Senast uppdaterad: 2018-10-16

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 2 minuter

Doktor Rangan Chatterjee berättar om D-vitamin

D-vitamin fyller en viktig funktion i våra kroppar. Faktum är att varje cell i vår kropp har en receptor för D-vitamin, vilket ger en bra indikation på hur viktigt vitaminet är.

D-vitamin är inte bara viktigt för vår benhälsa men också för vårt immunförsvar, så att man kan slåss mot influensan och kämpa mot förkylningar. Dessutom finns det mer och mer forskning som visar att D-vitaminbrist också kan vara förknippat med ohälsa i hjärta, hjärna och kan även påverka vår sömnförmåga. Med andra ord är det viktigt med rätt nivåer av D-vitamin.

Några sammanfattande åtgärder från klippet:

  • Utsätt huden för sol när det är möjligt - försök att få 15-20 minuter av sol per dag under sommaren, utan solkräm

  • Öka intaget av mat med D-vitamin, såsom fet fisk, mejeriprodukter och ägg

  • Solljus och vitaminer från mat är att föredra - men D-vitamin tillskott kan också rekommenderas, speciellt under vintern

  • Testa dina nivåer med ett blodprov regelbundet för att förstå om du har en hälsosam nivå av D-vitamin

Doktor Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee har varit läkare i nästan 20 år men är också aktiv som programledare och känd för att ha skrivit den internationella bästsäljaren “The 4 Pillar Plan”.

I hans roll som läkare är hans största drivkraft att förbättra livet för så många sjuka människor som möjligt. Men i dagens samhälle är det också det som är en av hans största frustrationer, då han dagligen möter och behandlar sjukdomar som han vet hade kunnat förhindras långt innan symptom uppstår.

Därför har vi tillsammans med Dr Chatterjee tagit fram en video-serie för Werlabs kunder, så att man på ett enkelt och tydligt sätt kan förstå vilka åtgärder och livsstilsförändringar som kan främja ett så långt och hälsosamt liv som möjligt.