hastigt stiga vid, och bidra till, ägglossningen. Nivån av FSH är som lägst veckan innan menstruation. Hos män är FSH-värdet mer konstant och påverkar testiklarna att producera spermatozoer. För låga nivåer FSH kallas hypogonadotropism.

Werlabs förmedlar analysresultat men kan inte ge individuell medicinsk rådgivning, vilket kan behövas vid tolkning av hormoner. Beställ då analyser i samråd med vårdgivare som kan hjälpa dig att tolka svaren.