Article image
Senast uppdaterad: 2022-06-01
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 2 minuter

Så lyckas du med ditt hälsolöfte

Semestern kan vara en bra tid för livsstilsförändringar, till exempel att äta nyttigare eller börja träna, men det är inte kört om du väljer hängmattan första veckan. Miljöombyte, nya träningsskor eller en ny kokbok innebär nya möjligheter! En förklaring är att vi då lättare kan lägga gamla misslyckanden och dåliga vanor bakom oss och blicka framåt, ett fenomen som forskarna kallar för ”The Fresh Start Effect”.

Bra mål är konkreta och realistiska

Konkreta och mätbara löften är alltid lättare att hålla. Om du väljer löftet ”motionera mera” gör du bäst i att formulera vad det innebär för dig personligen, exempelvis ”jag ska göra 7 minuter workout varje morgon och kväll utom på måndagar”.

Tänk också igenom om löftet är realistiskt: Kanske räcker det med fyra dagar i veckan, en gång om dagen? Eller är 2x7 minuter om dagen ingen utmaning för dig? Det kan bara du själv avgöra. Att lägga ribban på rätt höjd är viktigt för att förlösa den där extra energin och lusten som behövs för att förändra vardagslivet på ett hållbart sätt.

Stärk din motivation

Löften som innebär att vi ska göra något, till exempel äta nyttigare, är ofta lättare att nå än mål som går ut på att vi inte ska göra något, till exempel äta sötsaker. Så kallade undvikandemål kräver lite starkare motivation. I det här fallet kan det hjälpa att du är övertygad om att socker är skadligt för din hälsa och kanske också har satt dig in i varför det är så. Kunskap kan alltså stärka din motivation.

Kom igång redan i dag

För att maximera dina chanser att lyckas bör du inte bara bestämma dig för tidpunkten då du ska sätta löftet i verket utan också en deadline. Genom att sätta upp delmål, kan vägen mot slutmålet kännas lite lättare och säkrare. Du kan också hjälpa dig själv genom att sänka tröskeln till det allra första delmålet. På så sätt kan du komma igång redan idag.

Lycka till med ditt personliga hälsolöfte!