D-vitaminbrist

D-vitaminbrist drabbar framför allt äldre och mörkhyade människor som har en nedsatt förmåga att bilda D-vitamin från solen. Heltäckande klädsel är också en riskfaktor för D-vitaminbrist.

D-vitaminbrist kan också grundas på nedsatt omvandling av D-vitamin i huden och det är vanligt att värdena kan ligga under referensgränserna under vinterhalvåret eftersom solens strålar då inte är tillräckligt starka för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. D-vitaminbrist kan också orsakas av nedsatt binjurefunktion (hypoparathyroidism) men detta är en ovanligt sjukdom.

När vi vistas utomhus på sommaren så bygger vi upp ett lager av D-vitamin som kroppen sedan förbrukar under den mörka delen av året. Kroppen lagrar sedan D-vitamin i cirka tre månader (personlig variation förekommer) så det är inte förrän tre månader efter de soliga månaderna som vi känner av låga D-vitaminnivåer.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är, till skillnad från vad namnet föreslår, ett steroidhormon. D-vitaminet liknas med andra mer kända hormoner såsom testosteron och östrogen. D-vitaminet har en stor påverkan på människors hälsa pga. att hormonet påverkar hundratals gener i de flesta av kroppens celler.

D-vitamin påverkar kroppens förmåga att ta upp fosfor och kalcium som är nödvändiga ämnen för att skelett och tänder ska växa och fungera normalt. D-vitamin spelar också en viktig roll för immunsystemets funktion. Det är däremot oklart om D-vitamin har andra hälsobefrämjande effekter. 

Hur bildas D-vitamin?

När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning producerar kroppen D-vitamin via kolesterol som sedan skickas till lever och njurar där det ombildas till en aktiv form.

På sommaren behöver du inte vara ute långa stunder för att din kropp ska bilda tillräckligt med D-vitamin. För en person med ljus hy räcker det med cirka 15 minuters solexponering i t-shirt. Mörkhyade och äldre personer har en sämre förmåga att bilda D-vitamin via solen varför dessa kan behöva vistas i solen längre tid för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Det är dock värt att notera att strålskyddsmyndigheten avråder från långvarig exponering av solljus.

På vintern är solen i Sverige alltför svag för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. Du kan därför då behöva få i dig D-vitamin via maten eller tillskott. 

Hur mycket D-vitamin behöver jag?

Enligt NN2012 (Nordiska Näringsrekommendationer 2012) är genomsnittsbehovet av D-vitamin beräknat till 7,5 mikrogram per dag. Siffran är beräknad så att behovet ska täckas för så gott som alla trots variation i ålder och hur mycket vi exponerar huden för sol, rekommenderas 10 mikrogram per dag, respektive 20 mikrogram för de över 75 år och de med liten solexponering.

Rekommenderat dagligt intag/ vitamin D3 

 • Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram
 • Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram
 • Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram
 • Vuxna över 75 år: 20 mikrogram
 

D-vitamin i kost

Bra källor till D-vitamin är framför allt fet fisk. Nedan listas D-vitamin innehåll per livsmedel. Sifforna anges i mikrogram per 100 gram livsmedel.

 • Abborre, gös, och skarpsill: 20-30 µg
 • Böckling, inlagd sill, lax, sardiner, sardeller, regnbågslax, öring, makrill: 10-20 µg
 • Vild svamp tex kantarell, trattkantarell och karl johan: 15-60 µg
 • Pinklax, röding, havsabborre, tonfisk, gädda, guldsparid, hälleflundra, strömming, braxen, sik: 5-10 µg
 • Fågel tex kyckling: 1-2 µg
 • Berikad fil, yoghurt och drycker tex mjölk och havredryck: 0,5-2 µg
 • Kött (nöt, fläsk): 1 µg
 • Vitamin D berikat margarin: 10 µg
 • Ägg: 2 µg

Hur mäter man D-vitamin?

D-vitamin mäts i Mmol/L

Kan man överdosera D-vitamin?

Stora mängder (över 250 nmol/L) D-vitamin är giftigt och kan leda till att du får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Det är inte möjligt att överdosera D-vitamin enbart via kosten, men tar kosttillskott som innehåller stora mängder D-vitamin överdosera. Rekommendationen för vuxna är max 100 mikrogram per dag enligt Europeiska livsmedelsverket EFSA 2012.

Varför analyserar man D-vitamin?

Har man D-vitaminbrist så orsakar det många sjukdomar såsom depression, diabetes, cancer, hjärtsjukdom, generell värk och mer därtill. Det är därför viktigt att analysera ens D-vitamin nivå i och med att vitaminet har en så pass stor roll för kroppens ämnesomsättning.

Högt D-vitaminvärde

Höga värden ses vid hyperparathyreoidism, vid stort intag av D-vitamin, sarkoidos och andra granulomatösa sjukdomar med ökad kalciumkoncentration, samt ofta vid graviditet. Toxiska värden (>ca 250 nmol/L) ses speciellt vid intag av vitaminkoncentrat (Afi-D2 Forte). Detta kan leda till hyperkalcemi och metastatisk förkalkning i mjukdelar. Halveringstiden anses vara 2-3 veckor, medan den terminala halveringstiden är betydligt länge.

Testa ditt D-vitaminvärde

Hälsokontroll XL - 33 blodmarkörer inklusive D-vitamin

Eller beställ D-vitamin test (295kr) här.

Vilka tester och testpaket innehåller D-vitamin?

D-vitamin är en viktig vitamin som finns med i många olika paket. Inte minst finns analysen i vår största hälsokontroll (Hälsokontroll XL). Analysen finns även i ett flertal andra paket, t.ex. Vitaminer/Mineraler och D-vitamin. Du kan även utforska alla tester genom att trycka på knappen nedan:


Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.


Ett blodprov, många svar

Beställ den hälsoanalys som passar dig

Ta blodprov på närmaste provtagninsställe redan dagen efter

Få snabba provsvar med läkarkommentar i din journalGå till Vitaminer/Mineraler

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.