Jordnötsallergi test - Ta reda på om du är allergisk mot jordnötter

Jordnötsallergi kan ge en allvarlig och potentiellt livshotande allergisk reaktion. Symptomen varierar från milda till svåra och behandlingen vid svår allergi kan innebära att undvika jordnötter och ha en adrenalinpenna till hands vid en eventuell reaktion. Men vad orsakar denna allergi och hur kan man testa sig för den? På denna sida kommer vi att ta en närmare titt på vad som orsakar jordnötsallergi, vanliga symptom och hur man tar reda på om man har en allergi mot jordnötter.

Vad är jordnötsallergi och varför blir man allergisk?

Jordnötter är egentligen inte en nöt utan en baljväxt som växer under jorden. Jordnötsallergi innebär att man får en immunreaktion mot proteinet i jordnötter och kan orsaka allt från milda till svåra allergiska reaktioner. Det finns inget botemedel för denna allergi och det bästa sättet att undvika en reaktion är att undvika jordnötter helt.

Det är inte helt klarlagt varför vissa personer utvecklar allergi mot jordnötter. Man vet dock att immunförsvaret hos dessa personer överreagerar på proteinerna i jordnötter och skapar antikroppar mot dem.

Risken att drabbas av allergi ökar om en eller båda av dina föräldrar är allergiska. Viss forskning visar även att tidig introduktion av jordnötter i små barns kost kan minska risken för att utveckla allergi.

Vanliga symptom

Symptomen vid en allergisk reaktion på jordnötter kan variera från person till person och kan vara både milda och allvarliga. De vanligaste symptomen inkluderar:

  • klåda i munnen

  • svullnad av läppar och tunga

  • nässelutslag

  • kräkningar och magont

  • andningssvårigheter

Allergiska reaktioner mot nötter eller jordnötter visar sig ofta inom några minuter.

Jordnötsallergi kan leda till en allvarlig allergisk reaktion

I mer allvarliga fall kan det leda till en anafylaktisk chock som är livshotande. Vid en allergisk chock kan du bli medvetslös och få svårt att andas. Om detta inträffar, ring genast 112.

Kan jordnötsallergi vara luftburen?

Det finns en utbredd uppfattning att en allergisk reaktion kan utlösas genom att andas in jordnötsdamm eller aerosoler. Emellertid visar vetenskaplig forskning att det är osannolikt att jordnötsproteiner i luften, till exempel i ett flygplan, kan orsaka en allergisk reaktion. Enligt Astma- och Allergiförbundet är det mest troligt att man reagerar på jordnötter genom direktkontakt, antingen genom att äta dem eller genom hudkontakt med jordnötsproteiner.

Hur testar man för jordnötsallergi?

Om du misstänker att du är allergisk mot jordnötter är det viktigt att konsultera en läkare för ett korrekt test. Det finns olika typer av tester som kan utföras, inklusive hudtest där en liten mängd jordnötsprotein appliceras på huden och eventuella reaktioner observeras, blodprov som mäter immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot jordnötsprotein och eliminationsdiet där man undviker att äta jordnötter för att se om symptomen försvinner.

Hos Werlabs ingår IgE antikroppar mot jordnötter i dessa tester:

  • Matallergi-test

  • Allergitest XL

Behandling

Som nämnts tidigare finns det inget botemedel mot jordnötsallergi. Om en person får en reaktion på jordnötter är det viktigt att omedelbart ta ett antihistamin och söka medicinsk hjälp beroende på allvarlighetsgrad. I allvarliga fall av anafylaktisk chock kan adrenalinpenna vara nödvändigt. Långsiktig behandling innebär att undvika jordnötter och andra produkter som innehåller jordnötter, samt att alltid ha en adrenalinpenna till hands vid en eventuell reaktion.

Ärftlighet och andra allergier

Det finns en genetisk predisposition för jordnötsallergi, vilket innebär att personer med en familjehistoria av allergiska reaktioner har en högre risk att utveckla det. Dessutom är det vanligt att personer med jordnötsallergi också är allergiska mot andra nötter eller frön, så det är viktigt att konsultera en läkare för att fastställa eventuella andra allergier.

Källor:

[^1^]: "Jordnöt - Astma- och Allergiförbundet." http://astmaoallergiforbundet.se/allergi/matallergi/jordnot

Matallergi-test

Matallergi-test

Mäter markörer för matallergi.

Ger dig svar på vilken matallergi du har.

Upptäcker om du är allergisk mot komjölk, ägg, vete, soja eller jordnöt.

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.