PSA-prov

Ett PSA-prov är ett enkelt blodprov som kan indikera risk för prostatacancer. PSA-prov är ett sätt att tidigt upptäcka tecken på prostatacancer. Tidig upptäckt kan leda till minskad risk för spridning av prostatacancer.

Specifika organ

PSA-prov

  • Mäter mängden prostataspecifikt antigen.
  • Ger dig en insikt i vilken mängd PSA du har i blodet.
  • Indikerar om du har inflammation i prostatakörteln eller benign/malign förändring i prostatakörteln.

Vilka tester ingår i PSA-prov?

De här markörerna testas:

  • Snabbt & smidigt blodprov på valfritt provtagningsställe
  • Konfidentiella resultat online i 'Min journal' via BankID
  • Ackrediterade samarbeten för blodprovstagning och analys
  • Legitimerad Werlabs-läkare kommenterar dina resultat

Vad är PSA?

PSA står för prostataspecifikt antigen och provet mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet. PSA släpps in i en mans blod genom hans prostatakörtel. Mängden PSA i blodet ökar normalt när en mans prostata förstoras med åldern. PSA kan också öka på grund av inflammation i prostatakörteln (prostatit) eller prostatacancer. En skada, undersökning av ändtarmen eller sexuell aktivitet (utlösning) kan också kortsiktigt höja PSA-nivån.

Notera att det förekommer debatt kring användandet av PSA-prov då det även kan leda till överdiagnostik och överbehandling, med biverkningar av själva behandlingen som följd. Långvarigt användande av mediciner mot godartad prostataförstoring kan göra så att PSA-värdet sjunker med upp till 50%. Detta bör man ha i åtanke vid tolkning av PSA.

I vilka åldrar kan PSA-prov vara aktuellt?

PSA är mest aktuellt för män mellan 50 och 75 år. Detta då det är ovanligt med prostatacancer hos män under 50 år och hos män över 75 år hinner sjukdomen oftast inte utvecklas till något allvarligt. Enligt Socialstyrelsen bör symtomfria män som inte har tagit del av innehållet i Socialstyrelsens informationsskrift inte ta PSA-prov. Nedan följer lite information som är samlat från Socialstyrelsen, nationella vårdprogrammet och Cancerfonden.

Fördelar med PSA-prov

Tidigt upptäcka prostatacancer och initiera behandling innan den hinner bli allvarlig.

Nackdelar med PSA-prov

Män som diagnostiserats med prostatacancer och får behandling trots att sjukdomen inte hade utvecklats till något allvarligt. Det finns fler män som behandlas i onödan efter PSA-prov än som botas från livshotande cancer. Behandlingen kan dessutom ge bestående biverkningar.

Vad är ett normalt PSA-värde?

Egentligen finns det inget värde som man kan kalla normalt, värdet säger egentligen inget om man har en normal prostata eller inte, utan detta är en markör som man använder för att kolla sannolikheten för prostatacancer. PSA-värdet stiger dessutom naturligt med åldern på grund av prostataförstoring. Därför har man istället tagit fram något som kallas gränsvärden.

Enligt det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancers riktlinjer ligger gränsvärdet för män enligt nedan tabell:

  • < 70 år: PSA ≤ 3 ug/l
  • 70–80 år: PSA ≤ 5 ug/l
  • > 80 år: PSA ≤ 7 ug/l

Vid värden över dessa nivåer rekommenderar man att undersökas och utredas vidare för att se om det kan bero på prostatacancer.

Varför ska du beställa PSA-prov?

Du vill få koll på din hälsa. För dig som vill veta om du har värden som indikerar risk för prostatacancer.

Hur ofta ska man ta ett PSA-prov?

Beroende på PSA-värdet och andra faktorer så skiljer sig rekommendationerna åt för hur ofta man ska ta sitt PSA-prov.

Osäker på vilket test som passar för dina behov?

Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.

Hitta testet för mig

eller

Se alla blodprov