Vanliga frågor

Nedan listar vi de vanligaste frågorna om Werlabs. Frågor och svar är grupperade efter: innan ditt köp, årliga hälsokontrollen, efter ditt köp och för företag.

Innan ditt köp

Vi erbjuder inga cancermarkörer i våra blodprover med undantag för PSA för män. Anledningen till detta är att cancerdiagnostik bör utföras i samråd med en läkare och kompletteras med en klinisk undersökning samt röntgen. Är du orolig för cancer så ska du kontakta din husläkare.

Werlabs har idag ett tydligt fokus på livstilssjukdomar som ofta kan vara asymptomatiska i ett tidigt skede, som prediabetes, typ-2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt fettlever. Vår ambition är att ge våra användare information så att de i ett tidigt skede kan göra förändringar i kost och träning för att förebygga livsstilssjukdomar.

Det går inte att fastställa att man är frisk eller sjuk endast genom blodprov. Vidare är det möjligt att resultat av olika anledningar är missvisande eller att de prov som tagits ej ger en rättvisande bild av situationen. De blodprov som vi erbjuder innehåller markörer som mäter framför allt blodfetter, blodsocker, vitaminer- och mineraler- sådant som kan förknippas med livsstilssjukdomar. Dock är det viktigt att notera att vi inte tillhandahåller några cancermarkörer förutom PSA. Cancerdiagnostik bör utföras i samråd med en läkare och kompletteras med en klinisk undersökning samt röntgen. Är du orolig för cancer så ska du kontakta din husläkare.

Werlabs blodprover ersätter inte läkarkonsultation. Om du upplever att du kan vara i behov av att träffa en läkare skall du uppsöka sjukvård på samma grund som om du ej haft någon information via tester gjorda med Werlabs.

När du gjort din bokning så skickar vi remissen ett par minuter senare och du kan då genomföra provtagning när det passar dig. Vänligen notera att de flesta lab har drop-in men vissa kräver tidsbokning, öppettider kan variera beroende på provtagningsställe. Du kan se vad som gäller för ditt provtagningställe här. Remissen är giltig i tre månader efter bokningsdatum. Har du inte genomfört provtagning under den tiden så kan ni kontakta oss på kontakt@werlabs.se så hjälper vi er.

Man måste ha en personlig email adress samt svenskt mobilnummer för att kunna göra en beställning.

Om du medicinerar tillfälligt så råder vi dig till att avvakta minst 2 veckor efter avslutad behandling. Om du står på fortlöpande medicinering, kan du ha detta i beaktning när du får dina provsvar. Har du funderingar angående hur ditt läkemedel påverkar ditt provsvar rekommenderar vi dig att kontakta din ordinarie läkare.

Det är ett vanligt missförstånd att Werlabs hälsoanalyser är det samma som screening. Werlabs förespråkar inte screening av en större population. De som använder Werlabs tjänst gör ett aktivt val utifrån deras hälsobehov. Hälsoanalyser av den typ som Werlabs erbjuder syftar till att ge individen information om sin hälsa för att upptäcka livsstilssjukdomar i ett tidigt skede, som kan följas upp med bl a hälsofrämjande åtgärder.

Werlabs har idag ett tydligt fokus på livstilssjukdomar som ofta kan vara asymptomatiska i ett tidigt skede, som prediabetes, typ-2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fettlever som inte är alkoholorsakad. Vi har en grupp läkare och forskare som jobbar med dataanalys för att identifiera de användare som berörs av någon av dessa riskfaktorer. Vår ambition är att ge våra användare information så att de i ett tidigt skede kan påbörja livsstilsförändringar för att förebygga livsstilssjukdomar.

Ja, till alla nära och kära som är 18 och över kan du köpa presentkort till i form av våra hälsokontroller; XL, Large eller Bas. De måste dock alltid öppna egna konton då resultaten är sekretessbelagda och endast lämnas till den som tagit proverna. De måste även göra en egen beställning och kryssa i rutan 'Använd ett presentkort för att betala' och ange presentkortskoden där.

Tyvärr inte. Då krävs en utförlig anamnes och den typ av tjänst har vi inte i dagsläget.

Tyvärr så kan vi endast erbjuda tester så som de ser ut på vår hemsida.

Vi samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris som utför provtagningen och analysen. Dessa laboratorier är ackrediterade och ledande leverantörer till svensk sjukvård med högsta kvalitet och god tillgänglighet i många städer i Sverige.

Ja, Werlabs följer samma lagar och regler avseende sekretess som vårdcentraler och sjukhus.

Ja, man kan göra PSA-test via oss. Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer bör symtomfria män inte PSA-testas utan att först ha tagit del av broschyren Om PSA som beskriver de viktigaste fördelarna och nackdelarna med PSA-prov. Vi erbjuder PSA som ett valfritt tillägg för män mellan 50-75 år i några av våra större paket som t.ex. Hälsokontroll XL, och som ett separat PSA-test som du hittar här.

Årlig Hälsokontroll XL

Ja, inte bara är din Hälsokontroll XL redan rabatterad med 200 kr varje år utan alla kompletterande tester du köper får du 15% rabatt på. Rabatten aktiveras när du loggar in till ditt konto under köpprocessen.

Du kan avsluta din prenumeration när du vill. Efter din andra Årliga Hälskontroll XL gör du det utan extra kostnad. Du avslutar din prenumeration under “Mitt konto” på werlabs.se. Logga in på kontot - trycker på prenumeration - tryck på avsluta prenumeration.

Efter ditt köp

Ditt ärende hanteras via en elektronisk remiss och det enda du behöver ha med dig är en giltig legitimation. De flesta provtagninställena har drop in men vissa kräver tidsbokning. Du kan se vad som gäller för ditt provtagningställe här.

Av säkerhetsskäl så behöver man identifiera sig med Mobilt BankID. Vi använder oss av ID-kollen och behöver ta identifieringen via telefon. Maila till oss kontakt@werlabs.se så bokar vi in ett telefonmöte

Hör av er till kundtjänst och be om kreditering av er order. Sedan kan ni gå in och beställa det nya testet ni önskar ta.

Vissa tester analyseras inte dagligen därav fördröjning när det gäller t.ex. allergiprover, hormoner och vissa mineraler som zink. Det kan också bero på att proverna skickas vidare till annan ort för att analyseras. En läkarkommentar kan inte skrivas innan alla resultat inkommit från laboratoriet.

På vår sida "Alla Tester". Du får även detaljerad information och analys på "Min Journal" med dina resultat. Du kan kostnadsfritt öppna ett konto på Werlabs och då få tillgång till den information som finns där.

Hos Werlabs är du ägare av dina blodprovsresultat. Observera att annan vårdgivare alltid måste ha ditt godkännande för att ta del av dina blodprovsresultat. Du kan dela dina resultat med annan vårdgivare genom att skriva ut dina resultat från din digitala journal. Om ett företag genomfört hälsoanalyser för sina anställda får företaget aldrig information om den enskildes resultat.

Nej, Werlabs ersätter inte traditionell sjukvård utan är ett komplement. Våra hälsoanalyser kan upptäcka tecken till många sjukdomar, men långt ifrån alla. Om du har blodprovsvärden inom normalt referensintervall behöver det inte innebära att du är frisk. Våra blodprover ersätter inte läkarkonsultation. Har du symtom som kan tyda på sjukdom bör du uppsöka en läkare för en fullständig bedömning.

Werlabs är ett komplement till den traditionella vården, inte en ersättning.

Din vårdcentral har inte som uppgift att ge dig alla tester och analyser du önskar utan kommer istället göra en egen bedömning om de tester och analyser de anser att du behöver. Sedan kommer blodprovsresultaten till din läkare som sedan ger dig en sammanfattande bild av resultaten.
Med Werlabs väljer du istället själv vad du vill testa och du får sedan detaljerad information och analys av resultaten i din privata journal online. Dessutom behöver du inte boka tid utan beställer det du vill testa i vår webbshop och du går sedan till ett anslutet provtagningsställe när det passar dig.

Du kan inte "lämna tillbaka" de tester du beställt. Dock är det möjligt att byta analys förutsatt att bytet sker inom 3 månader från din beställning. Bytesvärdet är det du har betalat, vill du byta till en dyrare analys är det bara att lägga till mellanskillnaden. För att göra detta skicka ett mail till kontakt@werlabs.se så hjälper vi dig.

Alla personer över 18 år, med svenskt personnummer och mobilnummer. Företag kan beställa och betala analyspaket att ge till anställda. Kontakta då oss på foretagshalsa@werlabs.se

Våra användare har olika anledningar till att använda vår tjänst. Vissa önskar ta reda på huruvida de är i riskzonen att utveckla en specifik livsstilsrelaterad sjukdom, kanske beroende på deras hälsohistorik i släkten.

En del har kroniska sjukdomar som de vill monitorera på ett enkelt och översiktligt sätt med rådgivning från sin läkare.

Andra vill experimentera med livsstilsförändringar som ny kost och nya träningsrutiner för att se hur de påverkar dem.

Läs gärna mer om vad våra användare tycker om vår tjänst under Omdömen.

Klicka på jag har glömt mitt lösenord i Min Journal, skriv in din mejladress så kommer det inom kort ett mejl med en länk där du sedan väljer ett nytt lösenord.

För Företag

Nej, det behöver du inte. Vilket namn som står på fakturan (och vem som betalar för den) påverkar ej huruvida kostnaden är avdragsgill eller ej.

Hitta rätt test för dig

Våra blodprov