Article image

Senast uppdaterad: 2024-12-06

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 2 minuter

Hashimotos sjukdom - en autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln

Hashimotos är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem angriper sköldkörteln. Detta kan leda till hypotyreos, ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Flera faktorer, både genetiska och miljömässiga, kan påverka risken för att utveckla sjukdomen. En tidig diagnos är viktig och med rätt behandling och förändringar i levnadsvanor kan man förbättra sin livskvalitet och hantera sjukdomen på bästa sätt.

Hur vet man att man har Hashimotos?

Det kan vara svårt att veta om man har Hashimotos sjukdom eftersom symptomen ofta är diffusa och liknar andra tillstånd. Vanliga tecken på att du har en underfunktion i sköldkörteln är:

  • Trötthet och låg energi

  • Viktökning

  • Torr hud och hår

  • Känsla av frusenhet

  • Muskel- och ledvärk

Eftersom dessa symtom kan bero på andra hälsoproblem är det viktigt att mäta sköldkörtelhormoner och leta efter specifika antikroppar (anti-TPO) som ofta är förhöjda vid Hashimotos. Detta kan du göra genom att genomföra ett sköldkörtelprov.

Vad är skillnaden mellan Hashimotos och hypotyreos?

Hashimotos sjukdom och hypotyreos hänger ofta ihop men är inte samma sak. Hashimotos är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem angriper sköldkörteln vilket så småningom kan leda till hypotyreos – alltså en underaktiv sköldkörtel. Hypotyreos kan dock ha andra orsaker. Med andra ord är Hashimotos en vanlig orsak till hypotyreos men hypotyreos kan uppstå utan att det finns en autoimmun sjukdom i bakgrunden.

Diagnostisering och vilka prover som ska tas

För att fastställa diagnosen Hashimotos kombinerar läkare oftast en klinisk bedömning med specifika blodprover:

  • TSH och fritt T4: För att mäta sköldkörtelfunktionen och upptäcka eventuell hypotyreos.

  • Anti-TPO (sköldkörtelantikroppar): För att se om det finns antikroppar mot sköldkörteln, vilket är typiskt för Hashimotos.

  • Ultraljud av sköldkörteln: Kan ibland användas för att undersöka sköldkörtelns struktur och utesluta andra sjukdomar.

Behandlingsalternativ

Målet med behandlingen är att återställa sköldkörtelns funktion. Behandlingen består oftast av:

  • Läkemedel: Levotyroxin är ett vanligt läkemedel som används för att ersätta sköldkörtelhormoner.

  • Förändringar i levnadsvanor: En balanserad kost och regelbunden motion kan hjälpa till att hantera symptomen.

  • Regelbundna kontroller: Det är viktigt med uppföljning hos läkare för att övervaka sjukdomen och anpassa behandlingen efter behov.

Kan man bli frisk från Hashimoto?

Hashimotos är en kronisk sjukdom, vilket innebär att den ofta varar livet ut. Med rätt behandling kan dock de flesta leva ett bra liv med välbalanserade sköldkörtelhormoner, vilket minimerar symtomen. Med andra ord kan man inte "bota" Hashimotos, men sjukdomen kan hanteras effektivt med behandling och regelbundna kontroller för att säkerställa stabila hormonnivåer.