C-reaktivt protein (CRP)

Vad är CRP?

CRP står för C-reaktivt protein som produceras i levern och reagerar på inflammation. När din kropp utsätts för infektioner och inflammationer bildar den olika ämnen som gör att olika försvarsreaktioner sätts i gång. CRP är ett sådant ämne och används därför som inflammationsmarkör.

Normalt stiger CRP ca 6-12 timmar efter en infektion utbrutit för att sedan sjunka när infektionen som orsakar inflammationen lagt sig.

Hitta rätt test för dig

Våra blodprov

Vad är CRP?

CRP (C-reaktivt protein) kan mätas antingen kapillärt (fingerstick) eller venöst (via armen). Vissa omständigheter gör att CRP-värdet förhöjs, vilket gör att det kan bli missvisande. Några av dessa är fysisk ansträngning (motion), spiral, graviditet, fetma. Notera att Werlabs endast använder venösa blodtester då dessa har en högre tillförligthet och är mer exakta än kapillära blodprov.

Varför behöver man analysera CRP?

Ett CRP prov görs av flera anledningar. CRP används bland annat för att identifiera och hålla koll på infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation, såsom cancer i lymfkörtlar (lymfom), sjukdomar i immunsystemet, svullnad av blodkärl i huvud och hals, smärtsam svullnad av vävnader som kantar lederna (reumatoid artrit), svullnad och blödning i tarmarna (inflammatorisk tarmsjukdom) eller infektion av ett ben (osteomyelit). CRP används även för att kontrollera hur väl behandlingar fungerar, såsom behandling för cancer, eller för en infektion.

Högt CRP-värde

Höga nivåer av CRP orsakas av infektioner och många långvariga sjukdomar. Men ett CRP-test kan inte visa var inflammationen ligger eller vad som orsakar det. Höga CRP-nivåer tyder på en bakteriell infektion. Andra tester kan behövs för att finna orsaken och platsen för inflammationen.

Låga CRP värden

Ett lågt CRP-värde är normalt och innebär att kroppen inte är utsatt för inflammation.

Werlabs Hälsokontroll XL

1 395 kr

Förstå de åtta viktigaste områdena av din hälsa med 33 hälsomarkörer samt en personlig läkarkommentar. Läs mer.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.