Testosterontest

Detta prov ska tas fastande

Detta innebär att du inte ska äta 10 timmar innan provtagning. Vatten och svart kaffe eller te (utan mjölk och/eller socker) går bra att dricka under fastan.

Testosteron är kanske mest känt för dess roll i muskelbygge och sexualdrift, men hormonet har en hel del andra funktioner och är tydligt kopplad till vår hälsa på flera sätt.

Brist på testosteron kan kopplas till bl.a. trötthet, energilöshet och irritabilitet.

Hormoner

Testosterontest

Mäter dina testosteronvärden.

Ger dig insikt i hur din testosteronproduktion ser ut.

Upptäcker avvikelser som kan vara orsaken till olika tillstånd såsom minskad sexlust, för tidig pubertet, infertilitet, eventuell trötthet, energilöshet och irritabilitet.

De här markörerna testas:

Hormoner

Testosterontest XL

Mäter dina testosteronvärden men även SHBG och LG samt även blodstatus.

Ger dig en djupare insikt i hur din testosteronproduktion ser ut och en uppskattning av det så kallade bioaktiva testosteronet.

Upptäcker avvikelser som kan vara orsaken till exempelvis minskad sexlust, för tidig pubertet, och infertilitet.

Testosterontest XL analyserar förutom testosteron även SHBG, som binder testosteron, och Luteiniserande hormon (LH), som reglerar produktionen av testosteron. Tillsammans ger dessa markörer en god bild av hur testosteronproduktionen ser ut.

Även blodstatus analyseras vilket kan visa om du kan ha drabbats av blodbrist, vilket är en annan vanlig orsak till trötthet och energilöshet.

De här markörerna testas:

Hormoner

* PSA erbjuds endast för män i åldersgruppen 50-75 år och finns som tillval i kassan. Du bör läsa Socialstyrelsens riktlinjer innan du tar ett PSA-test. Läs mer under Vanliga frågor.

Blodstatus

Vi erbjuder inte analysen testosteron-känslig som man rekommenderar att kvinnor skall ta om de vill mäta sin testosteronnivå

Vad är testosteron?

Testosteron är ett manligt könshormon som bildas framförallt i testiklarna och även delvis i binjurarna hos män. Kvinnor har också en liten testosteronproduktion i äggstockarna och binjurarna.

Produktionen av testosteron ökar under puberteten och bidrar till utvecklingen av mannens könsorgan samt kroppsbehåring och skäggväxt. Den sexuella driften är beroende av testosteron. Även muskelmassa och skelett stärks tack vare hormonet.

  • Snabbt & smidigt blodprov på valfritt provtagningsställe
  • Konfidentiella resultat online i 'Min journal' via BankID
  • Ackrediterade samarbeten för blodprovstagning och analys
  • Legitimerad Werlabs-läkare kommenterar dina resultat

Vad betyder ett lågt testosteronvärde?

Testosteron påverkar både humör och energi. Ett lågt testosteronvärde har i flera studier visat sig kunna orsaka bland annat konstant trötthetskänsla och göra oss mer lättirriterade. Sömnbrist och nedstämdhet är ytterligare symptom som kan uppstå på grund av testosteronbrist.

Fetma, kronisk hjärtsjukdom och reumatiska sjukdomar kan sänka testosteronnivån i kroppen och orsaka låga nivåer. Rent naturligt börjar testosteronnivåerna sjunka under medelåldern. Efter 40 kan en frisk person räkna med en ungefärlig nedgång på ungefär 1,2 procent per år.

Varför ska du göra ett testosterontest?

Din testosteronnivå påverkar din livskvalitet och en brist ger diffusa symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet. Symptomen kan vara svåra att påverka om en onormalt låg testosteronnivå är orsaken. Testosteronbrist kan även kopplas till minskad muskelkraft, minskad sexuell lust och försämrad erektionsförmåga.

Osäker på vilket test som passar för dina behov?

Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.

Hitta testet för mig

eller

Se alla blodprov