Article image

Senast uppdaterad: 2024-04-24

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

PCOS - en obalans av hormoner från äggstockarna

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är en vanlig hormonell obalans som drabbar uppemot 10-15% av alla kvinnor i fertil ålder. Tillståndet beror på att äggstockarna producerar för mycket av det manliga könshormonet testosteron vilket kan orsaka oregelbunden mens, ökad hårväxt och svårigheter att bli gravid. Kvinnor med PCOS har också större risk att drabbas av övervikt och diabetes typ 2.

Symptom på PCOS

Utöver utebliven eller oregelbunden menstruation är det vanligt att kvinnor med PCOS upplever några av nedanstående symptom:

  • Oönskad hårväxt, vanligen i ansikte och på mage och eller bröst

  • Övervikt och svårt att gå ned i vikt

  • Svårigheter att bli gravid

  • Nedstämdhet

  • Påverkad sexlust

PCOS och graviditet

För kvinnor med PCOS kan graviditet vara en utmaning eftersom ägglossningen kan vara oregelbunden eller utebli helt. Det är dock oftast inte svårt att få igång ägglossningen med hjälp av läkemedel då det ofta finns många ägg. Av samma anledning är det oftast också lättare att bli gravid genom IVF.

Hur man upptäcker PCOS

Vanligtvis vänder man sig till gynekolog på grund av oregelbunden eller utebliven menstruation. När en gynekolog undersöker äggstockarna via ultraljud hittar de ofta, men inte alltid, ett så kallat "pärlband" av mindre äggblåsor som inte mognat. Detta tillsammans med hormonprover brukar kunna ställa en säker diagnos. Blodproverna brukar visa att östrogen och progesteron-nivåerna är för höga eller för låga i kombination med att androgener, manliga hormoner som testosteron, är förhöjda.

Så behandlas PCOS

Behandlingen består av förändringar i levnadsvanor med eller utan medicinsk behandling. Vilken medicinsk behandling som är aktuell beror dels på vilka symptom du har och om du försöker bli gravid eller inte.

Vanliga behandlingsalternativ är kombinerade p-piller som reglerar menstruationen och minskar oönskad hårväxt. I vissa fall kan även läkemedlet Metformin användas för att förbättra kroppens förmåga att hantera insulin och därmed minska risken för att utveckla diabetes.

För kvinnor som försöker bli gravida kan läkemedel som klomifencitrat eller letrozol användas för att stimulera ägglossningen.

Hur kan man undersöka om man har PCOS eller en annan hormonell obalans?

Om man misstänker att man har PCOS bör man kontakta en gynekolog och genomföra en gynekologisk undersökning och även ta blodprover som mäter hormonnivåer.

Hos Werlabs hittar du en hälsokontroll för kvinnor där de kvinnliga könshormonerna östrogen och FSH ingår som markörer. Denna hälsokontroll undersöker även relaterade faktorer såsom diabetes, inflammation och blodstatus.