D-vitamin

Analysbakgrund

D-vitamin är, till skillnad från vad namnet föreslår, ett steroidhormon. D-vitaminet liknas med andra mer kända hormoner såsom testosteron och östrogen. D-vitaminet har en stor påverkan på människors hälsa pga. att hormonet påverkar hundratals gener i de flesta av kroppens celler.

Det bästa sättet kroppen bildar D-vitamin är genom att exponera huden till solljus. Det är av denna anledning att många människor i nordiska länder har problem med D-vitamin nivåer under vinterhalvåret pga. att dessa länder inte får många soltimmar. Detta har orsakat att många har brister och därmed tar D-vitamin i form av kosttillskott.

Varför analyserar man D-vitamin?

Har man D-vitaminbrist så orsakar det många sjukdomar såsom depression, diabetes, cancer, hjärtsjukdom, generell värk och mer därtill. Det är därför viktigt att analysera ens D-vitamin nivå i och med att vitaminet har en så pass stor roll för kroppens ämnesomsättning.

Förhöjt värde

Höga värden ses vid hyperparathyreoidism, vid stort intag av D-vitamin, sarkoidos och andra granulomatösa sjukdomar med ökad kalciumkoncentration, samt ofta vid graviditet. Toxiska värden (>ca 350 nmol/L) ses speciellt vid intag av vitaminkoncentrat (Afi-D2 Forte). Detta kan leda till hyperkalcemi och metastatisk förkalkning i mjukdelar. Halveringstiden anses vara 2-3 veckor, medan den terminala halveringstiden är betydligt länge.

Låga värden

Låg nivå kan också grundas på nedsatt omvandling av D-vitamin i huden och det är vanligt att värdena kan ligga under referensgränserna under vinterhalvåret. Hypoparathyreoidism kan också ge låga värden. Speciellt i invandrarfamiljer har man sett en ökning av förekomsten av klinisk manifest D-vitaminbrist.

Vilka tester och testpaket innehåller D-vitamin?

D-vitamin är en viktig vitamin som finns med i många olika paket. Inte minst finns analysen i vår största hälsokontroll (Hälsokontroll XL). Analysen finns även i ett flertal andra paket, t.ex. Vitaminer/Mineraler och D-vitamin. Du kan även utforska alla tester genom att trycka på knappen nedan:


Testa dina blodvärden med vår populära hälsokontroll:

Eller se fler testerGå till Vitaminer/Mineraler

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.