Senast uppdaterad: 2024-10-28
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 4 minuter
Vad är typ 2-diabetes och går det att förhindra?
Att ha högt blodsocker är skadligt för kroppen. Efter att vi ätit stiger vårt blodsocker, men tack vare hormonet insulin som bildas i bukspottkörteln ser det till att hålla nere vårt blodsocker på en acceptabel nivå. Däremot, vid typ 2-diabetes har kroppens förmåga att producera insulin blivit nedsatt, vilket gör att blodsockret fortsätter vara högt. Typ 2-diabetes kan orsakas av ohälsosamma levnadsvanor.
150.000 svenskar kan ha diabetes – utan att veta om det, då det inte alltid ger tydliga symtom
Nära 90% av alla med diabetes har typ 2-diabetes
Typ-2 diabetes kommer för det mesta smygande utan symtom och upptäcks ofta av en slump i en vanlig hälsokontroll där man tar blodsockerprover
Kan orsakas av ohälsosamma levnadsvanor
Vid typ 2-diabetes har man en minskad känslighet för hormonet insulin och därigenom en sämre förmåga att slussa in socker i våra celler. Detta leder till att sockret stannar kvar i blodet och blodsockernivån stiger, vilket skadar kroppen. Högt blodsocker ska tas på allvar, det kan skada blodkärlen och därmed öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar på sikt. Det kan även påverka kroppens minsta blodkärl såsom i nervsystemet, ögon och njurar. Förutom att kroppen skadas fysiskt kan det även vara en mental påfrestning som kan skapa stress och oro och påverka livskvaliteten. Det är inte bara känsligheten för insulin som är nedsatt, utan kroppens egna insulinproduktion blir också ofta efter en tid något nedsatt.
Vilka drabbas?
När vi blir äldre ökar risken för typ 2-diabetes, däremot drabbas allt fler yngre personer nu för tiden - även barn och tonåringar. Genetik är också en faktor som spelar roll. Ohälsosamma levnadsvanor såsom rökning, fysisk inaktivitet, långvarig stress, stillasittande och ohälsosamma matvanor ökar också risken för att utveckla typ 2-diabetes.
Hur upptäcks typ 2-diabetes?
Symtom
Typ 2-diabetes utvecklas oftast långsamt under en längre tid och ger därför sällan tydliga symtom, det är vanligt att ha ett högt blodsocker under längre tid utan att veta om det. Några symtom som kan visa sig är exempelvis att man behöver gå och kissa ofta, eller känner sig törstig och trött.
Blodprov
Det finns två viktiga markörer för att diagnostisera Typ 2-diabetes; HbA1c och Glukos. Dessa ingår i utvalda hälsokontroller på Werlabs.
HbA1c (sk långtidsblodsocker) – speglar hur blodsockret har varit i genomsnitt under ca 2-3 månader före provtagning. Ett värde mellan 42-47 mmol/l tyder på att man är i farozonen. 48 mmol/l eller mer vid två separata provtagningstillfällen indikerar att man har diabetes.
Glukos (Fastande Blodsocker) – speglar blodsockervärdet när blodprovet tas. Detta blodprov ska tas fastande, det vill säga utan att ha ätit något innan. Ett värde mellan 6.1-7.0 mmol/l tyder på att man ligger i farozonen. Vid 7.0 mmol/l eller mer vid två separata provtagningstillfällen indikerar att man har diabetes.
Minska risken
Kostvanor
Med hälsosamma kostvanor kan du minska din risk för att få typ 2-diabetes. Har du en känd diabetes sedan tidigare ger hälsosamma matvanor ett stabilare blodsocker, men rådgör alltid med din läkare kring matvanor om du har en känd diabetes. Här kommer några generella tips kring kost som är fördelaktig för blodsockret.
Välj långsamma kolhydrater: Råris, fullkornspasta, fiberrikt bröd, grovt knäckebröd, bönor, linser exempelvis. Kolhydrater höjer blodsockret, men kolhydrater är också något kroppen behöver. Långsamma kolhydrater innebär att blodsockret stiger långsamt under en längre tid för att därefter också sjunka långsamt. Den sk “blodsockerkurvan” blir jämnare och du mår bättre under dagen.
Begränsa snabba kolhydrater: “Vitt” bröd, pasta, bakelser, vissa flingor och müsli och glass exempelvis. Snabba kolhydrater gör att blodsockerkurvan blir hög snabbt och sjunker även snabbt. Du kan självklart äta snabba kolhydrater ibland, men ibland kan det vara bra att byta till långsamma!
Öka intaget av frukt, bär och grönsaker: Detta innehåller mycket fibrer som är bra för blodsockret. Däremot kan frukt och bär göra att blodsockret stiger snabbt, har man en känd diabetes sedan tidigare kan det räcka med en frukt i taget och inte mer än tre frukter på en dag.
Titta efter nyckelhålet: Nyckelhålet hittar du på olika livsmedel i matbutikerna och de innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har positiva effekter på blodsockret och har en förebyggande effekt mot att utveckla typ 2-diabetes. Positiva effekter av fysisk aktivitet kommer direkt - det är aldrig för sent att börja vara aktiv! Det är också bra vid diagnostiserad diabetes, däremot ska du alltid vid en känd diabetes rådgöra med din läkare kring fysisk aktivitet.
Hitta det du tycker är roligt! Med fysisk aktivitet räknas all form av rörelse: fotboll med dina vänner, tennis med dina barn, padel, dans, rask promenad med en vän eller en joggingtur i naturen.
Försök uppnå 30 minuters aktivitet om dagen, gärna lite pulshöjande. Har du brist på tid är de goda nyheterna att det inte behöver vara sammanhängande, det kan delas upp i två kvartar under dagen, exempelvis en cykeltur fram och tillbaka till jobbet!
Samla steg i vardagen: ta trappor istället för hiss, hoppa av bussen en station tidigare, parkera bilen längre bort. Ett bra riktmärke kan vara 7000 steg om dagen.
Kom ihåg att lite är bättre än ingenting alls! 20 minuters aktivitet är bättre än ingenting!
Sömnvanor
Se också till att ha goda sömnvanor. Studier visar att sömnbrist gör att vi tenderar att äta mer ohälsosamt, vilket på sikt kan leda till typ 2-diabetes.
Prioritera din sömn och återhämtning.
De flesta av oss behöver 7-8 timmar sömn varje natt för att kroppen ska få tillräcklig återhämtning.
Undvik koffein på eftermiddagen. Koffein stannar kvar i kroppen minst 8 timmar och kan leda till att det blir svårt att somna på kvällen.
Försök varva ned 1-2 timmar före sänggåendet med några andningsövningar, läsa en bok eller reflektera över dagen. Det är lätt hänt att fastna med att scrolla på telefonen, men det är mindre bra för nattsömnen. Det blåa ljuset från telefonen gör att vår hjärna tror att det är dagtid vilket gör det svårare att somna och kan leda till fler uppvaknanden under natten.
Ha regelbundna sovtider för att få den bästa sömnen. Gå och lägg dig samma tid på kvällen och stig upp vid samma tid på morgonen.
Du kan också minska risken för typ 2-diabetes genom regelbundna hälsokontroller där du kan kontrollera blodsockret. Då typ 2-diabetes utvecklas långsamt är det bra att kontrollera blodsocker regelbundet för att hålla koll och även kunna upptäcka högt blodsocker i ett tidigt skede. Ju tidigare ett högt blodsocker upptäcks, desto lättare är det att till och med kunna förhindra eller fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes.
Hur behandlas typ 2-diabetes?
Vid en diagnostiserad typ 2-diabetes krävs behandling för att få hjälp att hålla blodsockret på en stabil nivå. Behandlingen är individuell och sker med tabletter eller insulinsprutor tillsammans med hälsosamma levnadsvanor.