Min journal

Progesterontest

Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Det utgör ett förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortisol. Som hormon är det främst känt som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans sekundära könskarakteristika, fertilitet och för embryogenesen, men det har också en viktig roll som neurosteroid i centrala nervsystemet. Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller. Nivåer varierar under menscykeln och ökar vid ägglossning och graviditet.

Werlabs kan inte ge personlig medicinsk rådgivning och den helhetssyn som kan behövas vid tolkning av hormoner. Om du behöver veta exakt hur det påverkar just din hälsa rekommenderar vi dig att göra testet i samråd med en vårdgivare. Vid behandling med p-piller rekommenderas inte provtagning av Progesteron.

Notera att analysen av progesteron kan ta mellan 2-4 dagar, vilket innebär att det kan dröja några dagar innan du får dina resultat.

Progesterontest

345 kr

 • Beställ med email eller BankID

Varför ska du beställa Progesterontest?

 • Du vill få koll på din ägglossning. Progesteronnivåer i blodet är högst cirka 7 dagar efter ägglossningen, vilket blir den 21:a dagen i menscykeln hos de flesta kvinnor som har 28-dagars cykel.
 • Snabbt & smidigt blodprov på valfritt provtagningsställe
 • Konfidentiella resultat online i 'Min journal' via BankID
 • Ackrediterade samarbeten för blodprovstagning och analys
 • Legitimerad Werlabs-läkare kommenterar dina resultat

Varför behöver man analysera Progresteron?

Ett progesterontest kan användas:

 • För att känna igen och hantera några orsaker till infertilitet. Eftersom progesteron varierar hela menstruationscykeln, kan flera (seriella) mätningar användas för detta ändamål.
 • För att avgöra huruvida en kvinna har ägglossning, när ägglossningen inträffade, eller för att övervaka framgången för inducerad ägglossning.
 • I början av graviditeten för att hjälpa till att diagnostisera ett utomkvedshavandeskap, tillsammans med test av humant koriongonadotropin (hCG).
 • För att övervaka en högriskgraviditet för att utvärdera moderkakan och fostrets hälsa.
 • Om du som kvinna tar emot progesteroninjektioner för att stödja henne i tidig graviditet, för att avgöra hur effektiv behandlingen är.
 • Tillsammans med andra tester såsom en FSH, LH, hCG, sköldkörtelprov, koagulationstester och en komplett blodstatus för att hjälpa till att avgöra orsaken till onormala blödningar i icke-gravida kvinnor.
 • Vill du kombinera Progesteron med andra hormontester?

  Vänligen placera två separata beställningar, eftersom de bäst tas på separata dagar i cykeln och låt provtagningspersonalen veta vilket test du vill ta den dagen.

  Vilka tester ingår i Progesterontest?

  De här markörerna testas:

  Hur fungerar det?

  Tre enkla steg för att ta reda på hur du mår på insidan, där det räknas.

  Beställ

  Beställ din hälsokontroll med e-post eller BankID.

  Ta ditt prov

  Välj provtagningsställe och ta ett vanligt blodprov.

  Få snabba svar

  En utförlig läkarkommentar medföljer dina provsvar.

  Förhöjt Progresteronvärde

  Ökade progesteronnivåer kan bland annat orsakas av vissa cystor på äggstockarna, överproduktion av progesteron av binjurarna, eller så kallad kongenital adrenal hyperplasi.

  Lågt Progresteronvärde

  Låga nivåer av progesteron kan bland annat orsakas av minskad funktion på äggstockarna, rubbning av menstruationscykeln (amenorré), utomkvedshavandeskap, eller fosterdöd/missfall hos gravida.

  Andra faktorer som påverkar analysresultat

  Nivåer av progesteron blir naturligt högre under graviditeter som involverar multiplar (tvillingar, trillingar, etc) än de där det bara finns ett foster. Östrogen- och progesterontillskott kan påverka resultaten. Även män har naturligt små mängder progesteron i blodet.

  Hjälp