Jordnötsallergenkomponent Ara h 2 IgE
Jordnötsallergi är en av de vanligaste och potentiellt allvarligaste matallergierna. Jordnötter innehåller flera olika proteiner som kan orsaka allergiska reaktioner. Genom komponentdiagnostik kan man mäta IgE-antikroppar mot specifika jordnötskomponenter, som Ara h 2.
Vad är Ara h 2?
Ara h 2 är ett lagringsprotein (2S albumin) i jordnötter och anses vara en av de mest potenta och kliniskt relevanta jordnötsallergenerna. Det är stabilt vid upphettning och matsmältning, vilket innebär att det behåller sin allergiframkallande förmåga även i processade jordnötsprodukter.
Varför analyseras IgE mot Ara h 2?
Analys av IgE-antikroppar mot Ara h 2 är särskilt värdefull eftersom:
Det hjälper till att bedöma risken för allvarliga reaktioner. Personer med IgE-antikroppar mot Ara h 2 har en signifikant högre risk att drabbas av systemiska reaktioner, inklusive anafylaxi, jämfört med de som är sensibiliserade mot andra jordnötskomponenter (som t.ex. Ara h 8, som oftare är kopplat till mildare, orala symtom vid korsreaktivitet med pollen).
Det kan vägleda beslut om kostråd och behov av adrenalinpenna.
Det kan vara till hjälp vid planering av oral födoämnesprovokation.