Testimonial image

Efter fotbollskarriären har Alexander Östlund sökt balans i tillvaron

Alexander Östlund har haft en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Redan som 16-åring debuterade han i Allsvenskan och spelade i flera klubbar utomlands, och i landslaget, innan han lade av för åtta år sedan.

Idag kämpar han för ungdomar i utsatta områden och lever för att hålla balansen i livet. Han valde att göra ett test med Werlabs för att han är övertygad om att hälsa kommer inifrån.

Som fotbollsspelare handlar det om att ligga på topp och prestera, det är egentligen inte det mest hälsosamma sättet att leva. Man måste pressa sig hårt och det kan vara ganska nedbrytande eftersom man överbelastar kroppen hela tiden.

— När jag slutade spela tog det ett tag innan kroppen vande sig vid att träna bara för att må bra. Det var verkligen en befrielse. Nu kan jag leva på ett helt annat sätt och gå på känsla. Det är fantastiskt att bara lyssna på kroppen och ge sig ut i naturen och springa.

För Alexander är det viktigt att ha balans i livet och efter avslutad karriär är han mer fri att själv kunna välja hur han vill leva för att hitta sitt välbefinnande.

— Jag gör aktiva val och vill inte utesluta något i mitt liv. Sömn och vila, bra mat, jobb, träning och umgås med familj och vänner är viktigt för min hälsa men jag tycker också om att gå ut och festa ibland. För mig är det viktigt med rutiner men ibland mår man också bra av att släppa allt och få vara helt fri. Det ger mig energi.

Genom att ta ett blodprov med Werlabs kunde han snabbt få svar på hur hans kropp mår invändigt.

— Att så snabbt kunna se sina värden är väldigt värdefullt. Det avspeglar mycket hur man lever sitt liv och ger ökad förståelse till varför vissa värden kanske ligger lite lågt och andra högt. Med hjälp av resultaten kan man se vilka eventuella saker man bör förändra. Det behöver inte handla om något stort men kan ändå göra skillnad som gör att man mår bättre och lever längre.

Alexander och hans fru blev tidigt föräldrar och idag är deras två döttrar tonåringar och elitsatsande tennisspelare i landslaget. De är båda väldigt involverade i barnens satsningar. Att kunna vara en närvarande och stöttande pappa sätter han stort värde på.

— Jag försöker hjälpa dem att bygga en tro på det mentala. Det har så stor betydelse. Och min fru är grym med yoga och att hitta sitt inre. För oss i familjen är kosten viktig också, vi är noga med att hitta bra råvaror.

Förutom att ägna sig åt sin familj och stötta tjejerna i tennis lägger Alexander mycket av sin tid på den icke-vinstdrivande stiftelsen Goodsport Foundation. De arbetar för integration genom idrott för ungdomar i socioekonomiskt svaga områden.

— Jag växte själv upp med en ensamstående mamma och flera syskon. Det var tack vare morfar, som tidigt introducerade mig för idrotten och föreningslivet, som jag fick ett sammanhang och den uppfostran jag inte fick hemma.

Genom idrotten kommer man i kontakt med ledare och andra ungdomar och får lära sig vad som är rätt och fel.

Det finns engagerade personer som uppmuntrar och samtidigt låter en ta konsekvenserna om man gör något dåligt. Det är en bra fostran och ungdomarna håller sig borta från sådant som de inte ska hålla på med. De ges en annan valmöjlighet och får samtidigt goda vanor för ett hälsosamt liv.

— Jag har alltid brunnit för det eftersom jag har min egen erfarenhet, jag dömer aldrig människor. Det finns så mycket i varje individ bara man får chansen att visa det. Jag är glad att kunna engagera mig och hjälpa ungdomar. Jag är tillfreds med hur jag lever nu, vi har fått ett liv och det vill jag ta tillvara på. Mår du bra inombords och tar ansvar för din hälsa får du energi och någonting att kunna sprida vidare till andra.

Alexander Östlund

F.d. professionell fotbollsspelare med karriär i allsvenskan, landslaget och utomlands. Idag verksam i Goodsport Foundation, en stiftelse som arbetar för integration genom idrott för unga.