Article image
Senast uppdaterad: 2024-02-29
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 4 minuter

7 vanliga myter om vitaminer och tillskott

Vitaminer och mineraler är viktiga näringsämnen som hjälper våra kroppar att fungera optimalt. Enligt en amerikansk studie genomförd av National Health and Nutrition rapporterade nästan 31 % av deltagarna att de använde någon form av multivitamin. I samma studie framgår att 52 % tar någon form av vitamintillskott.

Vi vill förståeligt nog hålla oss pigga och friska och det är därför inte konstigt att just vitamintillskott av olika slag är så populära. Men hur fungerar det egentligen? Behöver vi ta tillskott eller får vi i oss allt vi behöver via kosten? Är fler vitaminer alltid bättre? I denna artikel kommer vi att gå igenom vanliga myter om vitaminer, mineraler och kosttillskott.

Myt 1: Man kan aldrig få för mycket vitaminer och mineraler

Överdosering av vitamin- och mineraltillskott kan leda till allvarliga biverkningar, inklusive illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk och i extrema fall leverskador eller njursvikt. Det är därför det är viktigt att inte överskrida de rekommenderade doserna på eget bevåg.

Myt 2: Det är bättre att få vitaminer och mineraler från kost än från tillskott

Detta är inte nödvändigtvis sant. Ett välbalanserat kostintag bör vara det primära sättet att få i sig vitaminer och mineraler men vissa personer kan behöva tillskott för att uppnå tillräckliga nivåer av olika näringsämnen. Dessutom kan vissa kostvanor, som vegetarianism eller veganism, leda till brist på vissa vitaminer och mineraler som kan behöva kompletteras med tillskott. Här kan du läsa mer om vitaminbrist och dess påverkan på kroppen.

Myt 3: Tillskott av vitaminer och mineraler är bara en bluff

Detta är inte sant. Det finns många vetenskapliga studier som visar fördelarna med tillskott av vitaminer och mineraler för att förbättra hälsan och förebygga olika typer av bristtillstånd. Det är dock viktigt att välja högkvalitativa tillskott från pålitliga tillverkare och att inte ta tillskott i onödan.

Myt 4: Alla tillskott är likadana och ger samma effekt

Detta är inte sant. För det första finns det en mängd olika typer av kosttillskott, såsom vitaminer, mineraler, proteintillskott, omega-3-fettsyror och aminosyror. Varje typ av tillskott har olika egenskaper och syften, vilket innebär att de också kan skilja sig åt i innehållet.

Vidare kan även samma typ av kosttillskott ha olika innehåll beroende på vilket företag som tillverkat det. En del produkter kan även innehålla högre doser av vissa vitaminer eller mineraler, medan andra kanske har fler eller färre ingredienser totalt sett.

Myt 5: Tillskott är bara för äldre eller sjuka personer

Det stämmer inte att tillskott endast är nödvändigt för äldre eller sjuka personer. Även om det kan vara extra viktigt för dessa grupper, så kan tillskott också vara fördelaktigt för personer i alla åldrar och hälsotillstånd. Till exempel kan kvinnor som är gravida eller ammar ha ett ökat behov av vissa vitaminer och mineraler för att stödja sin egen hälsa och deras barns utveckling. Det är dock alltid bäst att rådfråga en läkare innan man tar tillskott, oavsett ålder eller hälsotillstånd.

Myt 6: Tillskott är en ersättning för en balanserad kost

Det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte bör ses som en ersättning för en balanserad och näringsrik kost. En varierad kost med frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor bör alltid vara det primära sättet att få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Tillskott bör endast ses som ett komplement för att hjälpa till att fylla eventuella brister eller behov av specifika vitaminer och mineraler.

Myt 7: Det finns inga risker med att ta flera olika kosttillskott

Många kosttillskott innehåller samma typ av vitaminer och genom att kombinera dessa ökar då även risken för överdosering. Det är därför viktigt att alltid läsa igenom innehållsförteckningen noggrant innan man köper kosttillskott.