Vanliga frågor

Nedan listar vi de vanligaste frågorna om vår tjänst. Har du andra frågor eller funderingar, kontakta oss så hjälper vi dig.


Frågor om Covid-19 Vaccination


Du behöver vara över 18 år gammal, ha ett svenskt personnummer och mailadress. Du väljer mellan våra tester på hemsidan och trycker på ‘beställ’ som uppmanar dig till att skapa konto/logga in. Vi arbetar med betallösningen Klarna Checkout som erbjuder olika betalningsmetoder. När du har fått din orderbekräftelse kan du enkelt besöka ditt föredragna provtagningsställe eller boka tid för din provtagning.

Unfortunately, you have to have a Swedish Social Security Number to use our services.

I samband med att du får din orderbekräftelse så skickar vi en elektronisk remiss till ditt valda provtagningsställe och remissen är giltig i 3 månader fr.o.m beställningsdatum. Vänligen notera att vissa mottagningar kräver tidsbokning. Hitta mer information om alla provtagningsställen här. Har du inte genomfört din provtagning på 3 månader så kan ni kontakta oss på kontakt@werlabs.se så hjälper vi er.

Vissa tester analyseras inte dagligen därav fördröjning när det gäller t.ex. allergiprover, hormoner och vissa mineraler som zink. Det kan också bero på att proverna skickas vidare till en annan ort för att analyseras.

Vi skickar löpande de provtagningsresultat vi får från laboratoriet men du kan inte få en slutgiltig bedömning från våra läkare förrän samtliga resultat inkommit till oss. Observera att Werlabs inte kan släppa dina fullständiga provsvar utan en läkarkommentar.

Tyvärr inte. Då krävs en utförlig anamnes och den typ av tjänst har vi inte i dagsläget. Om du medicinerar tillfälligt så råder vi dig till att avvakta minst 2 veckor efter avslutad behandling. Om du står på fortlöpande medicinering, kan du ha detta i beaktning när du får dina provsvar. Har du funderingar angående hur ditt läkemedel påverkar ditt provsvar rekommenderar vi dig att kontakta din ordinarie läkare eller läs mer här.

Vi samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Synlab som utför provtagningen och analysen. Dessa laboratorier är ackrediterade och ledande leverantörer till svensk sjukvård med högsta kvalitet och god tillgänglighet i många städer i Sverige.

Om du vill ångra ditt köp inom dina 14-dagars ångerätt, behöver du ta kontakt med din återförsäljares kundtjänst.
Observera att detta enbart gäller ifall du inte ännu använt ditt test.

Du loggar in på Mitt Konto och ändrar dina uppgifter under "Kontouppgifter".

Vi följer samma lagar och regler avseende sekretess som vårdcentraler och sjukhus. Hos Werlabs är du ägare av dina blodprovsresultat. Observera att annan vårdgivare alltid måste ha ditt godkännande för att ta del av dina blodprovsresultat. Du kan dela dina resultat med annan vårdgivare genom att skriva ut eller mejla dina resultat från din digitala journal.

Det går inte att fastställa att man är frisk eller sjuk endast genom blodprov. Vidare är det möjligt att resultat av olika anledningar är missvisande eller att de prov som tagits ej ger en rättvisande bild av situationen. De blodprov som vi erbjuder innehåller markörer som mäter framförallt blodfetter, blodsocker, vitaminer- och mineraler- sådant som kan förknippas med livsstilssjukdomar.

Werlabs blodprover ersätter inte läkarkonsultation. Om du upplever att du kan vara i behov av att träffa en läkare skall du uppsöka sjukvård på samma grund som om du ej haft någon information via tester gjorda med Werlabs.

Vi erbjuder inga cancermarkörer i våra blodprover med undantag för PSA för män, utifrån socialstyrelsens nationella riktlinjer för provtagning av PSA. Anledningen till detta är att cancerdiagnostik bör utföras i samråd med en läkare och kompletteras med en klinisk undersökning samt röntgen. Är du orolig för cancer så ska du kontakta din husläkare.

Werlabs har idag ett tydligt fokus på livstilssjukdomar som ofta kan vara asymptomatiska i ett tidigt skede, som prediabetes, typ-2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt fettlever. Vår ambition är att ge våra användare information så att de i ett tidigt skede kan göra förändringar i kost och träning för att förebygga livsstilssjukdomar.

Hemolys innebär att röda blodkroppar går sönder så att blodkroppsinnehållet läcker ut i serum/plasma. Detta stör olyckligtvis ett flertal olika analyser och kan bero på många olika orsaker. Orsakerna till hemolys kan exempelvis vara att en för liten kanyl används i förhållande till ett alltför stort kärl, att provröret fylls upp för fort (eller för långsamt). En alltför snabb nedkylning av det tagna provet kan innebära att kondens bildas, vilket sekundärt kan medföra att hemolys inträffar.

Hemolys i ett provrör kan omöjliggöra korrekt analys av det tagna provet som därför ej kan bedömas. Då markeras provsvaret som ”hemolys” i den digitala journalen och i dessa fall erbjuder vi på Werlabs en ny provtagning av de värden som ej kunnat bedömas på ett adekvat sätt.

Beställ