PSA-prov

PSA-prov

395 kr

PSA står för prostataspecifikt antigen och testet mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet. Testet kan tyda på en tumörförändring men den vanligaste orsaken till att värdet är förhöjt är benigna anledningar såsom benign prostatahyperplasi, urinvägsinfektion och vid akut/kronisk prostatit.

Vad kan PSA-prov berätta för dig

  • Mäter mängden prostataspecifikt antigen.

  • Ger dig en insikt i vilken mängd PSA du har i blodet.

  • Indikerar om du har inflammation i prostatakörteln eller benign/malign förändring i prostatakörteln.

Vilka markörer testas?

Vad är PSA total

PSA står för prostataspecifikt antigen. PSA insöndras till blodet från en mans prostatakörtel. När prostatan är frisk är PSA-nivån i blodet oftast låg. I samband med ökad ålder förstoras prostatan och detta leder till att PSA-värdet stiger med åldern. Dessutom kan PSA-värdet också stiga vid prostatacancer. PSA-prov kan tas av olika orsaker. Det vanligaste är att PSA-värdet används som en riskmarkör för prostatacancer.

I dagsläget finns inget nationellt screeningprogram för prostatacancer i Sverige, däremot kan män mellan 40 - 75 år som vill testa sig ta ett PSA-prov. Enligt nationella riktlinjer bör man ha läst broschyren Om PSA-prov, som handlar om möjliga för- och nackdelar med PSA-provtagning, innan man beslutar sig för att testa sitt PSA-värde. Prostatacancer är sällsynt före 50 års ålder. Risken för prostatacancer hos män under 50 år är mycket liten, och PSA-provtagning rekommenderas därför inte om det inte finns någon ärftlighet av sjukdomen. Ett undantag gäller för män mellan 40 och 49 år som har en bror eller far som diagnostiserats med prostatacancer före 55 års ålder. Begränsningen att endast erbjuda PSA-test till personer över 40 år baseras på nationella riktlinjer och den relativa sällsyntheten av prostatacancer i yngre åldrar.

Inför ditt besök

Fasta krävs inte innan provtagning

Ta testet när som helst på dagen

Så fungerar det

Välj hälsokontroll

Beställ den hälsokontroll som passar dig och dina mål bäst. Efter beställning får du information på mejl om hur du går vidare och väljer provtagningsställe.

Ta ditt test

Werlabs har ett nätverk med 200+ anslutna provtagningsställen där du kan välja tidsbokning eller drop-in för ditt blodprov. Information om vad du ska tänka på inför provtagning kommer på mejl.

Resultat

Dina resultat kommer till din digitala Werlabs-journal inom 2-4 arbetsdagar, granskat och kommenterat av en legitimerad läkare. Vissa tester kan ha längre svarstid.

Uppföljning

Vi rekommenderar att du gör regelbundna hälsokontroller för att upptäcka eventuella avvikelser i ett tidigt skede. Det ger dig bättre möjlighet att förebygga innan det krävs sjukvård och behandling.

Bra att veta

En digital remiss skickas till det Werlabs-anslutna provtagningställe som du har väljer när du aktiverar ditt test. Du kan gå direkt och göra din provtagning men observera att vissa provtagningsställen kräver tidsbokning.

Varför Werlabs

Varför Werlabs

Vi tror på vetenskap och vi vill att du ska känna dig trygg

  • Vi är registrerad vårdgivare hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg

  • Vi samarbetar med över 200 provtagningsställen runtom i hela Sverige

  • Vi samarbetar med tre ackrediterade lab - Synlab, Unilabs och Karolinska universitetslaboratoriet

Det du behöver veta för att förstå din hälsa

Det du behöver veta för att förstå din hälsa

Vad händer när jag har beställt en hälsokontroll? Vårt läkarteam kommer att gå igenom dina resultat och ge dig en utförlig kommentar över helheten i din digitala journal. Du kan även gå igenom varje markör var för sig för att få tydligare information.