Jordnötsallergenkomponent Ara h 2 IgE

Jordnötsallergi är en av de vanligaste och potentiellt allvarligaste matallergierna. Jordnötter innehåller flera olika proteiner som kan orsaka allergiska reaktioner. Genom komponentdiagnostik kan man mäta IgE-antikroppar mot specifika jordnötskomponenter, som Ara h 2.

Vad är Ara h 2?

Ara h 2 är ett lagringsprotein (2S albumin) i jordnötter och anses vara en av de mest potenta och kliniskt relevanta jordnötsallergenerna. Det är stabilt vid upphettning och matsmältning, vilket innebär att det behåller sin allergiframkallande förmåga även i processade jordnötsprodukter.

Varför analyseras IgE mot Ara h 2?

Analys av IgE-antikroppar mot Ara h 2 är särskilt värdefull eftersom:

  • Det hjälper till att bedöma risken för allvarliga reaktioner. Personer med IgE-antikroppar mot Ara h 2 har en signifikant högre risk att drabbas av systemiska reaktioner, inklusive anafylaxi, jämfört med de som är sensibiliserade mot andra jordnötskomponenter (som t.ex. Ara h 8, som oftare är kopplat till mildare, orala symtom vid korsreaktivitet med pollen).

  • Det kan vägleda beslut om kostråd och behov av adrenalinpenna.

  • Det kan vara till hjälp vid planering av oral födoämnesprovokation.