Senast uppdaterad: 2018-01-01

Granskad av: Werlabs team av läkare

Hjärt- och kärlsjukdom, symptom och åtgärder

Hjärt- och kärlsjukdom är tyvärr en av de främsta dödsorsakerna i västvärlden idag. Den goda nyheten är att man genom att identifiera riskfaktorerna tidigt kan göra konkreta livsstilsförändringar som hjälper.

Det finns flera olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom där din ålder förmodligen är en av de största. Även ofördelaktiga kolesterolnivåer, rökning och högt blodtryck utgör riskfaktorer.

Det finns även många livsstilsförändringar vi kan göra som förbättrar vår hälsa, nämligen mat, rörelse, sömn och avkoppling. Alla dessa nyckelområden går Doktor Chatterjee in på djupet i klippet ovan.

Några sammanfattande åtgärder:

  • Minska intaget av ohälsosamma fetter och öka istället intaget av hälsosamt fett genom att t.ex. äta mer avokado, nötter, olivolja och fet fisk

  • Rör på dig lite mer genom att t. ex. gå mer - försök att nå 10 000 steg varje dag

  • Prova hög intensitetsintervallträning (HIIT) som passar din fysik

  • Förbättra din sömn genom att t. ex. undvika skärmar såsom din mobil upp till 90 minuter innan du lägger dig

Om man har väldigt avvikande blodfetter så kan det vara lämpligt med medicinsk behandling. I sådana fall kommer du att rekommenderas ett husläkarbesök i din läkarkommentar.

Doktor Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee har varit läkare i nästan 20 år men är också aktiv som programledare och känd för att ha skrivit den internationella bästsäljaren “The 4 Pillar Plan”.

I hans roll som läkare är hans största drivkraft att förbättra livet för så många sjuka människor som möjligt. Men i dagens samhälle är det också det som är en av hans största frustrationer, då han dagligen möter och behandlar sjukdomar som han vet hade kunnat förhindras långt innan symptom uppstår.