Allergi - en vanlig överreaktion från immunförsvaret

Allergier är vanliga och kan ha en stor inverkan på livskvaliteten. Allergi innebär oftast en överreaktion från immunsystemet mot ett ämne (allergen) som egentligen inte borde vara skadligt för kroppen. Allergener kan vara allt från pollen och husdjurshår till vissa livsmedel och mediciner. När immunsystemet känner igen allergenet, svarar det genom att frisätta histaminer och andra kemikalier som kan orsaka en mängd olika symtom såsom nästäppa, klåda, rinnande ögon, hudutslag och andningssvårigheter.

Celiaki

Celiaki kallas ibland för glutenintolerans eller glutenallergi, men är egentligen en autoimmun sjukdom där kroppen reagerar på gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. När gluten kommer i kontakt med tarmväggarna skapas inflammation som orsakar skador på tarmarna. Symptomen på glutenallergi kan vara svåra att skilja från andra matsmältningsproblem, men vanliga tecken är diarré, buksmärta och ofrivillig viktminskning. Behandlingen för glutenallergi är en glutenfri kost, vilket innebär att man undviker alla livsmedel som innehåller vete, korn eller råg. Dock är det viktigt att inte undvika gluten under en pågående utredning för celiaki.

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är en av de vanligaste allergierna. Den orsakas av en överreaktion på proteinet som finns i päls, hud och saliv från pälsdjur. Symptomen på pälsdjursallergi inkluderar nysningar, rinnande näsa, klåda och hudutslag. För att behandla pälsdjursallergi kan man undvika att vistas i närheten av djur, använda allergivänliga husdjursprodukter eller ta mediciner såsom antihistaminer.

Gräspollenallergi

Gräspollenallergi, eller hösnuva, orsakas av en överreaktion på pollen från gräs. Symptomen inkluderar nysningar, rinnande näsa, klåda och trötthet. Behandlingen för gräspollenallergi kan inkludera mediciner såsom antihistaminer och kortikosteroider, eller allergen immunterapi (AIT) som hjälper kroppen att tolerera allergenet.

Trädpollenallergi

Trädpollenallergi orsakas av en överreaktion på pollen från träd, såsom björk, alm och hassel. Symptomen liknar gräspollenallergi och inkluderar nysningar, rinnande näsa och klåda. Behandlingen kan vara liknande gräspollenallergi, med mediciner och allergen immunterapi.

Matallergi

Matallergi är vanligt men har mycket olika svårighetsgrad hos olika individer. Den orsakas av en överreaktion på protein i maten, såsom jordnötter, mjölk, ägg och skaldjur. Symptomen på matallergi kan variera från milda till allvarliga såsom lindriga magbesvär och klåda till andningssvårigheter, svullnad i ansiktet och buksmärtor. För att diagnostisera matallergier kan man ta ett blodprov eller utföra ett pricktest. Pricktest innebär att en liten mängd av det misstänkta allergenet appliceras på huden, och om det utvecklas en rodnad eller en klåda i området, indikerar det en allergisk reaktion. Behandlingen för matallergi är att undvika de livsmedel som orsakar allergiska reaktioner, och att ha medicinering till hands för att hantera eventuella symtom. Notera att innan du gör stora förändringar i din kosthållning bör du samråda med din läkare eftersom korsallergi och falskt positiva test förekommer. Matallergiutredning bör i första hand göras vid stark misstanke om födoämnesallergi med tydliga symptom.

Diagnostisering av allergier

Om du misstänker att du har allergi, är det enkelt att ta ett blodprov. Därefter rådgör du med sjukvården för rätt diagnos och behandling. Oftast genomförs en fysisk undersökning och samtal för att fastställa om det finns några utlösande faktorer för din allergi.

Följande markörer testas inom hälsoområde Allergi

Våra hälsokontroller och blodprover

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.

Gräspollenallergi-test

Gräspollenallergi-test

Mäter markör för gräspollen.

Ger dig svar på om du är allergisk mot gräspollen.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom nysningar, rinnande ögon, klåda i näsa eller andningsbesvär är orsakade av gräspollen.

Matallergi-test

Matallergi-test

Mäter markörer för matallergi.

Ger dig svar på vilken matallergi du har.

Upptäcker om du är allergisk mot komjölk, ägg, vete, soja eller jordnöt.

Pälsdjursallergi-test

Pälsdjursallergi-test

Mäter markörer för pälsdjur.

Ger dig svar på vilket pälsdjur du är allergisk mot.

Upptäcker om du är allergisk mot hund, katt, häst eller gåsfjäder.

Pollenallergi-test

Pollenallergi-test

Mäter markörer för gräs- och trädpollen.

Ger dig svar på om du är allergisk för gräs- eller trädpollen.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom nysningar, rinnande ögon, klåda i näsa eller andningsbesvär är orsakade av pollen.

Trädpollenallergi-test

Trädpollenallergi-test

Mäter markör för trädpollen.

Ger dig svar på om du är allergisk mot trädpollen.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom nysningar, rinnande ögon, klåda i näsa eller andningsbesvär är orsakade av pollen.

Glutenintoleranstest

Glutenintoleranstest

Mäter markör för glutenintolerans.

Kan påvisa tecken på om du är glutenintolerant.

Upptäcker intolerans som kan tyda på att dina besvär såsom trötthet, diarré, viktminskning och nedstämdhet kan vara orsakade av glutenintolerans.

Artiklar relaterade till hälsoområde Allergi

Pollenallergi – Symtom och behandling – Werlabs

Pollenallergi – Symtom och behandling – Werlabs

Har du rinnsnuva, nästäppa, röda, kliande ögon? Nyser du ofta eller känner att din andning är påverkad? Var fjärde vuxen person i Sverige besväras av pollenallergi, och för många har symtomen kommit ovanligt tidigt i år.
Läs mer
Gluten - Glutenintolerans (Celiaki) och veteallergi

Gluten - Glutenintolerans (Celiaki) och veteallergi

Allt fler svenskar avstår gluten av hälsoskäl men långt ifrån alla mår bättre av det. Werlabs reder ut begreppen kring glutenintolerans, veteallergi och den minst sagt luriga noceboeffekten.
Läs mer
Vad kan man göra åt pollenallergi?

Vad kan man göra åt pollenallergi?

Pollenallergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar mot proteiner som finns i pollen och sporer. I Sverige är det framför allt pollen från lövträd såsom björk, al och hassel, samt gräs och gråbo som brukar framkalla allergiska besvär. Vissa kan även drabbas av allergi från sporer från ormbunkar, mossor, alger och svampar.

Läs mer