Article image
Senast uppdaterad: 2022-03-31
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 4 minuter

Så kan du minska dina pollenbesvär!

Har du rinnsnuva, nästäppa eller röda och kliande ögon? Nyser du ofta eller känner att din andning är påverkad? Då kan du ha pollenallergi. Nästan 30% av alla svenskar besväras idag av pollenallergi så det är mycket vanligare än man tror.

Om du normalt sett får pollenallergi varje år är du van vid att känna igen symtomen men om det uppstår tveksamheter är det viktigt att veta hur pollenallergi och covid-19 skiljer sig åt.

- Halsont, hosta eller feber är vanliga symtom på covid-19 men ovanliga allergisymptom, enligt Lars Malmqvist, läkare på Werlabs.

Det här händer i kroppen

När du får allergiska symtom är det ditt immunförsvar som överreagerar. Det bildas antikroppar, IgE, mot vissa ämnen som är helt ofarliga. Ämnena som också kallas allergener finns framför allt i pollen, livsmedel och hos pälsdjur.

Varje gång du exponeras för allergener som du bildat antikroppar mot kan du få en allergisk reaktion. Symtomen kan vara allt från en nysning till så kallad anafylaktisk chock, ett livshotande tillstånd som oftast orsakas av insektsbett, läkemedel eller vissa födoämnen.

Risk för astma och korsallergi

Om du har pollenallergi eller pälsdjursallergi som också är luftburen, har du ökad risk att få astma, en sjukdom som kan ge svåra andningsbesvär och sätta gränser för din fysiska förmåga.

Kliar det i munnen när du äter något speciellt, eller svullnar läpparna, munnen eller svalget? Då kan du ha det som kallas korsallergi som är särskilt vanligt bland pollenallergiker. Den allergiska reaktionen beror då på att vissa ämnen i det du äter, liknar de pollen som du är allergisk mot.

Både arv och miljö bakom allergi

Varför är det då bara vissa som lider när knopparna brister och luften yr av pollen? Om en eller båda föräldrar har någon form av allergi är risken större att barnet också drabbas men även miljöfaktorer spelar roll.

Generellt har andelen som drabbas av allergi ökat ända sedan 1950-talet. När det gäller just pollenallergi ser man en fortsatt tydlig ökning bland barnen. En orsak kan vara att vi lever i en ohälsosamt ren miljö. Den så kallade hygienhypotesen går ut på att kroppens immunförsvar får för lite stimulans av smittsamma mikroorganismer, som virus och bakterier.

För inte länge sedan fick föräldrar rådet att vänta med att ge sina barn mjölk, ägg, fisk och nötter. Ny forskning visar tvärtom att tidig exponering för den typen av mat minskar risken för att barnet ska utveckla allergi.

Ett blodprov visar om du bär på IgE

En allergiutredning kan visa om du har allergi mot pollen och/eller något annat. Ett blodprov visar om du har antikroppar mot allergen (IgE) i blodet. Ju högre värde blodprovet visar, desto större är sannolikheten att du har en allergi som ger symtom.

Som väl är finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan minska symtomen. Om dina besvär inte går över med receptfritt läkemedel bör du söka vård och göra en allergiutredning. Om ditt barn visar tecken på allergi eller bär på antikroppar mot allergen, IgE, bör du låta en barnläkare eller allmänläkare bedöma om barnet behöver genomgå en allergiutredning.

Vaccination ett alternativ

Vaccination, så kallad allergenspecifik immunterapi, är ett alternativ om du har svår allergi mot vanliga pollen som inte går att undvika, till exempel från gräs eller björk. Det innebär att du genomgår ett rätt så omfattande behandlingsprogram. För gräsallergi finns nu behandling i tablettform. Vaccinering mot andra pollenallergier inleds ofta med en injektion i veckan under flera månader. Därefter får du en underhållsspruta varannan månad. De allra flesta som vaccineras mot sin pollenallergi, 90-95 procent, får betydligt mindre symtom, och en del blir helt symtomfria.

Så kan du själv minska besvären

För den som är allergisk mot pollen är det svårt att inte utsätta sig för allergenet, men det finns det några saker du kan göra för att minska besvären under pollensäsongen.

  • Träna inomhus. Du kan träna utomhus när det har regnat eller morgondaggen ligger kvar och hindrar pollenet att spridas i luften.

  • Byt kläder när du kommer hem och duscha bort eventuellt pollen innan du går och lägger dig.

  • Sätt in pollenfilter om du har vädringsfönster eller vädra på natten.

Om någon i din närhet drabbas av en kraftig allergisk reaktion, så kallad anafylaktisk chock – ring 112. Den som en gång drabbats bör alltid ha med sig en adrenalinpenna som kan vara livräddande i väntan på sjukvård.