D-vitamin
Varför analyserar man D-vitamin?
D-vitamin är en viktig beståndsdel i kroppens ämnesomsättning och brist på vitaminet har en roll i många sjukdomar. Risken för såväl infektionssjukdomar som vinter- och vårdepressioner, multipel skleros, cancer, diabetes, hjärtsjukdom, benskörhet, generell värk och övervikt kan öka vid D-vitaminbrist.
Osäker på vilket test som passar för dina behov?
Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.
Hitta testet för migeller
Se alla blodprovVad är D-vitamin?
D-vitamin är, till skillnad från vad namnet föreslår, ett steroidhormon. D-vitaminet har en stor påverkan på vår hälsa eftersom det påverkar hundratals gener i de flesta av kroppens celler.
D-vitamin påverkar kroppens förmåga att ta upp fosfor och kalcium som är nödvändiga ämnen för att skelett och tänder ska växa och fungera normalt. D-vitamin spelar också en viktig roll för immunsystemets funktion. Det är däremot oklart om D-vitamin har andra hälsobefrämjande effekter.
När vi vistas utomhus på sommaren så bygger vi upp ett lager av D-vitamin som kroppen sedan förbrukar under den mörka delen av året. Kroppen lagrar sedan D-vitamin i cirka tre månader (personlig variation förekommer) så det är inte förrän tre månader efter de soliga månaderna som vi känner av låga D-vitaminnivåer.
- Snabbt & smidigt blodprov på valfritt provtagningsställe
- Konfidentiella resultat online i 'Min journal' via BankID
- Ackrediterade samarbeten för blodprovstagning och analys
- Legitimerad Werlabs-läkare kommenterar dina resultat
Hur bildas D-vitamin?
När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning producerar kroppen D-vitamin via kolesterol som sedan skickas till lever och njurar där det ombildas till en aktiv form.
På sommaren behöver du inte vara ute långa stunder för att din kropp ska bilda tillräckligt med D-vitamin. För en person med ljus hy räcker det med cirka 15 minuters solexponering i t-shirt. Mörkhyade och äldre personer har en sämre förmåga att bilda D-vitamin via solen varför dessa kan behöva vistas i solen längre tid för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Det är dock värt att notera att strålskyddsmyndigheten avråder från långvarig exponering av solljus.
På vintern är solen i Sverige alltför svag för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. Du kan därför då behöva få i dig D-vitamin via maten eller tillskott.
Hur får man D-vitaminbrist?
D-vitaminbrist drabbar framför allt äldre och mörkhyade människor som har en nedsatt förmåga att bilda D-vitamin från solen. Heltäckande klädsel är också en riskfaktor för D-vitaminbrist.
D-vitaminbrist kan också grundas på nedsatt omvandling av D-vitamin i huden och det är vanligt att värdena kan ligga under referensgränserna under vinterhalvåret eftersom solens strålar då inte är tillräckligt starka för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. D-vitaminbrist kan också orsakas av nedsatt binjurefunktion (hypoparathyroidism) men detta är en ovanligt sjukdom.
Hur mycket D-vitamin behöver jag?
Enligt NN2012 (Nordiska Näringsrekommendationer 2012) är genomsnittsbehovet av D-vitamin beräknat till 7,5 mikrogram per dag. Siffran är beräknad så att behovet ska täckas för så gott som alla trots variation i ålder och hur mycket vi exponerar huden för sol, rekommenderas 10 mikrogram per dag, respektive 20 mikrogram för de över 75 år och de med liten solexponering.
Rekommenderat dagligt intag/ vitamin D3
- Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram
- Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram
- Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram
- Vuxna över 75 år: 20 mikrogram

D-vitamintest
495 kr
Vi kan få i oss D-vitamin dels genom att det bildas i huden vid solexponering, dels genom kosten.
D-vitaminbrist kan påverka symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet. Med D-vitamintestet får du se hur just din nivå ligger.
1 hälsomarkör
Vilka livsmedel är bra källor för D-vitamin?
Bra källor till D-vitamin är framför allt fet fisk. Nedan listas D-vitamin innehåll per livsmedel. Sifforna anges i mikrogram per 100 gram livsmedel.
- Abborre, gös, och skarpsill: 20-30 µg
- Böckling, inlagd sill, lax, sardiner, sardeller, regnbågslax, öring, makrill: 10-20 µg
- Vild svamp tex kantarell, trattkantarell och karl johan: 15-60 µg
- Pinklax, röding, havsabborre, tonfisk, gädda, guldsparid, hälleflundra, strömming, braxen, sik: 5-10 µg
- Fågel tex kyckling: 1-2 µg
- Berikad fil, yoghurt och drycker tex mjölk och havredryck: 0,5-2 µg
- Kött (nöt, fläsk): 1 µg
- Vitamin D berikat margarin: 10 µg
- Ägg: 2 µg
Hur mäter man D-vitamin?
Det finns väldigt små mängder D-vitamin tillgängligt i blodet så testet kräver dels relativt mycket blod och komplicerad analys. D-vitamin mäts i nmol/L (nanomol / liter).
Vilken nivå av D-vitamin bör man ha?
Kroppens nivå av D-vitamin varierar naturligt under året. Under vinterhalvåret är den ultravioletta strålningen för svag för att kroppen ska kunna producera d-vitamin. D-vitamin lagras i kroppen så har du fått tillräckligt med soljus under sommarhalvåret så använder din kropp det d-vitamin som finns tillgängligt. Har du mindre lagrat från sommaren så ökar risken för att din d-vitaminnivå att sjunka till bristfällig nivå redan under hösten. Har du mer lagrat så klarar du dig längre.
Riktvärden för D-vitaminnivåer enligt Danska Sundhetsstyrelsen:
- <25 nmol/L brist
- 25-50 nmol/L insufficiens
- >50 nmol/L sufficiens
- >75 nmol/L optimal
- >250 nmol/L potentiellt toxisk
Kan man överdosera på D-vitamin?
Stora mängder (över 250 nmol/L) D-vitamin är giftigt och kan leda till att du får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Det är inte möjligt att överdosera D-vitamin enbart via kosten, men om man tar kosttillskott som innehåller stora mängder D-vitamin går det att överdosera. Rekommendationen för vuxna är max 100 mikrogram per dag enligt Europeiska livsmedelsverket EFSA 2012.
Vad innebär ett högt D-vitaminvärde?
Höga värden ses vid hyperparathyreoidism, vid stort intag av D-vitamin, sarkoidos och andra granulomatösa sjukdomar med ökad kalciumkoncentration, samt ofta vid graviditet. Toxiska värden (>ca 250 nmol/L) ses speciellt vid intag av vitaminkoncentrat (Afi-D2 Forte). Detta kan leda till hyperkalcemi och metastatisk förkalkning i mjukdelar. Halveringstiden anses vara 2-3 veckor, medan den terminala halveringstiden är betydligt länge.
Våra mest populära hälsokontroller

Hälsokontroll XL
1 395 kr
Din livsstil har en direkt påverkan på hur du mår på insidan. Välj Hälsokontroll XL för att få bred kunskap om ditt hälsotillstånd idag och få insikt om hur din livsstil kan påverka din hälsa på sikt.
33 hälsomarkörer

Hälsokontroll XL Plus
1 995 kr
Denna hälsokontroll är för den som inte bara bryr sig om sin hälsa utan även är aktivt intresserad av sin hälsa. XL Plus ger ‘det lilla extra’ och ger mer exakta värden för vissa områden av din hälsa (ex. vitaminer & mineraler, njurar, lever och blodsocker).
43 hälsomarkörer

Covid-19 Antikroppstest
750 kr
Testet påvisar förekomsten av antikroppar (IgG) och kan ge dig svar på frågan om du har haft Covid-19. Testet tas venöst, dvs. testet tas i armvecket av behörig sjukvårdspersonal.
Covid-19 Antikroppstest provtagningsställen
Enbart tillgängligt i vissa städer. Klicka här för en lista på städer.
Läs mer & beställSå fungerar det
Tre enkla steg för att ta reda på hur du mår på insidan, där det räknas.
Beställ
Beställ din hälsokontroll med e-post eller BankID.
Ta ditt prov
Välj provtagningsställe och ta ett vanligt blodprov.
Få snabba svar
En utförlig läkarkommentar medföljer dina provsvar.