Testimonial image

Läkaren trodde att jag hade psykiska besvär

En dålig mage blev början på en lång och jobbig resa innan Carina Eriksson, då 43, fick hjälp. I dag har Werlabs hälsoanalyser blivit hennes sätt att förebygga hälsoproblem och snabbt få rätt behandling.

Rösten darrar lite när Carina Eriksson berättar om den där jobbiga sommaren för tio år sedan. Hon var 43 och trivdes med livet när orken och hälsan plötsligt svek henne.

– Jag kände mig trött utan anledning och var ordentligt dålig i magen. Jag trodde det var en vanlig magsjuka men det gick inte över och jag gick ner tio kilo på bara några veckor.

”Innan jag blev sjuk kände jag mig både lycklig och lugn."

Ganska snabbt blev läget värre med huvudvärk och domningar i benen och i fingrarna. När Carina dessutom fick svårt att andas åkte hon till akuten. Hon blev väl omhändertagen men kände inte igen sig i den förklaring till problemen som hon fick där.

– De trodde att jag var stressad, men jag visste att det var tvärtom. Innan jag blev sjuk kände jag mig både lycklig och lugn.

Carina Eriksson mådde bara sämre och kämpade utan framgång för att få hjälp. Den krokiga resan mellan olika vårdinrättningar tog på krafterna. Hon minns speciellt ett besök på vårdcentralen som gjorde henne både ledsen och arg.

– Läkaren trodde att jag hade psykiska besvär och ville att jag skulle ta antidepressiva tabletter. Hon lyssnade inte alls på mig och det var jättejobbigt.

”Det visade sig att min nivå av B12 var mycket låg."

Carina fick fortsätta sin ensamma resa för att bli frisk. Till slut blev en oväntad fråga det som äntligen ledde rätt.

– En kompis kände igen mina symptom och frågade om jag hade undersökt nivån av vitamin B12. Jag gick tillbaka till vårdcentralen och fick en annan läkare som lyssnade på mig och tog blodprover. Det visade sig att min nivå av B12 var mycket låg. Jag fick B12-injektioner i tre månader och fortsatte med tabletter. Alla mina symptom försvann inom en vecka efter den första injektionen. Då hade jag varit sjuk i många månader.

Upplevelsen blev en ögonöppnare för Carina Eriksson som alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar. Hon började läsa på om hur kvinnokroppen påverkas i samband med klimakteriet när fertiliteten minskar och kroppens hormonproduktion förändras. Så när hon än en gång kände sig omotiverat trött och låg visste hon vad hon skulle göra. Hon hade fått tips om Werlabs hälsoanalyser och tog med sig provsvaren till en gynekolog.

”Känner jag att något inte stämmer i min kropp vill jag veta vad det handlar om och söka hjälp med Werlabs provsvar i handen."

– Provsvaren visade att jag hade låga nivåer av könshormonerna östrogen och testosteron. Jag var i klimakteriet fast jag inte riktigt velat tro det själv. Den här gången fick jag rätt behandling direkt och mådde jättebra efter bara några dagar.

För Carina Eriksson har det blivit en god vana att hålla koll på hälsan med Werlabs hälsoanalyser.

– Känner jag att något inte stämmer i min kropp vill jag veta vad det handlar om och söka hjälp med Werlabs provsvar i handen. Det är mitt sätt att förebygga större problem, samarbeta med min läkare och genast få rätt behandling.

I dag har Carina, 53, all ork i världen att njuta av livet med sina fyra barn, fem barnbarn och sitt nya drömjobb som kundansvarig på ett företag i dagligvarubranschen.

Berättelsen och åsikterna är Carina Erikssons egna.