Toggle Navigation Meny Stäng

Magnesium

Vad är magnesium?

Magnesium är ett spårämne som spelar en viktig roll i människans ämnesomsättning. Magnesium kan inte produceras i kroppen utan måste intas i maten. Magnesiumbrist med synliga symtom är relativt sällsynt. Låga nivåer av magnesium i kroppen har förknippats med utveckling av ett antal sjukdomar som astma, diabetes och benskörhet. I rätt mängd spelar magnesium en roll för att förhindra både stroke och hjärtinfarkt. Magnesium har visat sig kunna lindra symtomen på fibromyalgi, migrän, och premenstruellt syndrom.

Vad orsakar magnesiumbrist?

Magnesiumbrist (hypomagnesemi) kan ses vid undernäring, sjukdomar som orsakar malabsorption, och vid en överskottsförlust av magnesium via njurarna. Magnesium överskott (hypermagnesemi) kan ses vid intag av tillskott som innehåller magnesium och vid minskad njurfunktion.

Någon med mild till måttlig magnesiumbrist kan ha någon eller några ospecifika symptom. Utdragna eller allvarliga brister kan orsaka illamående, aptitlöshet, trötthet, förvirring, muskelkramper, kramper, förändringar i hjärtfrekvens och domningar eller stickningar. De kan också påverka kalciummetabolismen och förvärra kalciumbrister. Symtom på överskott magnesium kan vara liknande dem i magnesiumbrist som är illamående, muskelsvaghet, förlust av aptit, och en oregelbunden hjärtfrekvens.

Test för magnesiumbrist

Magnesium finns inte som enskilt test men det igår i Hälsokontroll XL och i vårt Vitamin & Mineraltest.

1. Beställ test 2. Lämna prov 3. Få svar i din onlinejournal

Eller välj bland våra andra tester.


Varför behöver du magnesium?

Din kroppp behöver magnesium för att kunna skapa enzymer, DNA och RNA samt har en viktig roll för att dina nerver och muskler ska fungera. Magnesium reglerar även dina nivåer av kalicum och D-vitamin och påverkar både blodtryck och blodsocker. Ämnet påverkar också leverfunktion, immunförsvaret, hormonsystemet och ämnesomsättningen. Det finns även vetenskaplig stöd för att att magnesium minskar risk för diabetes, benskörhet och depression.

Varför testa magnesium?

Magnesiumtestning kan göras som en uppföljning till kroniskt låga blodnivåer av kalcium och kalium. Det kan också göras när en person har symptom som kan bero på en magnesiumbrist, såsom muskelsvaghet, ryckningar, kramper, förvirring, hjärtarytmier, och kramper. Magnesiumnivån kan granskas som en del av en utvärdering av malabsorption, undernäring, diarré eller alkoholism. När magnesium- och/eller kalciumtillskott är nödvändigt kan nivån av magnesium i blodet kontrolleras med jämna mellanrum för att granska effektiviteten av behandlingen.

Eftersom en låg magnesiumnivå kan med tiden leda till fortsatt låga kalcium- och kaliumnivåer, kan det kontrolleras för att diagnostisera problem med kalcium, kalium, och fosfor. Magnesiumnivåer kan mätas ofta för att övervaka resultat från oral eller intravenös magnesium tillskott.

Livsmedel som innehåller magnesium

En mängd olika livsmedel innehåller små mängder av magnesium, särskilt gröna grönsaker som spenat, liksom fullkorn och nötter. Livsmedel som har kostfiber är oftast också bra källor till magnesium. Kroppen bibehåller sin magnesiumnivå genom att reglera hur mycket den absorberar och hur mycket det utsöndrar eller bevarar i njurarna.Magnesiumbrist Symptom


Högt magnesiumvärde

Förhöjda blodnivåer av magnesium beror sällan på kosten utan är oftast resultatet av utsöndringsproblem. Ökade nivåer ses i samband med bland annat sköldkörtelproblem.

Vad påverkar magenesium?

Läkemedel som kan öka magnesiumnivåer inkluderar sköldkörtelmedicinering, vissa antibiotika, och produkter som innehåller magnesium. Läkemedel som kan minska magnesiumnivåer inkluderar digoxin, diuretika, insulin, vissa antibiotika, laxermedel.

Lågt magnesiumvärde

Symtom på brist av magnesium kan vara: benskörhet, huvudvärk (migrän), kramper, matsmältningsproblem, hämmad tillväxt, nervproblem, depression, störningar i hjärtfunktionen, njurproblem, sömnproblem (som att vakna för ofta och för tidigt), minnesproblem, astma, förstoppning m.m. Brister är även kopplade till det metabola syndromet: högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, höga värden av det onda LDL-kolesterolet, diabetes och övervikt genom störd insulinkänslighet.


Testa ditt magnesium

Hälsokontroll XL - 33 blodmarkörer inklusive magnesium

Eller välj bland våra andra tester.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Ett blodprov, många svar

Beställ den hälsoanalys som passar dig

Ta blodprov på närmaste lab redan dagen efter

Få snabba provsvar med läkarens kommentar i din journal

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.

Vilka tester och testpaket innehåller magnesium?

Magnesium finns med i flera analyspaket. De flesta väljer Hälsokontroll XL som är en omfattande kontroll med 32 blodmarkörer inom 8 fokusområden. Analysen finns även med i Vitaminer/Mineraler. Du kan även utforska alla tester genom att trycka på knappen nedan:


Visa Tester