Testimonial image

Eva Salomon

I USA blev blodprover en del av hennes regelbundna hälsorutin. Nu är hästvärldens hemligaste ledarstjärna tillbaka på hemmaplan. Friskare, piggare och mer intresserad av sin hälsa än någonsin tidigare.

Trots sina nära 40 år i branschen och stora internationella framgångar är det få svenskar utanför hästvärlden som vet vem Eva Salomon är. Hon började förvisso arbeta för Svenska Ridsportförbundet i Sverige men gick därefter raskt vidare till en internationell karriär.

Efter många år som chef och dressyransvarig på det Internationella ridsportförbundet, med bland annat tre OS i ryggen, arbetade hon också tre år som ansvarig och lagkapten för det amerikanska dressyrlandslaget innan hon slutligen bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen. Det var under tiden i USA som Eva insåg att blodprov kan användas som ett verktyg för att hålla koll på sin egen hälsa.

”Blodproverna hjälper mig att hålla koll och motiverar mig till en hälsosam livsstil."

Precis efter VM i Kentucky 2010, då Eva hade arbetat som lagkapten i ett drygt halvår, drabbades hon av en rejäl förkylning. Inte så konstigt kan tyckas. Att agera lagkapten åt hemmanationens egna elitryttare är ett krävande och på många sätt ansträngande uppdrag. Men infektionen släppte inte taget som en vanlig influensa brukar göra. Eva var fortsatt sjuk i flera veckor och mådde riktigt dåligt. Hon sökte läkarvård och fick via ett blodprov veta att hennes D-vitaminnivåer låg långt under referensvärdet och vad som anses vara en sund nivå.

– I USA är det mycket vanligare att läkare kollar D-vitaminnivåerna som en av de första rutinåtgärderna när man mått dåligt länge som jag gjorde, säger Eva.

Eva tog D-vitamintillskott enligt ordination och började så sakteliga må bättre. Två månader senare kände hon att livsandarna var tillbaka och hälsan återställd. Eva höll fortsatt koll på sina D-vitaminnivåer med regelbundna blodprov. Hon tog extra tillskott om värdena började gå ned men såg till att alltid hålla sig på plussidan. Minnet av sjukdomstiden hade hon färskt i minnet - under inga omständigheter ville hon dit igen.

– Jag hade också, som många andra, lätt att gå upp i vikt. Så jag bestämde mig 2014 för att testa LCHF och se om det var något för mig.

– Jag låg på en mycket bra D-vitaminnivå när jag ändrade min diet och efter tre månader på dieten tog jag ett nytt test, som jag brukar, och då hade mina D-vitaminvärden gått upp jättemycket.

Kostomläggningen med mer fett och mindre kolhydrater hjälpte Evas kropp att inte bara gå ned i vikt utan också att ta upp mer D-vitamin ur kosten, en bieffekt som för Evas del betyder extra mycket för hälsan eftersom hon tidigare hade legat allt för lågt.

Eva har fortsatt med lågkolhydratkost och har använt sig av Werlabs för att hålla koll på bland annat sina D-vitaminnivåer.

”Jag har inte varit ordentligt sjuk sedan jag började övervaka mina värden."

För att behålla sin goda hälsa, och för att stimulera sitt intresse för hälsa och friskvård, har Eva gjort de regelbundna blodproverna till en del av hennes rutin för att må bra. Numera beställer hon även prover för att hålla koll på bland andra sina blodfetter och blodsockervärden.

– Jag har inte varit ordentligt sjuk sedan jag började övervaka mina värden. I och med kostomläggningen mår jag om möjligt ännu bättre nu, förklarar hon.

– Jag är ingen extrem LCHF-are, jag äter lite av varje, men jag har bra fett i min kost och undviker socker och snabba kolhydrater så mycket som möjligt. Mina triglyceridvärden ser fina ut men jag håller koll på dem eftersom jag inte vill att de skall gå upp för mycket, säger Eva.

– Om jag fuskar med maten, äter lite onyttigare och mer sött, kan jag se det direkt på långtidsblodsockret som går upp, det är rätt avslöjande, säger Eva och skrattar.

Livet med hästar är inte över för Eva - hon är engagerad i Svensk avel och har en hel del uppdrag inom flera hästrelaterade organisationer och styrelser.

– Men mitt liv har blivit mer stillasittande sedan jag kom hem, och därför är det ännu viktigare för mig nu att hålla min hälsa under uppsikt. Jag gör det på flera sätt, men hälsokontroller med blodprov är helt klart viktiga för mig. Blodproverna hjälper mig att hålla koll och motiverar mig till en hälsosam livsstil.