Senast uppdaterad: 2022-03-08
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 2 minuter

När börjar och slutar klimakteriet?

Vet du vad ordet klimakteriet betyder och vet du när det börjar och slutar? Jag tror att många svarar kring 50 och nja på de frågorna.

För mig började allt när jag var 42 år och helt plötsligt fick svåra sömnproblem. Det var inte så att jag somnade och vaknade på natten och inte kunde somna om. Jag kunde helt enkelt inte somna överhuvudtaget. Det var som att något vibrerade till i min kropp precis vid insomningsögonblicket och väckte mig igen. Det var en extremt obehaglig upplevelse och jag trodde att jag var allvarligt sjuk. Jag började söka svar själv eftersom vården tidigt ville sätta mig på starka sömnpiller och antidepressiv behandling men jag vägrade. För jag var inte deprimerad, jag kunde bara inte sova.

Samlad kunskap ledde till bok

Resultatet av min research slutade i en bok för att hjälpa andra att förstå vad som händer i kroppen när hormonerna börjar svänga men framförallt för att få kvinnor (och även vården) att förstå att klimakteriet inte är något som händer kring 50 utan kan komma mycket tidigare. Klimakteriet är nämligen ett paraplybegrepp över själva övergångsåldern i en kvinnas liv.

De internationella begreppen som används för denna period är:

Perimenopause: tiden innan mensen upphör. Kan starta redan vid 40 plus men i vissa fall redan vid 35 plus.
Menopause: 12 månader efter att du har haft din sista mens. Genomsnittsålder är cirka 51.
Postmenopause: tiden efter menopause.

Alla dessa begrepp handlar om klimakteriet men missförståndet är att vi tror att klimakteriet är samma sak som menopause, dvs när mensen försvinner. Men klimakteriet är inte en tidpunkt, det är en period. Och menopausen är en tidpunkt, inte en period.

Risker för feldiagnosticering

Sammanfattningsvis är alltså klimakteriet något som kan börja vid 40 plus och fortsätta tills du inte har haft mens på 12 månader. Det missförståndet tror jag leder till att många kvinnor som är 40 plus blir feldiagnostiserade när de kommer sömnlösa, ångestfyllda och gråtmilda till vårdcentralen. Man inser inte att det är tiden innan mensen upphör dvs. perimenopausen som är den turbulenta och vägrar att koppla ihop symtomen med hormoner och att kvinnan närmar sig menopaus.

Globalt problem

Själva ordet klimakteriet är dessutom ifrågasatt internationellt och redan 1999 försökte The International Menopause Society som är en internationell förening för gynekologer/obstetriker att ta bort ordet ”climacteric” som medicinskt begrepp. Men förslaget gick inte igenom och därför lät man det vara kvar. Men det är inte ofta det används längre framförallt inte internationellt. Anledningen till detta enligt IMS är att det är en otydlig term som ställer till det både för kvinnan och för vården. Något som är väldigt tydligt i Sverige men även runt omkring i världen.

På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet?

Tack vare min boks spridning i flera länder kom jag snabbt i kontakt med internationella menopausaktivister och insåg att ett stort antal kvinnor världen över får diagnosen utmattningsdepression och satta på antidepressiv behandling när de i själva verket har svängande hormoner och kanske istället borde sättas på hormonersättningsterapi. Och anledningen? Jo, för att man inte erkänner att det är tiden innan mensen upphör som är den turbulenta utan tror på allvar att symtomen inte kommer förrän man är 50 och närmar sig menopaus. Det finns vetenskap bakom detta men kunskapen eller kanske acceptansen är fortfarande väldigt låg. Tänk på det när du börjar känna dig konstig och får märkliga symtom vid 40 plus. Det kan bero på svängande hormoner och inte att du är för stressad på jobbet eller har det jobbigt hemma. Och glöm aldrig - kunskap är makt. Ju mer du vet själv, ju lättare är det att diskutera med sina läkare.

Katarina Wilk
Skribent, författare och föreläsare

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.