Blodsockertest

Ett högt blodsocker kan leda till typ-2 diabetes. Genom att kontinuerligt mäta ditt blodsocker kan du minska risken att utveckla insulinresistens och typ-2 diabetes. Blodsockernivån påverkas av vad vi äter och mängden fysisk aktivitet. Vissa hormoner påverkar även hur kroppen reglerar blodsockernivån

Lilla blodsockertestet

Lilla blodsockertestet mäter glukos och HbA1c. Glukos (fastesocker) visar hur mycket socker du har i blodet vid provtillfället. Provet ska därför göras fastande före klockan 10 på morgonen. HbA1c (långtidssocker) mäter hur pass sockerbelagda dina röda blodkroppar (Hb) är. De röda blodkropparna har en livslängd på ca 3 måndader varför HbA1c visar ett snittresultat av hur mycket socker som cirkulerat i blodet under denna tid.


395 kr

Stora blodsockertestet

Det stora blodsockertestet analyserar förutom glukos och HbA1c även Igf-1 och C-peptid. IGF-1 (Insulin Growth Factor) är ett tillväxthormon som till viss del stimuleras av insulin. C-peptid är en restprodukt från insulinproduktionen och ger tillsammans med IGF-1 en god bild av utsöndringen av insulin i kroppen.


595 kr

Notera att Stora Blodsockertestet för närvarande endast är tillgängligt i:
Stockholm, Göteborg (Carlanderska), Eskilstuna, Falköping, Nyköping, Halmstad, Hede, Helsingborg, Hudiksvall, Jönköping, Kungsbacka, Lidköping, Linköping, Malmö, Söderhamn, Uppsala och Västerås.

Varför ska du testa ditt blodsocker?

Du vill upptäcka om du är i riskzonen för diabetes typ-2. För dig som vill veta om du har blodsockervärden som indikerar att du har en förhöjd risk att utveckla typ-2 diabetes.

Detta blodprov bör tas på fastande mage. Flera saker som är bra att tänka på inför provtagningen hittar du här.

Notera att både Glukos och HbA1c ingår i Hälsokontroll Large och Hälsokontroll XL.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.


395 kr