TSH (Tyreoideastimulerande hormon)

Vad är TSH?

Sköldkörteln är ett fjärilsformat organ som sluter sig kring luftstrupen på halsens framsida, alldeles under struphuvudet. Den producerar sköldkörtelhormon, som är nyckeln till regleringen av kroppens ämnesomsättning, alltså den hastighet som våra celler arbetar i.

Funktionsrubbningar i sköldkörteln, i form av en under- eller överaktiv sköldkörtel, drabbar 2-4 % av befolkningen. De är 10 gånger vanligare hos kvinnor.

Hjärnans hypotalamus hjälper till att reglera sköldkörtelns funktion genom en återkopplingsmekanism. Om det inte finns tillräckligt med sköldkörtelhormon i blodet stimuleras hypofysen vid hjärnstammen att utsöndra ett sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Den berättar för sköldkörteln att skapa och släppa ut sköldkörtelhormoner T4 och T3 i blodet.

Eventuella problem med denna återkopplingsmekanism kommer sannolikt att orsaka en rubbning i sköldkörtelns funktion. Blodprover för att upptäcka skoldkörtelrubbningar mäter oftast nivåerna av TSH tillsammans med fritt T4 och ibland även fritt T3 i blodet.

Vi sätter våra kunders hälsa i fokus

  • Ta ditt blodprov direkt efter din beställning på ett provtagningsställe nära dig.

  • Snabb & patientsäker läkarkommentar från Werlabs läkare i Din digitala journal.

  • Hög klinisk standard i samarbete med bl.a. Karolinska Universitetslaboratoriet.

  • Alla analyser konstaterar normala eller avvikande blodvärden.

Varför analyserar man TSH?

Ett TSH-test mäter mängden av tyroidstimulerande hormon (TSH) i blodet. Det finns flera skäl till varför man bör analysera sina TSH nivåer. Den övergripande anledningen är helt enkelt för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Analys av fritt T4 tillsammans med TSH ger en bild av sköldkörtelfunktionen och används för att upptäcka eventuell hypotyreos (underfunktion av sköldkörtel) eller hypertyreos (överfunktion av sköldkörtel). Vid fastställd hyper- eller hypotyreos, kan TSH analys hjälpa till att bedöma om problemet bero på sköldkörteln eller hypofysen.

TSH är också en känslig markör för att följa behandlingseffekten av sköldkörtelhormonsubstitution (t ex Levaxin eller Euthyrox).En TSH analys kan beställas med jämna mellanrum när en individ behandlas för en sköldkörtelsjukdom. I de fall där ens dos av sköldkörtelmedicin har justerats så är det rekommenderat att vänta mellan 6-8 veckor innan du testar TSH nivån igen. Testar man innan den tidsperioden så kan man inte fastställa medicinens effekt på sköldkörteln.

Vad innebär ett högt TSH-värde?

Högt TSH tillsammans med lågt fritt T4 kan tyda på en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos). TSH kan också höjs tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner.

Vad innebär ett lågt TSH-värde?

Lågt TSH tillsammans med högt fritt T4 kan tyda på en överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos). Lågt TSH tillsammans med lågt fritt T4 kan tyda på hypofyssvikt. TSH kan också vara sänkt tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner.

Hälsokontroll Bas Plus

Hälsokontroll Bas Plus

Upptäcker och utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, sköldkörtelrubbning, njure och lever.

Ger svar på om du får i dig tillräckligt med folat och vitamin B12 från kosten samt analys av D-vitamin.

Innehåller markörer som behövs för att utesluta medicinska orsaker till nedstämdhet och trötthet.

Performance Test

Performance Test

Ger dig insikt i bland annat din sköldkörtelfunktion, då den styr kroppens ämnesomsättning.

Följer nivån på dina blodfetter och blodvärden men även om du har vitaminbrist, då kosten kan påverka din prestation.

Upptäcker avvikelser som kan vara avgörande för din prestationsförmåga.

Sköldkörtelprov

Sköldkörtelprov

Mäter de vanligaste markörerna: TSH, T4 och T3.

Ger dig insikt i hur din sköldkörtel mår.

Upptäcker om du har en under- eller överproduktion av sköldkörtelhormon.