Article image
Senast uppdaterad: 2019-07-25
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 2 minuter

Rödbetor ger bättre uthållighet – sant eller falskt?

Rödbetssallad på mosbrickan gör knappast att du presterar bättre i maraton men i flytande form kan rödbetor ha en positiv effekt. Så här på sommaren blir rödbetsjuicen mer läskande om man tillsätter ett par matskedar vatten och saften från en citronklyfta.

Rödbetor innehåller nämligen mycket nitrat, ett ämne som också finns i bland annat spenat, mangold och rucola. I stora doser är nitrat giftigt men lagom mycket kan både sänka blodtrycket och minska behovet av syre vid en viss träningsintensitet.

Små barn bör däremot inte alls äta rödbetor och heller inte andra gröna bladgrönsaker som innehåller mycket nitrit. Hos barn under ett år kan nämligen nitrit hindra transporten av syre till blodet.

De goda effekterna på hälsa och uthållighet uppstår när nitratet omvandlas till kväveoxid (NO) i kroppen. Kväveoxiden vidgar blodkärlen, blodtrycket sjunker, blodcirkulationen förbättras och syretillförseln till musklerna och hjärnan ökar. Det kan även finnas andra verkningsmekanismer som bidrar till rödbetsjuicens positiva effekter.

Påståendet att rödbetor ger bättre uthållighet är alltså sant! Den enda kända biverkningen vid måttligt bruk är att man kissar rött.