Testimonial image

Kristin Kaspersen vände sig till Werlabs

för att förstå hur årets händelser påverkat hennes kropp

Det här året har varit speciellt för Kristin, kantat av både stor sorg och mycket kärlek. I våras gick hennes mamma Barbro bort och hela svenska folket har delat hennes sorg och visat sin uppskattning och kärlek.

Det har varit till stort stöd men den senaste tiden har hon känt ett stort sömnbehov. Därför bestämde sig Kristin för att ta prover för att se om årets händelser har påverkat hennes kropp och värden.

Kristin valde att göra två test, ett med Werlabs och ett på sjukhus via sin privata försäkring för att se hur det skiljer sig åt.

— Den största skillnaden var tillgängligheten. Provet via Werlabs beställde jag bara via hemsidan och begav mig till ett provtagningsställe i närheten. Några timmar efteråt hade jag resultaten i min mobil och kunde läsa mer om varje värde. Jag kunde se min nivå och få information om vad det innebär att ligga över och under det värdet. Så coolt! Jag vill lära mig att förstå min kropp.

För att få ta blodprover på sjukhuset krävdes mer övertalning och diskussion kring behovet att göra ett test och det dröjde två dagar innan läkaren ringde upp och förmedlade att resultaten var bra.

— Även om läkaren förmedlade i telefonen att allt så bra ut så visste jag fortfarande inte VAD som såg bra ut, jag hade ingen kontroll på vilka prover som tagits. I min journal hos Werlabs har jag tillgång till alla resultat. Dessutom har en läkare tittat på resultaten och gett en helhetsbedömning som förklarar min hälsostatus och vad jag bör tänka på.

Kristin rekommenderar fler att göra ett test, det är viktigt att vi prioriterar oss själva och ser till att undersöka hur vi mår. Vi går och kollar våra tänder för att se om vi har hål och vi besiktar bilen, varför ska man inte också ta ansvar för att kontrollera sin kropp?

— För mig var det skönt att veta att det inte är några fysiska fel på min kropp. Mina värden är bra. Jag kommer hitta tillbaka även om jag känner ett stort sömnbehov nu, det beror på min sorg. Jag behöver inte oroa mig. Det är värt så mycket.

Hälsa för Kristin är många delar, det började med ett intresse för träning och hur man kan förebygga skador i det fysiska med muskler och leder.

Det kom naturligt eftersom hennes pappa har haft träningscenter sedan hon var tio år. Ju mer hon har lärt sig om sin kropp så har hon förstått att det är många delar som hänger ihop och måste vara i balans.

En god hälsa handlar ju förstås också om mat och sömn men också om att välja sina tankar, att välja glädje och skratta mycket. Det är en långsiktig livsstil som måste skapas utifrån sina unika förutsättningar.

— För mig var det en prövning att tänka rätt kring mat i början, när jag var yngre hade jag en ätstörning och jag har fått lära mig att tänka att mat är något jag behöver. Jag har inga förbud och när jag väljer att unna mig något gott så ser jag till att njuta av det.

Det är inte enkelt att vänja sig vid nya vanor, oavsett om det gäller kost, träning eller att välja sina tankar men med envishet och ett steg i taget så kommer man in i det. Det är en härlig belöning när man märker hur bra man mår och hur små förändringar faktiskt kan göra stor skillnad.

— Det har varit en styrka att jag har lärt mig att välja mina tankar, det har jag haft nytta av i flera situationer, t.ex. för att ta mig igenom ett New York Marathon.

När Kristin förlorade sin mamma så tyckte hon att det var svårt att gå upp på morgonen och tänka att livet är roligt.

— Men vad kan jag välja för tanke som jag mår bättre av? Jag valde att se alla fantastiska människor som gav så mycket kärlek, jag valde att se hur älskad min mamma är. Istället för att varje sekund tänka att hon inte är här. Och det gjorde att jag mådde bättre. När jag blir väldigt ledsen så gråter jag men jag kan också tänka vilken jäkla tur jag har som har fått leva med henne i 48 år. Tänk att jag fick henne som mamma. Det gör att det blir lättare att resa sig. Det är mitt val. Min mamma vill inget hellre än att jag ska leva.

Nu fokuserar Kristin mycket på hur hon vill leva och ta hand om sig själv för att kunna finnas där för sina barn, sig själv och andra. Hon kommer fortsätta att ta blodprov regelbundet för att hålla koll på hur hennes kropp mår invändigt och kunna upptäcka saker innan symptom uppstår.

Kristin Kaspersen

Programledare i TV, entreprenör, skriver böcker om hälsa, kost, träning och att välja rätt tankar. Föreläsare.