Min journal

Testosterontest

Testosteron är kanske mest känt för dess roll i muskelbygge och sexualdrift, men hormonet har en hel del andra funktioner och är tydligt kopplad till vår hälsa på flera sätt.

Brist på testosteron kan kopplas till bl.a. trötthet, energilöshet och irritabilitet.

Testosterontest

395 kr

  • Beställ med email eller BankID

Testosterontest XL

Testosterontest XL analyserar förutom testosteron även SHBG, som binder testosteron, och Luteiniserande hormon (LH), som reglerar produktionen av testosteron. Tillsammans ger dessa markörer en god bild av hur testosteronproduktionen ser ut.

Även blodstatus analyseras vilket kan visa om du kan ha drabbats av blodbrist, vilket är en annan vanlig orsak till trötthet och energilöshet.

Testosterontest XL

895 kr

  • Innehåller testosteron, SHBG, LH, PSA & Blodstatus för en bättre indikation av orsaken till testosteronbrist
  • Beställ med email eller BankID

Detta blodprov bör tas på fastande mage innan kl 10 på morgonen. Lägre nivå av testosteron kan ses upp till 3 timmar efter måltid. Flera saker som är bra att tänka på inför provtagningen hittar du här.

Vi erbjuder inte analysen testosteron-känslig som man rekommenderar att kvinnor skall ta om de vill mäta sin testosteronnivå

Osäker på vilket blodprov som passar för dina behov?

Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa att vägleda dig på din hälsoresa.

Hitta testet för mig

eller

Se alla blodprov

Vad är testosteron?

Testosteron är ett manligt könshormon som bildas framförallt i testiklarna och även delvis i binjurarna hos män. Kvinnor har också en liten testosteronproduktion i äggstockarna och binjurarna.

Produktionen av testosteron ökar under puberteten och bidrar till utvecklingen av mannens könsorgan samt kroppsbehåring och skäggväxt. Den sexuella driften är beroende av testosteron. Även muskelmassa och skelett stärks tack vare hormonet.

Vad betyder ett lågt testosteronvärde?

Testosteron påverkar både humör och energi. Ett lågt testosteronvärde har i flera studier visat sig kunna orsaka bland annat konstant trötthetskänsla och göra oss mer lättirriterade. Sömnbrist och nedstämdhet är ytterligare symptom som kan uppstå på grund av testosteronbrist.

Fetma, kronisk hjärtsjukdom och reumatiska sjukdomar kan sänka testosteronnivån i kroppen och orsaka låga nivåer. Rent naturligt börjar testosteronnivåerna sjunka under medelåldern. Efter 40 kan en frisk person räkna med en ungefärlig nedgång på ungefär 1,2 procent per år.

Varför ska du göra ett testosterontest?

Din testosteronnivå påverkar din livskvalitet och en brist ger diffusa symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet. Symptomen kan vara svåra att påverka om en onormalt låg testosteronnivå är orsaken. Testosteronbrist kan även kopplas till minskad muskelkraft, minskad sexuell lust och försämrad erektionsförmåga.

Hjälp