Senast uppdaterad: 2016-01-01

Granskad av: Werlabs team av läkare

Doktor Rangan Chatterjee om prediabetes, typ 2-diabetes och dess symptom och åtgärder

Typ 2-diabetes är ett tillstånd där du lite förenklat har för mycket socker i blodet. Men det som kanske är viktigast att förstå är att det som orsakar typ 2-diabetes för de flesta av oss är ett tillstånd som kallas insulinresistens.

Insulin är ett hormon som ser till att blodsockernivån ligger på en låg och relativt stabil nivå. Vid insulinresistens krävs det mer och mer insulin för att klara av att hålla nere blodsockernivån. Vid prediabetes och typ 2-diabetes stiger den genomsnittliga sockernivån i blodet, på grund av att insulin inte längre lyckas dämpa blodsockerstegringar.

Den goda nyheten är att om du har typ 2-diabetes, är prediabetiker, eller om din blodsockernivån inte är optimal, så finns det flera livsstilsförändringar du kan göra redan idag.

Några sammanfattande åtgärder:

  • Fokusera ditt kolhydratintag på naturliga kolhydrater genom att t.ex. äta mer sötpotatis och morötter

  • Minska intaget av ohälsosamma fetter och öka istället intaget av hälsosamt fett genom att t.ex. äta mer avokado, nötter, olivolja och fet fisk

  • Ät mycket färggrann frukt och grönsaker

  • Stressa mindre genom att ta pauser i vardagen

  • Förbättra din sömn genom att t. ex. undvika skärmar såsom din mobil upp till 90 minuter innan du lägger dig

Vid prediabetes kan det ofta räcka med livsstilsinterventioner (t.ex. kostförändringar). Om dina resultat visar tecken på typ 2-diabetes så bör du dock kontakta din husläkare, så att regelbundna kontroller och eventuell medicinsk behandling kan startas.

Doktor Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee har varit läkare i nästan 20 år men är också aktiv som programledare och känd för att ha skrivit den internationella bästsäljaren “The 4 Pillar Plan”.

I hans roll som läkare är hans största drivkraft att förbättra livet för så många sjuka människor som möjligt. Men i dagens samhälle är det också det som är en av hans största frustrationer, då han dagligen möter och behandlar sjukdomar som han vet hade kunnat förhindras långt innan symptom uppstår.