Article image

Senast uppdaterad: 2024-09-02

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

Så förändras kroppen när vi blir äldre

Många av oss känner att kroppen var lite mer förlåtande när vi var unga. Trots festnätter och hålligång, långa flygresor eller långa arbetspass som sommarjobbare, så var kroppen ganska snabb på att återhämta sig. I takt med att vi blir äldre blir det tydligt att kroppen inte längre klarar samma påfrestningar. Därför måste vi agera smartare för att må så bra som möjligt. Här är några faktorer att ha uppsikt över.

Så förändras ämnesomsättningen med åldern

Varför är kroppen bättre på att återhämta sig hos en ung människa? När forskare har studerat stora grupper människor kan de se att ämnesomsättningen är högre fram till ungefär 20 års ålder. Därefter planar ämnesomsättningen ut och är relativt konstant hos både kvinnor och män fram till ungefär 60 års ålder, för att sedan sjunka gradvis med stigande ålder.

Den högre ämnesomsättningen hos unga personer gör att toxiner och restprodukter snabbare kan bearbetas och rensas ut. Dåliga kostval, rökning och alkoholkonsumtion får därför inte lika påtaglig effekt under unga år. Ett uppenbart klokt val för att hålla kroppen frisk och fräsch med stigande ålder är därför att minska intaget av sådant som är dåligt för kroppen.

Cellförnyelse i en ung och äldre kropp

En annan viktig faktor i kroppens åldrande är cellernas förmåga att reparera skador och förnyas. Med tiden ansamlas små molekylskador i cellerna eftersom cellerna inte hinner rensa ut och reparera allt. Ansamlingen av skadade molekyler är en del av åldrandet och kan leda till åldersrelaterade sjukdomar.

Ett sätt att förhindra molekylskador och förtida åldrande är naturligtvis att minska på alkoholintag, rökning och skräpmat för att därmed minska belastningen på kroppens vävnader och organ. Ett annat är att prioritera sömn (framför exempelvis andra avslappningsmetoder såsom tv-tittande och hängande över sociala medier) eftersom kroppen återhämtar sig när vi sover.

Så förändras blodtrycket

Blodtrycket ökar ofta med åldern. Högt blodtryck i sig är ingen sjukdom men det kan öka risken för till exempel hjärtinfarkt och stroke. Det finns dock mycket vi kan göra för att sänka blodtrycket. Några klassiska råd som fungerar är att stressa mindre, sluta röka, minska alkoholintaget och vara fysiskt aktiva.

Så förändras blodfetterna

Kolesterol är nödvändigt för cellmembranen och för att kroppen ska kunna bilda vitamin D, vissa hormoner och galla. En stor svensk studie där människors värden följdes över tid visade att personer som blivit över 100 år gamla faktiskt hade något högre kolesterolvärden än personer som inte blev så gamla.

Däremot är höga halter av LDL-kolesterol, det ”onda” kolesterolet, kopplat till hjärt- och kärlsjukdom. LDL-kolesterol i blodet brukar öka upp till 50-årsåldern hos män och upp till klimakteriet hos kvinnor och blir sedan relativt stabilt. Halten av LDL-kolesterol i blodet kan som tur är sänkas med hjälp av regelbunden fysisk aktivitet och förändrad kost.

Så förändras musklerna

Våra muskler är relativt oförändrade tills vi är ungefär 50-60 år gamla. Därefter minskar muskelstyrkan, i synnerhet hos de som inte tränar.

Minskad muskelstyrka leder till sämre balans och många kan bli rädda för att falla. Det kan leda till att de blir mindre fysiskt aktiva, vilket leder till en svagare kropp, som i sin tur kan öka både rädslan och risken för fall. Det blir som en ond spiral.

Det har emellertid visat sig att äldre får god effekt av träning, även om effekten inte blir riktigt lika stor som hos yngre. Precis som hos yngre leder träning till att muskelmassan ökar och överföringen av nervimpulser till musklerna förbättras.

Så förändras lederna

Förslitning i lederna är vanligt vid stigande ålder och kan leda till smärta, stelhet och nedsatt rörlighet. Ledinflammation i form av artros är också vanligare hos äldre.

Belastningen på lederna kan minskas genom att man håller normal vikt och är fysiskt aktiv, men utan att överanstränga lederna. Det finns också olika former av medicinska och icke-medicinska behandlingar som kan hjälpa vid ledvärk och artros.

Så förändras kognitiva förmågor

Kognitiva förmågor brukar försämras i takt med att vi blir äldre. Till exempel brukar förmågan att minnas nya händelser och ny information försämras för många personer vid 60-65 års ålder. Allmän kunskap och ordkunskap brukar däremot förbättras under medelåldern och påverkas mindre av åldrande, även om det kan bli en viss nedgång. Logisk slutledningsförmåga och mental hastighet kan börja försämras redan före 50 års ålder. Dessa förändringar är dock inte samma sak som sjukliga förändringar, såsom demens.

Det finns flera faktorer som påtagligt kan påverka våra kognitiva förmågor. Det innebär alltså att vi själva kan se till att vår kognitiva förmåga är så god som möjligt. Brist på vitamin B12 och folsyra kan till exempel leda till sämre kognitiv förmåga hos äldre. Även missbruk av alkohol och droger kan försämra vår kognitiva förmåga.

Högt blodtryck kan försämra den kognitiva förmågan hos äldre och öka risken för demens. Även övervikt ökar risken för demens i högre ålder. Motion, stimulerande fritidsaktiviteter och social stimulans är däremot fördelaktigt för den kognitiva förmågan när man är äldre. Ett tillräckligt intag av frukt och grönt, nötter och fisk kan också minska risken för demens.

Så påverkas sömnen

Många märker att de inte längre sover lika djupt när de blir äldre. Det är lättare hänt att de vaknar under natten och vaknar tidigare på morgonen. Det betyder dock inte att det är några problem med sömnen. Det viktiga är att man känner sig utvilad och pigg på morgonen.

Det finns en uppfattning om att man sover mindre som äldre men det behöver inte vara så. Sömntiden är den totala tiden man sovit under dygnet, inte när man vaknar. Hos äldre brukar sömntiden förskjutas så att man vaknar tidigare, men ofta lägger man sig också tidigare. Det är även vanligare att äldre känner att de behöver ta en tupplur under dagen.9

Må som bäst

Vi har alla olika kroppar och olika levnadsvanor. Om du vill ta reda på om det är något särskilt du behöver tänka på för att må så bra som möjligt, idag och i framtiden, så kan du ta hjälp av våra hälsokontroller:

Hälsokontroll Standard och Hälsokontroll Bas är två hälsokontroller som bland annat utvärderar hjärt- och kärlhälsa, blodsocker, vitamin B12 och folat.

Du kan också välja någon av våra omfattande hälsokontroller för kvinnor respektive män, såsom Hälsokontroll Kvinna och Hälsokontroll Man.

Om du är kvinna och vill ta reda på om besvär som du upplever beror på klimakteriet kan du välja vårt Klimakteriepaket.