Kunskapsbank.
Lär dig mer om ämnen inom hälsa, livsstil och hälsokontroller. Här hittar du allt från kostrekommendationer och kvinnohälsa till fysisk aktivitet och vad läkarna menar i din journal.
Fritt testosteron – vad är det?
Fritt testosteron är den del av testosteronet som inte är bundet till proteiner i blodet. Detta gör det biologiskt aktivt, vilket innebär att det kan påverka kroppens olika vävnader direkt. Även om totalt testosteron inkluderar alla former av testosteron i blodet, är det bara en liten del av detta som är fritt och aktivt.
Fysiska symtom vid stress och ångest
Stress och ångest är vanligt i dagens samhälle och påverkar både mentalt och fysiskt välbefinnande. De fysiska symtomen som kan uppstå i samband med långvarig stress är inte bara obehagliga utan kan också skapa en ond cirkel där ökande stress och ångest förvärras. Vanliga symtom inkluderar huvudvärk, muskelspänningar, trötthet, magbesvär och sömnsvårigheter.
Oxytocin - Kroppens egna kärlekshormon
Oxytocin, ibland kallat "kärlekshormonet", spelar en nyckelroll i en mängd olika fysiologiska och psykologiska processer. Hormonet är särskilt känt för sin betydelse i sociala interaktioner, förlossning och amning. Oxytocin utsöndras i stora mängder under positiva sociala interaktioner som kramar, beröring och till och med under ögonkontakt. Dess effekter sträcker sig även till att påverka vår känsla av trygghet och tillhörighet vilket i sin tur kan leda till minskad stress och ångest.
Antikroppar och immunförsvar - så fungerar det
Under de senaste åren har allmänintresset för antikroppar och immunförsvaret ökat betydligt, särskilt under coronapandemin. Immunförsvaret är kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och en av de mest avgörande komponenterna i detta system är antikropparna. Våra antikroppar spelar en nyckelroll i att identifiera och försvara oss mot virus och bakterier.
Så förändras kroppen när vi blir äldre
Många av oss känner att kroppen var lite mer förlåtande när vi var unga. Trots festnätter och hålligång, långa flygresor eller långa arbetspass som sommarjobbare, så var kroppen ganska snabb på att återhämta sig. I takt med att vi blir äldre blir det tydligt att kroppen inte längre klarar samma påfrestningar. Därför måste vi agera smartare för att må så bra som möjligt. Här är några faktorer att ha uppsikt över.
Elektrolyter - vad är det?
Elektrolyter är mineraler som spelar en avgörande roll för vår kropps funktion och hälsa. Elektrolyter som till exempel natrium, kalium, kalcium och magnesium bidrar till att reglera många livsviktiga processer, såsom vätskebalans, muskelkontraktion och nervsignalering. En korrekt nivå av elektrolyter är nödvändig för att våra celler ska kunna fungera optimalt och för att upprätthålla ett stabilt blodtryck.
Optimera din återhämtning under semestern
Semestern är den perfekta tiden att optimera din återhämtning och skapa hållbara vanor som främjar ditt välmående. Genom att medvetet varva ner, byta miljö och engagera dig i aktiviteter som ger energi, kan du bryta vardagens stress och förbereda dig för en mer balanserad och produktiv höst. Reflektera över din hälsa, planera in återhämtning och investera i långsiktig välmående för att återvända starkare och mer motiverad.
Hur får man i sig tillräckligt med frukt och grönt på en dag?
Frukt och grönsaker är som de flesta vet mycket hälsofrämjande och motverkar både hjärt- och kärlsjukdom och cancersjukdom. Detta beror bland annat på att frukt och grönsaker innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler.
Vitaminrika livsmedel - vad ska man äta?
Vitaminer är avgörande för att vår kropp ska fungera optimalt och det bästa sättet att få i sig dem är genom vår kost. I denna artikel kommer vi att utforska vilka livsmedel som är de bästa källorna och hur du kan inkludera fler av dessa näringsbomber i din dagliga kost.
Endometrios - när du har mycket ont i samband med mens
Endometrios kan orsaka svåra menstruationssmärtor, blödningar och infertilitet. Endometrios påverkar ungefär 10 % av alla kvinnor och trots att sjukdomen är relativt vanlig går många drabbade med besvärliga symptom innan de får rätt behandling.
Stress och blodprov – kan man mäta stressnivåer?
Stress är kroppens sätt att reagera på förändringar och utmaningar. Det kan vara både positivt och negativt beroende på situationen och varaktigheten. Kortvarig stress, som att springa till bussen eller möta en deadline på jobbet, kan faktiskt vara bra för oss eftersom det hjälper oss att prestera och fokusera. Det är när vi upplever långvarig stress som det kan ha allvarliga konsekvenser för vår hälsa.
För mycket salt kan leda till för högt blodtryck
Enligt Livsmedelsverket konsumerar svenskar omkring 10-12 gram salt per dag, vilket är dubbelt så mycket som den rekommenderade mängden på 6 gram. Ett överdrivet saltintag är starkt kopplat till högt blodtryck som är en av de största riskfaktorerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Semestertider - så får du till pulshöjande träningspass vart du än befinner dig!
Sommaren är här och semestern är i full gång för många! Har du kanske fullt upp med aktiviteter och att umgås med familj och vänner? Det kan ibland vara lite svårt att få tid eller motivation till träning under semestertider men här tipsar vi om hur du kan få in rörelse och pulshöjande aktivitet under semestern.
Så skiljer sig värdena mellan kvinnor och män
De vanligaste rekommendationerna kring levnadsvanor gäller för både män och kvinnor. Dock finns det biologiska skillnader i olika åldrar mellan könen som kan medföra att vissa värden varierar mellan könen i ett visst åldersspann och även att vissa sjukdomar är vanligare hos det ena könet. Ibland är det kvinnor som har en fördel och ibland är det män. Så här ser skillnaderna ut när det gäller ett antal viktiga biomarkörer och sjukdomar – kvinnor vs. män.
Klimakteriet: Vad du behöver veta efter ditt klimakteriepaket
Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet för kvinnor och markerar slutet på den fertila perioden i livet. Om du nyligen har tagit ett klimakterietest och fått dina resultat, kan det kännas överväldigande att förstå vad som händer i din kropp. Här går vi igenom vad klimakteriet innebär, vanliga symtom och tips för att hantera denna nya fas i livet.
Hypofysen - kroppens viktigaste hormonbildande körtel
Hypofysen är en liten men livsnödvändig körtel som spelar en central roll för kroppens hormonella funktioner. Hypofysen producerar och frisätter hormoner i blodomloppet som reglerar de flesta andra endokrina organ i kroppen.
Dricka för mycket vatten - vilka risker finns?
Vatten, vårt viktigaste näringsämne, har en paradoxal baksida när det överkonsumeras. Att dricka för mycket vatten kan faktiskt vara skadligt för din kropp. Men vilka är riskerna och hur mycket vatten ska man egentligen dricka?
PCOS - en obalans av hormoner från äggstockarna
Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är en vanlig hormonell obalans som drabbar uppemot 10-15% av alla kvinnor i fertil ålder. Tillståndet beror på att äggstockarna producerar för mycket av det manliga könshormonet testosteron vilket kan orsaka oregelbunden mens, ökad hårväxt och svårigheter att bli gravid.
Kom igång med ett nytt hälsomål: att dricka mindre alkohol
Alkohol kan leda till skador på kroppen som relativt sällan beror på alkoholism. De flesta som får sjukdomar kopplade till alkohol är nämligen inte alkoholberoende. Här går vi igenom hur alkohol påverkar kroppen, fördelarna med att minska alkoholintaget och tips för att komma igång med en personlig strategi för ett måttligt intag.
Torra slemhinnor i underlivet - Östrogenbrist vanligaste orsaken
Torra slemhinnor är en vanlig och ofta påfrestande åkomma för många kvinnor. Torra slemhinnor är särskilt vanligt i klimakteriet och beror ofta på östrogenbrist. Med rätt kunskap och behandling är det möjligt att lindra symptomen och därmed förbättra livskvaliteten och den allmänna hälsan.
Fungerar vitaminer mot förkylning?
Förkylningstider är ofta påfrestande och det finns många vitaminpreparat på marknaden som sägs både minska symptom och förkorta sjukdomsperioden. Men vad säger egentligen forskningen kring vitaminerna och deras potential att stärka kroppens immunförsvar och lindra förkylningar?
Urea - för höga eller låga värden
Urea är en kvävehaltig kemisk förening som finns naturligt i vårt urin. Det är en biprodukt av nedbrytningen av proteiner och aminosyror som omvandlar det kväve som de innehåller till ammoniak som i sin tur omvandlas till urea.
Järnbrist kvinna - så får du i dig järn
Järnbrist är vanligt, inte minst hos unga kvinnor. Risken för järnbrist ökar dessutom om man äter vegetarisk kost. I den här artikeln ger vi konkreta exempel på hur du enkelt kan öka innehållet av järn i kosten, så att du får i dig tillräckligt, i synnerhet om du är kvinna och vegetarian.
Mat rik på D-vitamin: Så ska du äta för att få i dig D-vitamin
En av de viktigaste vitaminerna för vår hälsa är D-vitamin. D-vitamin ger oss inte bara starkare tänder och skelett utan påverkar även vårt immunsystem. Här kommer vi att diskutera mat som är rik på D-vitamin och hur du kan inkludera dem i din kost för att säkerställa att du får i dig tillräckligt av denna nödvändiga vitamin.
7 vanliga myter om vitaminer och tillskott
Vi vill förståeligt nog hålla oss pigga och friska och det är därför inte konstigt att just vitamintillskott av olika slag är så populära. Men hur fungerar det egentligen? Behöver vi ta tillskott eller får vi i oss allt vi behöver via kosten? Är fler vitaminer alltid bättre? I denna artikel kommer vi att gå igenom vanliga myter om vitaminer, mineraler och kosttillskott.
Bra att veta om blodtryck
Att ha högt blodtryck är dåligt får vi ofta höra, men vad menas egentligen med att blodtrycket är högt? Och vad räknas som lågt blodtryck och är det också ”dåligt”? Här hittar du översiktlig information om blodtryck och konkreta tips på vad du kan göra om ditt blodtryck inte är optimalt.
Stickrädsla? Så kan du minska obehaget när du tar blodprov
Hälsokontroller ger oss insikt i hur vi kan förbättra vår livsstil och förebygga sjukdomar. Första steget är dock att ta ett blodprov. Många kan dra sig för att göra det eftersom de har stickrädsla eller rädsla för nålar. I värsta fall kanske man till och med struntar i att ta provet över huvud taget. Här går vi igenom provtagningen och hur du kan minska stickrädslan vid provtagningstillfället.
Förklimakteriet - så påverkas kroppen
Förklimakteriet, även känt som preklimakteriet eller perimenopaus, är perioden som förbereder en kvinna inför klimakteriet. Förklimakteriet börjar ofta några år före den sista menstruationen och varar vanligtvis i några år. Förklimakteriet kan börja när som helst från 30-årsåldern men de flesta kvinnor börjar uppleva symptom i 40-årsåldern.
Tappar du hår? Vitaminbrist kan vara orsaken
Det finns många orsaker till varför man tappar hår och det kan bero på allt från ärftlighet till vitaminbrist.
Vad är ämnesomsättning och vad påverkar det?
Ämnesomsättning, även kallat metabolism, är den process i kroppen där näringsämnen omvandlas till energi som behövs för att utföra alla livsviktiga funktioner.
Vitaminbrist - Vanliga orsaker & symptom
Vitamin- och mineralbrist kan bero på en rad olika faktorer. I denna artikel går vi igenom vanliga symptom, orsaker och behandlingsalternativ.
Blodgrupper - Vad det är och varför det är livsviktigt
Blodgrupper är en av de mest grundläggande komponenterna i vår biologi men förblir ändå en gåta för många. Vilka blodgrupper finns och hur ärver man egentligen sin blodgrupp?
Hyperlipidemi - Höga nivåer av kolesterol och triglycerider
Hyperlipidemi är en medicinsk term som används för att beskriva höga nivåer av fett i blodet. Det är ett vanligt tillstånd som kan öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och andra hälsoproblem. För att förstå vad hyperlipidemi är och hur det kan behandlas, behöver vi ta en närmare titt på dess symtom, behandlingar och hur man upptäcker det.
D-vitaminbrist- vanliga symptom & behandling
Vitamin D är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för att må bra. Det hjälper till med flera funktioner, inklusive att hålla skelettet starkt genom att ta upp kalcium och fosfor från maten vi äter.
Psykisk ohälsa - vad kan man göra när man upplever psykiska besvär?
Många mår bra. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik uppger mer än tre fjärdedelar av befolkningen, både barn och vuxna, att de har ett gott psykiskt välbefinnande eller en hög livstillfredsställelse. Denna andel har varit stabil över åren. Samtidigt har det blivit vanligare att människor uppger olika typer av psykiska besvär. Vad kan man göra om man själv är drabbad?
Är fler markörer bättre? Vi förtydligar!
Varför testar man inte alltid ”allt”? Ibland är det en fördel att testa många markörer medan det ibland är bättre med en mer fokuserad hälsokontroll. Här hjälper vi dig att välja rätt.
Hur skiljer sig referensvärden från rekommenderade värden?
När du har gjort en hälsokontroll hos oss kommer du att få en digital journal med dina värden. I journalen kommer du också att se referensvärden och rekommenderade värden. Vad betyder det?
BMI: Beräkna ditt BMI och få en bra bild av din hälsa
Har du funderingar kring BMI? Kanske är du osäker på hur det räknas ut eller varför det används? En vanlig uppfattning är att BMI är ett trubbigt verktyg som inte är särdeles användbart. Hur ligger det egentligen till? Det reder vi ut här.
Öka sannolikheten att nå dina hälsomål efter semestern
Att komma tillbaka från semestern kan kännas både engagerande och stressigt. Grillmiddagar, poolbad, camping med husbilen, lata dagar på stranden, sill med nubbe, kräftskivor och vin på verandan kan ha satt sina spår. Många av oss har därför satt upp mål för att ta bort ”spåren” och komma i form. Hur ska vi lyckas?
Östrogen - ett fascinerande hormon med många viktiga funktioner
Östrogen är det mest kvinnliga av alla hormoner. Hos kvinnor styr det utvecklingen av alla könsspecifika karaktäristika såsom utvecklingen av kvinnans könsorgan, fettfördelning på höfter, bröst och lår, pubertet, menstruation och klimakteriet.
Skydda din hjärna och kropp mot stressens negativa effekter
För en del av oss innebär vardagen ett konstant stresspåslag. Ofta finns, eller upplevs, dessvärre ingen möjlighet att lösa situationen i närtid. Stress påverkar hjärnan och kroppen negativt om den pågår länge. Vad kan vi göra för att skydda vår hjärna och kropp, även om det som stressar oss är svårt att förändra inom överskådlig framtid?
Hela Sveriges hälsorapport
Här är vår hälsorapport med snabba fakta för dig som vill få koll på hälsoläget i Sverige.
I rapporten hittar du övergripande statistik men även smarta metoder som du kan använda för att snabbt förbättra din egen hälsa. Du får dessutom tips på hur du kan jobba preventivt med att förebygga hälsorisker och sjukdom på sikt.
Så kan du förebygga hjärt- och kärlsjukdomar
Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar flest dödsfall hos både kvinnor och män. För att leva länge och hålla oss friska är det därför hjärt- och kärlhälsan som de flesta av oss behöver bry oss om. Men vilka sjukdomar rör det sig egentligen om och hur kan man förebygga dem? Det ska vi gå igenom här.
Vad menar läkarna med referensintervall och normalvariant?
Om du har tagit någon av våra hälsokontroller har du säkert sett begreppet referensintervall i läkarens bedömning i din digitala journal. Kanske nämns även normalvariant. Vad betyder dessa begrepp? Det ska vi reda ut här.
Vad kan man göra åt pollenallergi?
Pollenallergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar mot proteiner som finns i pollen och sporer. I Sverige är det framför allt pollen från lövträd såsom björk, al och hassel, samt gräs och gråbo som brukar framkalla allergiska besvär. Vissa kan även drabbas av allergi från sporer från ormbunkar, mossor, alger och svampar.
Därför är det en god idé att göra hälsokontroller regelbundet
Vanliga typer av hormonell obalans hos kvinnor
Så mycket fysisk aktivitet behövs för att hålla sig frisk
Ta reda på om du behöver extra näringstät kost
Så kan du förebygga hälsoproblem under livets alla faser
Mäns hälsa i fokus
Därför är det viktigt med bra mikrocirkulation
Om akut och kronisk inflammation
Hur ser dina matvanor ut?
Så lyckas du med ditt hälsolöfte
Så kan löpning göra dig euforisk
Hälsosamma rätter på påskbuffén!
Lindra pollenallergi - det kan du göra själv
Från järnbrist till järnkoll
Så kan en koffeinfri livsstil påverka din menscykel
Alla hjärtans dag
Håll koll på järnet
Halvfasta - hälsofördelar med 5:2-dieten
Så påverkar sömnen din hälsa
Motion - Njut av sommarsemestern med bra vanor
Stress - Börja året med bra vanor!
Behöver man D-vitamin tillskott?
Effekten av rödbetor på uthållighet
Därför ska du jämföra dina egna värden
Vitaminer, mineraler och spårämnen – håll koll på din status
Passa på att lapa sol och njuta av färgglad sommarmat! Det brukar räcka för att fylla behovet av vitaminer, mineraler och spårämnen, men om du tillhör någon riskgrupp kan kroppen och hjärnan behöva extra tillskott.
Koll på blodvärden extra viktigt för veganer
Pre-diabetes - förstadie till diabetes
Pollenallergi – Symtom och behandling – Werlabs
Familjär hyperkolesterolemi (FH) - Hyperkolesterolemi
Minska stressen och få ditt hjärta att må bättre
Skapa en livsstil som är hälsosam för ditt hjärta
Prediabetes – ett förstadium till typ 2-diabetes
Håll fast vid semesterglöden
Upplevs trötthet? Ta reda på enkla sätt att få mer energi
Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten
Ät smart - hur kan du äta bättre och njuta av en bättre hälsa
Rör på dig mer i sommar och upplev positiva hälsoeffekter
Sov bättre än någonsin i sommar
Unna dig tid till att vila mer i sommar
Barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten
Leder regelbundna hälsokontroller till bättre hälsa?
Hur reagerar dina gener och kropp på olika kost?
Blodsocker, diabetes och demens
Högt kolesterolvärde – livsstil eller arv?
Hemokromatos - Höga järnvärden & järnöverskott
Information om graviditet och koppling till sjukdomar
Sköldkörtelrubbning: upptäckt och behandling
Din sköldkörtel spelar en mycket viktig roll i ditt liv. Om det inte fungerar som den ska, kommer du att märka av det. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen i din kropp och har du en underproduktion av hormoner leder detta till att din ämnesomsättning saktar ner. Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypothyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symtomen är varierande och ibland vaga, så det är inte alltid uppenbart vad som får din kropp att reagera på det sätt det gör.
Låt inte diabetes smyga sig på - kontrollera blodsockret
Hur mår nerver och celler utan vitamin B12?
Varför testa dina D-vitaminnivåer?
Effekten av rökning gällande kardiovaskulära sjukdomar
Blå zoner: så lever de som lever länge
Hälsovanor kan påverka depression
DHEA-hormon - Vad är det?
Koppling mellan prediabetes och hjärt- och kärlsjukdomar
Kolesterol – en överskattad fara?
Så överlever du klimakteriet
Sömnbrist kan allvarligt skada din halsa
Därför ska du sluta räkna kalorier
Hälsokontroller - förebyggande hälsovård i en digital era
Periodisk fasta, 16:8 & 5:2-metoden
Testosteron - Testosteronbrist - symtom & behandling
Solande kvinnor lever längre - Positiva effekter av solen
Gluten - Glutenintolerans (Celiaki) och veteallergi
Det förödande sockret - Mätbara effekter efter sockerdetox
Långvarigt stillasittande - därför ska du inte sitta ner
Inflammation: När kroppens skydd skadar oss
Sköldkörteln - Vanliga symptom på sköldkörtelrubbning
Stress - ett invecklat fenomen
Vad är det Metabola syndromet
Metabola syndromet är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och även vissa vanliga cancerformer som prostatacancer, tarmcancer och bröstcancer. På senare tid har man också börjat misstänka att det metabola syndromet kan ha betydande roll i utvecklingen av vissa typer av demens. Nya studier visar att personer som lider av det metabola syndromet har en fem gånger ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt.