Vitaminer och mineraler: Vad de är och varför kroppen behöver dem

Vitaminer och mineraler är viktiga för att kroppen ska fungera korrekt och förebygga sjukdomar. Det är ämnen som måste tillföras via kosten och även om de bara behövs i små mängder, spelar de en stor roll för att upprätthålla en god hälsa och förebygga sjukdomar. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler bör du äta en varierad och balanserad kost som innehåller en mängd olika livsmedel från olika livsmedelsgrupper. Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer eller mineraler kan det leda till brister som gör att kroppen inte fungerar optimalt.

Vad är vitaminer och mineraler?

Kroppen behöver vitaminer och mineraler för att utföra sina dagliga funktioner. Vissa vitaminer och mineraler kan inte produceras på egen hand och måste tas upp via kosten. Varje vitamin och mineral har sin egen funktion i kroppen, exempelvis som att stödja ett välfungerande immunförsvar, en god benhälsa och hälsosam hjärtrytm. De är också avgörande för att kroppen ska kunna producera energi och reglera hormonnivåer.

Olika typer av vitaminer och mineraler

A-vitamin

A-vitamin är en fettlöslig vitamin som kroppen behöver för att upprätthålla en sund syn, en starkt immunförsvar och frisk hud. A-vitamin finns i många livsmedel, inklusive morötter, sötpotatis, grönkål och lever.

B-vitaminer

B-vitaminer är en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer som kroppen behöver för att upprätthålla en sund ämnesomsättning, friska nervsystem och bildandet av röda blodkroppar. B-vitaminer finns i många livsmedel, inklusive spannmål, mejeriprodukter, kött och gröna bladgrönsaker.

Vitamin B12

Kallas även kobalamin är en B-vitamin som hjälper kroppen att omvandla mat till bränsle som används för att producera energi. Vitamin B12 behövs också för bildningen av blodkroppar och nervsystemets funktion. Finns enbart i animaliska produkter såsom fisk, skaldjur, mejeriprodukter, inälvsmat, ägg, nötkött och fläsk.

Folat

Kallas också folsyra och är en B-vitamin. Viktigt för tillväxt och en förutsättning för att de röda blodkropparna ska bildas och för kroppens celler. Folat är också viktigt hos gravida kvinnor för fosterutveckling och stimulering av mjölkproduktionen. Folat finns främst i mörkgröna

C-vitamin

C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som kroppen behöver för att stödja en sund immunfunktion, producera kollagen och främja läkning av sår. C-vitamin finns i många livsmedel inklusive citrusfrukter, bär, paprika och broccoli.

D-vitamin

D-vitamin behövs för att upprätthålla en sund benhälsa och stödja immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden när den utsätts för solljus och finns också i vissa livsmedel, inklusive fisk, ägg och mejeriprodukter.

bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller folat.

E-vitamin

E-vitamin är en fettlöslig vitamin som fungerar som en antioxidant i kroppen och hjälper till att skydda cellerna från skador. E-vitamin finns i många livsmedel, inklusive nötter, frön och vegetabiliska oljor.

K-vitamin

K-vitamin är en fettlöslig vitamin som är viktig för blodkoagulationen och benhälsan. K-vitamin finns i många livsmedel, inklusive gröna bladgrönsaker, lever och mejeriprodukter.

Kalcium

Kalcium är en mineral som är avgörande för benhälsan och bidrar till att upprätthålla en hälsosam hjärtrytm. Kalcium finns i många livsmedel, inklusive mejeriprodukter, fisk och gröna bladgrönsaker.

Magnesium

Magnesium är en mineral som behövs för en normal nerv- och muskelfunktion och är även viktig för att upprätthålla en sund hjärtrytm, reglera blodsockernivåerna och främja en god sömn. Magnesium finns i många livsmedel, inklusive nötter, frön, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.

Zink

Zink är en mineral som stödjer immunsystemet, bidrar till sårläkning och hjälper till att reglera hormonnivåerna. Zink finns i många livsmedel, inklusive nötter, frön, kött och skaldjur.

Järn

Järn är en mineral som är avgörande för att producera röda blodkroppar och transportera syre i kroppen. Järn finns i många livsmedel, inklusive kött, skaldjur och bönor.

Orsaker till vitamin- och mineralbrist

Individer med ohälsosamma matvanor kan ha ökad risk för vitamin- och mineralbrist. Ohälsosamma matvanor innebär ett högt intag av mättade fetter och processad mat som bearbetats kemiskt med konstgjorda substanser såsom fikabröd, godis, läsk och chips. Dessa livsmedel innehåller lite näring vilket kan leda till brist på vissa vitaminer och mineraler. Vegetarianer och veganer kan också ha en ökad risk då vissa vitaminer och mineraler finns i animaliska livsmedel och då främst vitamin B12 och D-vitamin.

Tecken på vitamin- och mineralbrister

Då varje vitamin och mineral har olika funktioner i kroppen ger också brister på olika vitaminer och mineraler olika symtom. Några vanliga symtom kan vara trötthet, yrsel, huvudvärk, orkeslöshet, muskelsvaghet, muskelkramper, hjärtklappning, sämre sårläkning och immunförsvar.

Förebygg vitamin- och mineralbrist

  • Ät en varierad kost som innehåller en mängd olika livsmedel från olika livsmedelsgrupper. Detta hjälper dig att få i dig alla de näringsämnen som vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

  • Begränsa bearbetade livsmedel som är höga i socker, salt och mättade fetter. Dessa livsmedel innehåller en liten mängd vitaminer och mineraler och kan dessutom öka risken för hjärtsjukdomar, typ-2 diabetes och andra hälsoproblem.

  • Ät mer frukt och grönsaker. Frukt och grönsaker är rika på vitaminer, mineraler och fibrer, och kan bidra till att förebygga sjukdomar.

  • Välj magert protein, som fisk, kyckling och bönor, istället för rött kött och bearbetade köttprodukter.

  • Ät hälsosamma fetter, som finns i avokado, nötter och fisk, istället för mättade och transfetter som finns i smör och friterad mat.

  • Planera dina måltider i förväg för att undvika att äta ohälsosamma alternativ när du är hungrig och har bråttom.

  • Regelbundna hälsokontroller: Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att uppmärksamma eventuella vitamin- och mineralbrister.

Följande markörer testas inom hälsoområde Vitaminer & mineraler

Våra hälsokontroller och blodprover

 Vitamin & Mineraltest

Vitamin & Mineraltest

Mäter nivåer på viktiga vitaminer och mineraler.

Ger dig en insikt om hur eventuella brister kan påverka din allmänna hälsa.

Upptäcker brister som kan vara orsaken till trötthet, nedstämdhet och energilöshet.

D-vitamintest

D-vitamintest

Mäter dina D-vitaminnivåer.

Ger dig en insikt om hur en eventuell brist kan påverka din allmänna hälsa.

Upptäcker brist som kan vara orsaken till muskelsvaghet, ömhet, nedstämdhet och till viss del koncentrationssvårigheter.

Vitamin B12-test

Vitamin B12-test

Mäter dina B12-nivåer.

Ger dig en insikt om hur en eventuell brist kan påverka din allmänna hälsa.

Upptäcker brist som kan ge symtom som trötthet, förändrad känseluppfattning och försämrade reflexer.

Prenumerera och spara 300 kr

Hälsokontroll Man

Hälsokontroll Man

Ger dig insikt i din hälsostatus genom att kontrollera blodvärden inom åtta olika hälsoområden.

Upptäcker avvikande värden som kan orsaka reducerad sexlust, nedsatt fertilitet, trötthet och energilöshet.

Genom beräkning av det bioaktiva testosteronet får du en djupare insikt i din testosteronproduktion.

Prenumerera och spara 300 kr

Hälsokontroll Kvinna

Hälsokontroll Kvinna

Utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar inklusive blodfetter. Upptäcker diabetes, blodbrist och järnbrist, och sköldkörtelrubbningar.

Upptäcker vitaminbrist och ger indikation på bristande njur- och leverfunktion, upptäcker pågående inflammation.

Analyserar de kvinnliga könshormonerna Östrogen och FSH. Innehåller även extra markörer för en fördjupad bedömning och förbättrade medicinska råd.

Hälsokontroll Kvinna Plus

Hälsokontroll Kvinna Plus

Vår största, mest djupgående hälsokontroll som är skräddarsydd för kvinnor.

Djupgående analys av de viktigaste hälsoområdena hjärta & kärl, blodsocker, blod & järn, vitaminer & mineraler, inflammation, sköldkörtel, hormoner, lever, njure och leder där vi kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

Med Hälsokontroll Kvinna Plus får du möjlighet att utifrån dina individuella värden göra aktiva val i dina levnadsvanor, förebygga eventuella sjukdomar och optimera din hälsa.

Hälsokontroll Man Plus

Hälsokontroll Man Plus

Vår största, mest djupgående hälsokontroll som är skräddarsydd för män.

Djupgående analys av de viktigaste hälsoområdena hjärta & kärl, blodsocker, blod & järn, vitaminer & mineraler, inflammation, sköldkörtel, hormoner, lever, njure, leder och övrigt där vi kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

Med Hälsokontroll Man Plus får du möjlighet att utifrån dina individuella värden göra aktiva val i dina levnadsvanor, förebygga eventuella sjukdomar och optimera din hälsa.

Hälsokontroll XL Plus

Mäter ytterligare tio hälsomarkörer utöver de i Hälsokontroll XL vad gäller vitaminer & mineraler, njurar, lever och blodsocker.

Ger dig djupare insikt om hjärta & kärl, sköldkörtel, diabetes, vitaminer & mineraler, lever, njure, blodstatus och övrigt.

Upptäcker avvikelser och ger dig insikt om nödvändiga livsstilsförändringar.

Zinkbrist-test

Zinkbrist-test

Mäter dina zinknivåer.

Ger dig en insikt om hur en eventuell brist kan påverka din allmänna hälsa.

Upptäcker brist som kan vara orsaken till nedsatt sårläkning, håravfall, mag- och tarmbesvär och nedsatt immunförsvar.

Folattest

Folattest

Mäter dina folat-nivåer.

Ger dig en insikt om hur en eventuell brist kan påverka din allmänna hälsa.

Upptäcker brist som kan ge symtom som trötthet, yrsel, nedsatt fysisk prestationsförmåga och andfåddhet.

Hälsokontroll Bas

Hälsokontroll Bas

Upptäcker och utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, sköldkörtelrubbning, njure och lever.

Ger svar på om du får i dig tillräckligt av folat och vitamin B12.

Kan tas när som helst utan att fasta.

Hälsokontroll Bas Plus

Hälsokontroll Bas Plus

Upptäcker och utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, sköldkörtelrubbning, njure och lever.

Ger svar på om du får i dig tillräckligt med folat och vitamin B12 från kosten samt analys av D-vitamin.

Innehåller markörer som behövs för att utesluta medicinska orsaker till nedstämdhet och trötthet.

Prenumerera och spara 200 kr

Hälsokontroll Standard

Hälsokontroll Standard

Upptäcker och utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, sköldkörtelrubbning, njure och lever.

Ger svar på om du får i dig tillräckligt av järn, magnesium, folat och vitamin B12. Samt en status på ditt D-vitamin.

Innehåller fler markörer som ger information till våra läkare för en djupare bedömning och bättre rekommendation, såsom ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke.

Artiklar relaterade till hälsoområde Vitaminer & mineraler

Din D-vitaminstatus är viktigt för hälsan

Din D-vitaminstatus är viktigt för hälsan

I Sverige får alla barn upp till 2 år droppar med D-vitamin men många andra kan också behöva tillskott av ”solskensvitaminet”. Eftersom bra D-vitaminstatus är viktigt för hälsan gör du klokt i att hålla koll på dina värden.
Läs mer
D-vitaminbrist - Doktor Chatterjee

D-vitaminbrist - Doktor Chatterjee

D-vitamin fyller en viktig funktion i våra kroppar. Faktum är att varje cell i vår kropp har en receptor för D-vitamin, vilket ger en bra indikation på hur viktigt vitaminet är.

Läs mer

D-vitamin och dess viktiga funktion i våra kroppar

D-vitamin fyller en viktig funktion i våra kroppar. Faktum är att varje cell i vår kropp har en receptor för D-vitamin, vilket ger en bra indikation på hur viktigt vitaminet är.
Läs mer
Hur mår nerver och celler utan vitamin B12?

Hur mår nerver och celler utan vitamin B12?

I varje cell i din kropp finns en unik kod som bär en kedja av biologiska data som gör dig till den du är. DNA, eller deoxiribonukleinsyra, kan beskrivas som livets byggsten. Utan Vitamin B12 som finns i kött, fisk och mejeriprodukter kommer din kropps förmåga att skapa DNA att försämras.
Läs mer
Ska man ta D-Vitamin kosttillskott?

Ska man ta D-Vitamin kosttillskott?

Hälsokostbranschen har stått på stadig tillväxt de senaste åren och beräknas nu omsätta drygt en miljard svenska kronor per år. Enbart försäljningen av kosttillskott med D-vitamin ökade med hela 8,1 procent förra året – en direkt effekt av den offentliga debatten som de senaste år gjort allt fler nordbor övertygade om D-vitaminets goda effekter på hälsan.
Läs mer
Varför testa dina D-vitaminnivåer?

Varför testa dina D-vitaminnivåer?

När kontrollerade du dina D-vitaminnivåer senast? De flesta människor vet inte om de lider av vitaminbrist eller inte, men bristfälliga nivåer är vanligare än vad man kan tro, och ett enkelt test kan hjälpa dig att undvika hälsoproblem.
Läs mer
Vitaminer, mineraler och spårämnen – håll koll på din status

Vitaminer, mineraler och spårämnen – håll koll på din status

Passa på att lapa sol och njuta av färgglad sommarmat! Det brukar räcka för att fylla behovet av vitaminer, mineraler och spårämnen, men om du tillhör någon riskgrupp kan kroppen och hjärnan behöva extra tillskott.

Läs mer
Koll på blodvärden extra viktigt för veganer

Koll på blodvärden extra viktigt för veganer

Är du själv eller någon annan i din familj vegan? Den som avstår från mat från djurriket bör hålla koll på sina blodvärden. Viktiga värden är bland andra vitamin B12, vitamin D, fettsyrorna EPA och DHA, järnvärden och kalcium.
Läs mer
Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten

Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten

Trots att det fortfarande är varmt ute så börjar dagarna bli kortare. Om du är en av dem som fruktar den sjunkande temperaturen och mörkare höst- och vinterdagar kanske du är orolig inför de kommande månaderna.
Läs mer

Överträning - Överträningssyndrom

Länge trodde vetenskapen att överträning var något strikt fysiologiskt. På senare år har man förstått att hård träning bara är ett av flera skäl till varför man drabbas av överträningssyndrom.
Läs mer
Vanliga typer av hormonell obalans hos kvinnor

Vanliga typer av hormonell obalans hos kvinnor

Hormonell obalans hos kvinnor är relativt vanligt. Det beror till viss del på genetiska faktorer men vi kan också hitta orsaker i vår livsstil. Det moderna livet kan upplevas som mindre väl anpassat till kvinnokroppens fina samspel av hormoner. Här tar vi upp ett antal vanliga besvär kopplade till hormonernas påverkan i kroppen och även livsstilsförändringar som kan underlätta för dig som upplever besvär.
Läs mer

Våra vanligaste kvinnosjukdomar

Kvinnosjukdomar är, i rent medicinsk bemärkelse, detsamma som gynekologiska sjukdomar. Men fler åkommmor än sådana är vanligt förekommande bland kvinnor idag. Till dem hör bland annat övervikt och fetma, fertilitetsproblem, besvär som uppkommer efter en förlossning och olika slags besvär kopplade till menstruation och menopaus. Läs mer om våra vanligaste kvinnoåkommor, och vilka tester som kan hjälpa fler kvinnor till bättre hälsa.

Läs mer