Senast uppdaterad: 2022-04-07
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 2 minuter
Hälsosamma rätter på påskbuffén
Snart är det dags för påsk och då sitter vi återigen vid bords och äter långa härliga måltider. Påsken är en tid då man absolut inte ska bry sig om dieter och annat utan äta gott med gott samvete. Men man kanske inte ska slänga i sig okontrollerad mängd med godis för som alla vet är socker inte kroppens bästa vän.
Påskmat lättare än julmat
Förr i tiden åt man mest ägg och kött under påskhelgen men nu ser påskbordet helt annorlunda ut. Det varierar även var i Sverige man befinner sig eftersom man äter olika påskmat i olika landskap. Till skillnad från julmaten så är ändå påskmaten ”lättare” på det sättet men det vi kanske inte tänker på är att påskgodiset kan vara den felande länken. Under påsken äter vi ungefär 7000 ton godis. Det betyder ungefär 1,5 kg per person. Tänk på att att inte småäta hela påsken. Och detta gäller även alkoholen som bjuds. Ta en nubbe och njut men stanna där. Tänk på att ta en promenad mellan frossandet. All rörelse är bra, även om det bara blir en kort promenad mellan rätterna.
Positiv påskmat
Det finns dock även en hel del nyttigheter på påskbordet som är viktiga att känna till. Visste du till exempel att ägg är ett av världens mest näringstäta livsmedel? Ägg innehåller en rad viktiga vitaminer och mineraler såsom A, E, K, D, B12, B2, B3, B9 samt selen, fosfor, järn, zink och Omega 3. Ägg innehåller visserligen en del kolesterol men det krävs rätt många ägg för att det ska ha någon betydelse.
Glöm inte fisken!
Fisk är också nyttigt så byt gärna ut lammet och Janssons mot en härlig bit lax istället. Feta fiskar som sill och lax innehåller också Omega 3 som sägs skydda mot hjärt- och kärlsjukdom. Och om du äter det nyttiga på påskbordet kommer du inte vara lika hungrig och sugen på godiset som ställs fram efter måltiden.
Det viktigaste är dock att man njuter av ledigheten och av familjesammankomsten. Släpper alla krav och tankar energi för att komma tillbaka till jobbet. Med andra ord - ät balanserat, men tänk inte för mycket på det!
Kolesterol och livsstil
Att livsstilen hänger samman med kolesterolnivåer är välkänt. Dock vet vi idag att enbart undvika kolesterolrika livsmedel inte är ett effektivt sätt att sänka sina kolesterolvärden. Kroppen producerar det mesta kolesterolet själv och ett minskat intag kompenseras då av en ökad produktion. En hälsosamt balanserad kost i kombination med regelbunden motion är dock en beprövad metod för att förbättra sin hälsa. Motion är särskilt bra för att höja sina nivåer av HDL, det “goda” kolesterolet.