Progesteron

Progesteron är ett hormon som är särskilt viktigt för kvinnor eftersom hormonet har ett speciellt samspel med ett antal andra hormoner, bland annat östrogen. Progesteron har även en viktig betydelse när de kommer till fertilitet, ämnesomsättning och sinnesstämning. Brist på progesteron kan leda till att hormonet östrogen blir mer dominant i kroppen, vilket i sin tur leder till bland annat vätskeansamlingar, trötthet, viktuppgång och ömma bröst. Progesteron är även mycket viktigt under en graviditet eftersom brist kan leda till missfall. Progesteron finns även hos män och brist av hormonet kan leda till bland annat håravfall, viktuppgång och prostatacancer.

Det kan finnas en eller flera anledningar till att dina nivåer av progesteron är låga. Kroppen producerar progesteron genom att omvandla kolesterol, ett ämne som du får i dig genom maten. Din kost kan med andra ord påverka progesteronproduktionen, men minskad produktion kan även bero på åldern. När en person blir runt 40 år gammal börjar progesteron- och östrogenproduktionen minska, dock minskar progesteronet mer än östrogenet. Det blir med andra ord en hormonell obalans. Genom vårt test kan du snabbt få svar på hur dina progesteronnivåer ser ut. Om du har brist på progesteron kan du snabbt åtgärda detta genom olika salvor och tillskott.

Beställ analyser i samråd med vårdgivare som kan hjälpa dig att tolka svaren. Analyssvaren i sig själv räcker inte alltid. Werlabs förmedlar analysresultat man kan inte ge individuell medicinsk rådgivning vilket kan behövas vid tolkning av hormoner.