Progesteron + Östrogen (Östradiol)

Hormonerna progesteron och östrogen (östrogen) har en speciell balans i kroppen. För mycket eller för lite av det ena eller det andra leder snabbt till ett antal olika besvär. Förändringar i hormonnivåerna kan bero på en mängd olika faktorer, som exempelvis för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, ålder, dålig kost, graviditet och så vidare. Progesteronbrist kan leda till östrogendominans, vilket i sin tur leder till bland annat trötthet, ömma bröst och viktuppgång. Progesteronbrist kan även leda till missfall. Östrogenbrist kan leda till värmevallningar och problem med underlivet, något som framför allt händer under klimakteriet. Även hos män kan kroppen lida av hormonbrist. Det kan bero på kost, ålder eller att något hänt med testiklarna eller binjurarna. Dessa hormon är även viktiga att hålla koll på om man exempelvis utför ett könsbyte.

Hos oss kan du snabbt få svar på hur dina progesteron- och östrogennivåer ser ut. Vi på Werlabs förmedlar enbart provtagning och analys av hormonvärden. Vi erbjuder inte någon individuell rådgivning eller tolkning av analysvärdena. Om du vill testa dina hormonvärden med anledning av PMS bör du ta provet mellan dag 21 och 24 av menstruationscykeln. Kom ihåg att hormonell obalans är fullt möjligt att behandla, både med receptfria läkemedel och receptbelagda.

Tyvärr så kan vi inte erbjuda Östradiol-känslig som rekommenderas till män.

Werlabs förmedlar analysresultat men kan inte ge individuell medicinsk rådgivning, vilket kan behövas vid tolkning av hormoner. Beställ då analyser i samråd med vårdgivare som kan hjälpa dig att tolka svaren.