Folat (Folsyra)

Vad är folat (folsyra)?

Folsyra är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod (de röda blodkropparna) ska bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning. Folat är en sensibel markör för bristande upptag från tarmen (ex. vid celiaki, efter tunntarmsresektion). Även lågt vid bristande intag (vegan, vegetarian, äldre med ensidig kost, nedgångna alkoholister). Ofta brist på folat vid vitamin B12-brist. Brist även vid njursvikt.

Varför behöver man analysera folat (folsyra)?

Vanliga orsaker till Folsyrebrist:

  • Celiaki - dominerande orsak, ofta med samtidig B12- och järnbrist

  • Graviditet - ökat behov (se nedan om behovet av adekvat folatstatus vid konceptionen)

  • Hemolytisk anemi - ökat behov

  • Vad innebär ett förhöjt värde av folat?

  • Förhöjda folatvärden ses vid substitutionsterapi (vitaminpreparat) och kan även ses som ”sekundärfenomen” till B12-brist.

Vad innebär låga värden av folat?

Låga värden ses vid malnutrition, malabsorption (särskilt vid celiaki), graviditet, hemolytiska anemier, myeloproliferativa tillstånd, kroniska inflammationer, epilepsibehandling med fenytoin och barbiturater.

Vilken mat innehåller folat?

Folsyrainnehåll (mikrogram per 100 gram)

Rekommenderat dagsintag är 200 mikrogram men för gravida gäller 400 mikrogram. Den som dagligen vill få i sig 400 mikrogram folsyra via kosten måste vara noga med vad som hanmnar på tallriken. Halten folsyra minskar också vid uppvärmning och tillagning varför råa grönsaker har högre halt. I listan nedan anges folsyrainnehåll i den råa råvaran.

  • Spenat 194

  • Broccoli 175

  • Röd paprika 77

  • Ärtor 65

  • Brysselkål 61

  • Isbergssallat 56

  • Rågbröd 32

  • Apelsin 30

  • Gröna bönor 30

  • Vitt franskbröd 29

  • Hjortron 26

  • Tomat 20

  • Banan 19

  • Morot 14

  • Oliver svarta/gröna 10

  • Äpple 2