Article image

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 2 minuter

Rödbetor ger bättre uthållighet – sant eller falskt?

Rödbetor och deras påstådda förmåga att förbättra uthålligheten har fått en del uppmärksamhet på senare tid. Men huruvida detta är sant eller falskt kräver en närmare undersökning.

Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen

Rödbetor är rika på nitrat, ett ämne som även finns i andra grönsaker som spenat, mangold och rucola. I stora mängder kan nitrat vara giftigt men i lagom doser kan det ha positiva effekter på hälsan och uthålligheten. Genom att omvandlas till kväveoxid i kroppen, kan nitrat vidga blodkärlen, sänka blodtrycket och förbättra blodcirkulationen. Detta kan öka syretillförseln till både muskler och hjärna, vilket kan gynna prestationen vid fysisk aktivitet.

Effekter av rödbetsjuice

I flytande form, såsom i rödbetsjuice, kan nitratets positiva effekter på uthålligheten potentiellt förstärkas. Speciellt under sommaren kan en uppfriskande rödbetsjuice med tillsats av vatten och citronsaft vara ett välkommet tillskott för den aktive.

Barn bör inte äta för mycket rödbetor

Även om rödbetor och deras juice kan ge fördelar för uthålligheten är det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar. Till exempel kan rödbetor och andra gröna bladgrönsaker innehålla mycket nitrit, vilket kan vara skadligt för små barn och särskilt för spädbarn under ett år. Nitrit kan störa syretransporten till blodet hos små barn.

Påståendet att rödbetor ger bättre uthållighet är alltså sant! Den enda kända biverkningen vid måttligt bruk är att man kissar rött.